Alle fordele og risici ved statiner

Statiner reducerer koncentrationen af kolesterol i blodet og forebygger hjerte-kar-sygdomme. Selv om de anses for at være sikre, kan de have visse bivirkninger.
Alle fordele og risici ved statiner
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 04 november, 2022

Statiner er nyttige til at sænke kolesterol og til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Det drejer sig først og fremmest om akut myokardieinfarkt og cerebrovaskulær sygdom.

De er indiceret til patienter med et low-density lipoprotein (LDL)-kolesterol i blodet på mindst 115 mg/dL eller et totalkolesterol på mindst 200 mg/dL, med høj risiko for hjerte-kar-sygdomme eller som behandling af en etableret hjerte-kar-sygdom.

Selv om de anses for at være effektive og sikre, har de i et begrænset antal tilfælde været forbundet med bivirkninger.

Hvordan virker statiner?

Statiner hæmmer det kritiske trin i den hepatiske kolesterolsyntese: Omdannelse til mevalonsyre. Kolesterol er et lipid, der produceres i leveren, og som har flere funktioner i kroppen, f.eks. som forløber for hormoner og en bestanddel af cellemembraner.

Ved at blokere syntesen af kolesterol skal det cirkulerende kolesterol i blodet anvendes, hvilket reducerer blodkoncentrationen. Desuden påvirker mevalonsyre-vejen endothelfunktionen, det inflammatoriske respons og koagulationen. Derfor anses statinernes virkninger for at inkludere mere end at sænke kolesterolindholdet i blodet.

Statiner omfatter bl.a. følgende:

 • Atorvastatin.
 • Fluvastatin.
 • Lovastatin.
 • Pitavastatin.
 • Pravastatin.
 • Rosuvastatin.
 • Simvastatin.

Et højt kolesterolniveau er forbundet med dannelse af åreforkalkning i blodkarrene. Denne tilstand blokerer blodgennemstrømningen, hvilket mindsker ilttilførslen til vævene.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Juice med ananas og vindrue til at sænke kolesteroltallet

Fordele ved statiner

Som vi gjorde det klart, har videnskaben fundet ud af, at statiner har virkninger ud over det cirkulerende kolesterol. Derfor betragtes de som meget mere end lipidsænkende lægemidler.

Kolesterolsænkning

De mindste effektive doser af de forskellige statiner opnår en reduktion af LDL-kolesterolkoncentrationen på 20-50 %. De anvendes efter et slagtilfælde eller et myokardieinfarkt for at mindske risikoen for en ny episode. Også når der er højt kolesterol i blodet, der er forbundet med øget risiko for cerebrovaskulær sygdom (primær forebyggelse).

Illustration af åreforkalkning

Det dårlige kolesterol eller LDL-kolesterol er det, der har en tendens til at blive aflejret på arteriernes vægge. Det blokerer således for blodgennemstrømningen.

Pleiotrope virkninger

Ateroskleroseprocessen omfatter ikke kun høje kolesterolkoncentrationer, men også endoteldysfunktion, vedvarende inflammation og dannelse af blodpropper. Statiner hæmmer dannelsen af mevalonsyre-produkter, som modulerer de forskellige mekanismer i åreforkalkning.

Forbedret endotelfunktion

Endotel dysfunktion er en af de vigtigste faktorer i forbindelse med åreforkalkning og forværres af flere situationer:

 • Sukkersyge.
 • Fedme.
 • Rygning.
 • Højt kolesteroltal.
 • Højt blodtryk.

Statiner fremmer blodkarudvidelse, sekundært til øget nitrogenoxid. De bliver således en beskyttende faktor.

Antiinflammatoriske virkninger af statiner

Statiner sænker produktionen af proinflammatoriske faktorer, såsom C-reaktivt protein og visse interleukiner. Virkningen mindsker adhæsionen af molekyler, der er forbundet med hjerte-kar-sygdomme.

Hjertebeskyttende funktion

Statiner stabiliserer eksisterende åreforkalkning og forhindrer det i at vokse i volumen ved at inkorporere mere kolesterol. Oxidationen af stoffet reduceres, og risikoen for en ulykke mindskes.

Antitrombotisk virkning

Ved åreforkalkning dannes der, efter at der er endotel dysfunktion og inflammation, tromber, som hindrer blodgennemstrømningen.

Statiner påvirker trombusdannelsen ved at reducere ekspressionen af trombocytaggregationsfaktorerne, mindske trombinsyntesen og ekspressionen af dens receptor på trombocytoverfladen.

Desuden reduceres aktiviteten af forskellige prokoagulerende faktorer (fibrinogen og faktor V, VII og XIII) ved behandling.

Risici ved statiner

Selv om de anses for sikre, har op til 0,5-1 % af patienterne bivirkninger. De hyppigste er muskelskader og neurologiske lidelser.

Leversygdom

Generelt viser statiner kun en stigning i niveauet af leverenzymer (transaminaser), hvilket indikerer leverbetændelse. Der kan også forekomme tilknyttede symptomer som træthed eller svaghed, appetitløshed, smerter i den øverste del af maven, mørkfarvet urin og gullig hud eller øjne.

Disse tilfælde er forbundet med personer med tidligere leversygdom, som undertiden går ubemærket hen på tidspunktet for lægemiddelindikationen. Derfor anbefales det, at der foretages transaminaskontrol før og under behandlingen.

Muskelskader

Muskelskader fra statiner viser sig ved smerter, svaghed og spasmer. Dette kan være let ubehag eller alvorligt nok til at gøre daglige aktiviteter vanskelige.

I sjældne tilfælde kan muskelskader være alvorlige og forårsage rabdomyolyse. Denne situation viser sig med alvorlige muskelsmerter, leverskader og nyresvigt. Tilstanden er blevet forbundet med allerede eksisterende risikofaktorer eller kombination med visse lægemidler.

Diabetes

Statiner er forbundet med forhøjet blodsukkerniveau (blodglukose), hvilket kan føre til udvikling af type 2-diabetes. Risikoen er lille, men den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har udstedt en advarsel på etiketterne.

Denne bivirkning er forbundet med personer, der tidligere har haft højere end normale blodglukoseværdier. Derfor kræver brugen af lægemidlet hyppig overvågning.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Om kakao kan sænke kolesterol? Dette er, hvad videnskaben siger

Neurologiske tilstande

Ud fra et neurologisk synspunkt kan statiner forårsage hukommelsestab, forvirring eller søvnløshed. Det er symptomer, der vender tilbage, når lægemidlet stoppes.

Glemsom mand åbner en skabslåge

Selv om der ville være neurologiske virkninger ved at tage statiner, forsvinder de, når behandlingen stoppes.

Fordele og ulemper ved statiner bør overvejes

I tilfælde af høje kolesterolniveauer i blodet bør der foretages en afvejning mellem fordele og risici ved statiner. Nogle gange er ændringer i kost- og livsstilsvaner effektive til at sænke lipidniveauet.

Statiner sænker kolesterolkoncentrationerne i blodet og reducerer dermed risikoen for højt blodtryk, cerebrovaskulær sygdom, myokardieinfarkt og andre tilstande. På den anden side er deres bivirkninger sjældne (mindre end 1 %), og de fleste mennesker tolererer dem godt.

Det anbefales, at dosis ikke nedsættes uden først at rådføre sig med lægen, hvis der er en bivirkning. Tilstedeværelsen af uønskede reaktioner på statiner er forbundet med tidligere risikofaktorer som f.eks. lav muskelmasse, hypothyreose, D-vitaminmangel, alkoholforbrug, azol-svampedræbende midler eller tricykliske antidepressiva.

Eliminering eller reduktion af risikofaktorer kan bidrage til at reducere bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.