Atorvastatin - Egenskaber og anvendelser

Atorvastatin er, ligesom de andre statiner, effektivt til forebyggelse af hjertekarsygdomme på grund af dets evne til selektivt og konkurrencedygtigt at hæmme det enzym, der er ansvarligt for kolesterolsyntese.
Atorvastatin - Egenskaber og anvendelser

Sidste ændring: 22 december, 2022

Atorvastatin er et lægemiddel, der hører til den farmakologiske familie af statiner. Disse er vidt anvendt til at stabilisere  kolesterolniveauer for at forhindre hjertekarsygdomme og behandle dyslipidæmi.

Overskydende kolesterol er en risikofaktor for at få disse typer sygdomme, og de er den førende dødsårsag i udviklede lande. Husk dog på, at kolesterol er vigtigt for, at kroppen fungerer korrekt, da det er forløberen for adskillige hormoner.

Derfor skal du holde dine kolesterolniveauer inden for de normale margener: Ikke for høje og ikke for lave. Dette skyldes, at et underskud også kan føre til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Så det er vigtigt for dig nøje at følge alle retningslinjer, som din læge anviser.

Om hjertekarsygdomme

Målet med Atorvastatin er at forhindre hjertekarsygdom, hvilket illustreres af hjerte

Som nævnt ovenfor, er målet med Atorvastatin at forhindre hjertekarsygdom hos patienter med højere kolesterolniveauer end normalt.

Hjertesygdomme er et sæt patologier, der er den førende dødsårsag i udviklede lande. Blandt dem:

 • Kardiovaskulær hypertension
 • Hjertefejl
 • Myokardieinfarkt
 • Slagtilfælde eller cerebrovaskulær sygdom
 • Perifer vaskulær sygdom

Disse sygdomme medfører uden tvivl en række faktorer, der øger din risiko for højt kolesteroltal. Så prøv at undgå følgende:

 • Rygning indebærer en akkumulering af giftige kemikalier, der fører til sundhedsmæssige problemer. Mennesker, der ryger, har dobbelt så høj risiko for at lide af en type hjertekarsygdom end ikke-rygere
 • En stillesiddende livsstil er almindeligt, da befolkningen i udviklede lande gradvist bliver vant til mindre fysisk aktivitet. Som med tobak fordobler manglen på motion dine chancer for hjerte-relaterede sygdomme
 • Dårlige spisevaner fører også til høje kolesterolniveauer

Læs også: Rygestop: Sådan håndterer man hvert stadie

Atorvastatins effekt på menneskekroppen

Atorvastatin er, ligesom de andre statiner, effektivt til forebyggelse af hjertekarsygdomme på grund af dets evne til selektivt og konkurrencedygtigt at hæmme det enzym, der er ansvarligt for kolesterolsyntese.

Specifikt til Hydroxymethylglutaryl-CoA-reduktase (HMG-CoA) enzym, der er ansvarligt for omdannelse af HMG-CoA til mevalonat. Dette er forløberen for sterile forbindelser, såsom kolesterol.

Atorvastatin reducerer således mængderne af mevalonat ved også at hæmme HMG-CoA-reduktase og dermed mængden af ​​kolesterol, der forbliver i leveren.

Bemærk desuden, at denne mekanisme også påvirker reguleringen af ​​LDL-receptorer – kendt som ”dårligt” kolesterol – og optagelsen af ​​disse lipoproteiner fra blodkredsløbet.

Reduktion af dårligt kolesterol eller LDL er det endelige resultat af sådanne processer. Behandlingseffektiviteten undersøges dog stadig i eksperimenter og kliniske forsøg.

Læs også: Du kan holde højt kolesteroltal væk gennem din kost

Bivirkninger ved Atorvastatin

Atorvastatin illustreres af forsnævret blodåre

På trods af at det er ret godt tolereret, er dette lægemiddel ikke fritaget for at producere nogle bivirkninger.

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved Atorvastatin er milde og forsvinder på egen hånd. I denne forstand er her nogle af de hyppigste:

 • Gastrointestinale problemer
 • Hovedpine
 • Sygdom
 • Søvnløshed

Tilsvarende er der andre registrerede sjældne bivirkninger ved behandling med Atorvastatin. Disse skyldes dog ikke nødvendigvis behandling med denne medicin. Blandt andre:

 • Hyperglykæmi
 • Hypoglykæmi
 • Svimmelhed
 • Trombocytopeni
 • Allergiske reaktioner
 • Hårtab
 • Udslæt

Konklusion om anvendelsen af atorvastatin

Atorvastatin tilhører statin-familien af ​​lægemidler, og det bruges hovedsageligt til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Husk dog, at den bedste forebyggelse er at observere sunde vaner, så hold dig aktiv og indtag en afbalanceret kost. Derudover bør man undgå vaner som rygning.

Det kan interessere dig ...
Fire metoder til at sænke kolesterol uden statiner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire metoder til at sænke kolesterol uden statiner

Statiner er medikamenter, der hjælper med at kontrollere kolesterol. De har dog ofte skadelige bivirkninger, men man kan sænke kolesterol uden stat...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
 • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
 • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.