Amarant, Andesperlen: Ernæring, fordele og anvendelser

For at udnytte fordelene ved Andesperlen eller "amarant" vil vi forklare dig, hvilke egenskaber den har, og hvordan de kan hjælpe dit helbred. Du må ikke gå glip af det.
Amarant, Andesperlen: Ernæring, fordele og anvendelser
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Amarant eller “Andesperlen”, som den er kendt som i sit hjemland, er en kornsort. Videnskaben har givet den navnet Amaranthus caudatus, og den anses for at være en af de ældste afgrøder i Peru. I dag er det blevet katalogiseret som den bedste mad af vegetabilsk oprindelse for mennesker.

Dette korn har mange ernærings- og sundhedsmæssige fordele. Takket være dens komplette næringsværdi blev den faktisk udvalgt af NASA til sine astronauter.

Amarant er også blevet undersøgt for sine terapeutiske egenskaber mod oxidativ stress, inflammation og dyslipidæmi. Den har så mange kvaliteter og er ekstremt alsidig i køkkenet. Med amarant kan du lave supper, pandekager, kager, kiks, drikkevarer og pasta blandt mange andre ting.

Læs videre og lær om alle dens fordele, ernæring og anvendelsesmuligheder. Hvis du er på udkig efter den sundeste fødevare, så læs med!

Hvad er amarant, Andesperlen?

Amarant er et korn, der tilhører slægten Amaranthus. Den stammer fra omkring 4000 år siden og er hjemmehørende i Amerika, nærmere bestemt Peru. Ifølge arkæologiske beviser begyndte man at dyrke den samtidig med majs.

De tre arter, der er mest udbredt i verden, da de er tilpasset forskellige klimazoner, er A. hypochondriacus i Mexico, A. cruentus fra Guatemala og A. caudatus i hele Sydamerika. Det er hurtigtvoksende planter, der vokser mellem 1400 og 2400 meter over havets overflade.

Dens blomster og frø kan være lilla, gyldne eller røde.

De vigtigste producenter er Peru, Bolivia, Mexico, Kina, Indien, USA, Argentina, Kenya, Nepal, Rusland og Pakistan. Kornet betragtes som et pseudokorn, for selv om det ikke har samme genetik som korn, har det et højt indhold af kulhydrater.

Amarant har flere anvendelsesmuligheder:

 • Fødevarer til mennesker og dyr.
 • Prydning.
 • Industri.
 • Medicin.
Amarant i glaskrukke

Amarant er ikke kun nyttigt som fødevare til mennesker. Det har også anvendelsesmuligheder som dyrefoder.

Ernæringsmæssige egenskaber

De ernæringsmæssige egenskaber ved amarant er meget specielle, da det indeholder aminosyrer, stivelse og unikke lipider, der fremmer ernæringsbalancen, når det blandes med bælgfrugter eller kornprodukter. Som beskrevet af en gruppe eksperter er sammensætningen af amarant pr. 100 gram korn som følger:

 • Luftfugtighed: 11,1 %.
 • Kalorier: 350 kalorier.
 • Protein: 13-19 g.
 • Fedt: 2-10 g.
 • Kulhydrater: 57-60 g.
 • Fibre: 2,2 g.
 • Aske: 4,1 g.
 • Calcium: 247 mg.
 • Fosfor: 500 mg.
 • Jern: 10 mg.
 • Thiamin: 0,14 mg.
 • Riboflavin: 0,32 mg.

Amarant indeholder mellem 13 og 19 % proteiner af høj kvalitet, da det indeholder næsten alle de essentielle aminosyrer. Det har den særlige egenskab, at det indeholder de to aminosyrer, der ikke findes i andre kornsorter, nemlig lysin og methionin. Derfor kan den kombineres med gruppen af korn og bælgfrugter.

Desuden kan dens mangel på aminosyren tryptofan udlignes ved at bidrage med korn. På den anden side når amarantprotein op på 90 % fordøjelse og tarmabsorption.

Stivelse er hovedbestanddelen af dette næringsrige korn, der ligger på mellem 50 og 60 %. Det fungerer som fortykningsmiddel eller som fedtudskiftning i fedtfattige fødevarer. Kostfibre er hovedsagelig af den opløselige type, som også bidrager til at sænke kolesteroltallet.

Hvad angår lipider, er dens fedtsyrer af stor ernæringsmæssig værdi. Linol- og oliefedtsyrer skiller sig ud, og de er forbundet med forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

På den anden side er amarant den vigtigste planteart, der producerer squalene, som sænker kolesterolindholdet i blodet og har en antioxidant virkning.

Mikronæringsstoffer

Blandt de vigtigste sporstoffer finder vi calcium, hvis værdier er dobbelt så høje som i flydende mælk. Fosfor- og jernindholdet er også bedre end i korn og frø. Værdien af disse mineraler begunstiger udviklingen af knogler og tænder.

Zink og magnesium findes i gode forhold. Disse bidrager til at styrke immunsystemet og til at omsætte blodsukkeret.

Hvad angår vitaminer, er de mest bemærkelsesværdige thiamin, riboflavin og niacin. De bruges til produktion af kønshormoner og til vækst og stofskifte.

Fordele ved amarant

Fordelene ved dette pseudokorn afhænger af nogle aktive forbindelser, der er en del af kornet. Vi vil nu analysere dem.

Det kan reducere blodlipider

Amarant indeholder nogle aktive peptider, der er i stand til at hæmme HMG-CoA-reduktaseenzymet, hvilket bringer det til niveauer så lave som dem, der opnås ved statinbehandling. Dette enzym bestemmer hastigheden af kolesterolproduktionen. Derfor bruges amarant til at bekæmpe dyslipidæmi og åreforkalkning.

En gruppe eksperter har påvist, at fodring af laboratorierotter med en kost suppleret med amarantmel sænkede deres dårlige kolesterol, mens deres gode kolesterol steg. Andre forskere fandt frem til, at effekten af amarantmel på blodlipiderne lignede effekten af havremel.

Reducerer oxidativt stress

Den vigtigste antioxidantforbindelse i kornet og andre dele af amarant er en polyfenol kaldet rutin. Andre antioxidantforbindelser omfatter p-kumar, anthocyaniner, carotenoider, fenoler og betacarotener.

Amarantfrøfedt har også vist en beskyttende virkning mod oxidativ stress forårsaget af frie radikaler i leverceller i dyremodeller. På den anden side blev der hos postmenopausale kvinder, der fik tilskud af dette pseudokorn, påvist en stigning i niveauet af visse antioxidanter i kroppen, mens det oxidative stress faldt.

Mulig antikarcinogen virkning

Nogle undersøgelser har konkluderet, at peptider udvundet af amarant kan forhindre tumorproliferation. Effekten synes at være formidlet ved induktion af celledød.

Undersøgelsen blev dog udført in vitro, så der er brug for mere bevismateriale.

Andre fordele

Ud over amarant har andre dele af planten også sundhedsmæssige fordele. For eksempel virker rødderne som et astringerende middel mod diarré, mens infusionen af dens stamme er afførende.

I mellemtiden hjælper bladene med at behandle blærebetændelse, kontrollere blodtrykket og fjerne symptomerne på højdesyge.

Mand hviler sig på et bjerg

Ligesom mange andinske afgrøder har amarant egenskaber, der reducerer virkningerne af højdesyge.

Anvendelse af amarant

Amarant bruges til at lave en række forskellige opskrifter. For eksempel slik, tortillas, supper, småkager, müslibarer, sirup og salater.

Kornet skal altid rengøres meget godt og bør vaskes flere gange for at udtrække polyfenoler kaldet tanniner, som giver det en bitter smag. Derefter kan det ristes for at koncentrere nogle af vitaminerne og forbedre dets smag og konsistens.

I Mexico males de ristede frø for eksempel til at lave atole og pinole. Det er en slags mazzamora, der bruges til at lave tamales, som indeholder majsmel, stilke og hakkede amarantblade.

De poppede kerner blandes med honning, rørhonning eller chokolade og formes derefter til amarant-nougat i Peru, alegrías i Mexico og tadoos i Indien.

En mulig anvendelse af amarant er at lave bagværk, der ikke behøver at hæve, da det ikke indeholder gluten. Det anbefales også at blande det med andre typer mel.

Stivelsen fra dette korn kan bruges som tilsætningsstof i fødevareindustrien som fortykningsmiddel eller fedtsubstitut. Squalenet, som er en del af olien, kan bruges i kosmetikindustrien som smøremiddel og som forløber for steroider.

Er amarant en sund fødevare?

Der er ingen tvivl om, at denne “Andesperle” er en af de mest komplette kornsorter, som planteriget tilbyder. Ikke alene giver den os næring med proteiner af høj kvalitet, men den giver os også B-kompleks vitaminer og mineraler som jern, calcium og fosfor.

Amarant betragtes som en komplet fødevare, da den, når den kombineres med korn eller bælgfrugter, får essentielle aminosyrer. På den anden side retfærdiggør dens antioxidant og kolesterol- og triglyceridsænkende egenskaber dens tilføjelse som ingrediens.

Det kan interessere dig ...
Forgrenede aminosyrer: Hvad er deres funktion?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forgrenede aminosyrer: Hvad er deres funktion?

Forgrenede aminosyrer er en god mulighed for at forbedre din kost på en sund måde. Find ud af hvorfor i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.