Billingsmetoden: Hvad er det, og hvad er dens risici?

Billingsmetoden har den fordel, at den er helt naturlig og ikke giver nogen bivirkninger. På den anden side kræver den en stor disciplin og udholdenhed af dem, der bruger den. Alligevel er den ikke altid effektiv.
Billingsmetoden: Hvad er det, og hvad er dens risici?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 01 november, 2022

Billingsmetoden er en naturlig præventionsteknik. Den bruges, som enhver anden præventionsmetode, til at undgå graviditet. Forskellen er, at der i dette tilfælde ikke anvendes hormoner eller anordninger i livmoderen.

Denne metode er baseret på observation og fortolkning af karakteristika ved livmoderhalsslim. Afhængigt af disse ændringer er en kvinde i stand til at identificere, hvornår hun er i sin frugtbare periode, og hvornår hun ikke er det. Billingsmetoden anses for at være relativt effektiv.

Det anslås, at når Billingsmetoden anvendes perfekt, er den 97 % effektiv. Fordi den er helt naturlig, undgår den de mulige bivirkninger, som andre præventionsmetoder sommetider giver anledning til.

Hvad er Billingsmetoden?

Par kysser i en seng

Billingsmetoden er en procedure, der giver dig mulighed for at kontrollere befrugtningen. Den er også kendt som “Billings ægløsningsmetoden” eller ” livmoderhalsslimmetoden“. Den er baseret på en detaljeret observation af livmoderhalsslims mønstre i løbet af menstruationscyklussen.

Livmoderhalsslim ændrer farve, konsistens og mængde i løbet af menstruationscyklussen. Denne ændring er mest mærkbar på de dage, hvor der er ægløsning. Det skyldes, at kroppen skal skabe det rette miljø for at fremme graviditet.

Nøglen til Billingsmetoden er at lære at identificere disse ændringer i livmoderhalsslim. Dette kommer ud af livmoderhalsen gennem skeden i form af udflåd. Ved at genkende de frugtbare dage gennem dette udflåd er det muligt at forudsige, hvornår der er større chance for graviditet, og hvornår der ikke er.

Det er almindeligt at bruge en anden præventionsmetode, f.eks. kondomer, på frugtbare dage. Det er også almindeligt, at Billingsmetoden kombineres med andre teknikker, f.eks. basaltemperaturmåling eller en elektronisk fertilitetsmåler. Dette sikrer effektiviteten.

Anvendelse af Billingsmetoden

For at anvende Billingsmetoden skal livmoderhalsslim – dvs. udflåd fra skeden – kontrolleres hver dag, og derefter skal ændringerne registreres i et skema. Det er bedst at starte dagen efter menstruationens ophør.

Følgende trin skal gennemføres:

 • Rengør åbningen af skeden. Dette kan gøres med toiletpapir. Det er bedst at gøre det, før du tisser.
 • Observer slimets farve og konsistens.
 • Foretag den samme observation, men denne gang ved at observere underlivet.
 • Før dine fingre ind i skeden og observer det slim, der sidder på fingrene. Dine hænder skal være rene, når du gør dette.
 • Gnid og spred udflåddet mellem din pegefinger og tommelfinger. Bemærk konsistensen og farven.
 • Notér alt, hvad du har observeret, i dit skema.

Det er bedst ikke at have sex eller bruge kondom i løbet af den første menstruationscyklus under observationen. Dette skyldes, at sex kan forårsage ændringer i livmoderhalsslim og fører til forvirring.

Ændringer i livmoderhalsslim og fortolkning heraf

I løbet af menstruationscyklussen sker der flere ændringer i livmoderhalsslim, og det er meget vigtigt at være opmærksom på dem for at kunne anvende Billingsmetoden korrekt. De tre observerbare variabler er farve, tekstur og mængde.

De tidspunkter i menstruationscyklussen, hvor der sker ændringer, er som følger:

 • Menstruationen. Under menstruation er det ikke muligt at observere udflåd. Disse dage betragtes som infertile.
 • Ved slutningen af menstruationen. Dette svarer til de tre eller fire første dage efter menstruationens ophør. Slimet er meget sparsomt, og derfor betragtes disse som “tørre dage”. Disse er også ufrugtbare dage.
 • Dagene før ægløsning. Der er en større mængde slim, og det er gult, hvidt eller grumset. Dette svarer til det tidspunkt, hvor ægget begynder at modnes. Det varer mellem tre og fem dage. Det er dage med mulig frugtbarhed.
 • Under ægløsningen. Dette er den fase af måneden med den største mængde livmoderhalsslim. Konsistensen ligner æggehvide og kan strækkes mellem fingrene. Den varer ca. fire dage og svarer til den mest frugtbare fase i hele måneden.
 • Efter ægløsning. Livmoderhalsslim bliver mærkbart tyndere og bliver klistret og uklar. Derefter er der ingen slim eller meget lidt slim. Denne periode varer mellem 11 og 14 dage. Disse er ufrugtbare dage. Derefter kommer menstruationen, og cyklussen starter igen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du beregne frugtbare dage

Risici ved at bruge denne metode

Som sagt er Billingsmetoden kun sikker, hvis den anvendes korrekt. Der kræves dog normalt formel træning for at opnå dette. Desuden er vedvarenhed en nødvendighed, da det er nødvendigt at tjekke dit livmoderhalsslim hver dag.

Nogle skøn viser, at ud af hver 100 kvinder, der bruger Billingsmetoden, vil 23 blive gravide i løbet af det første år med regelmæssig brug. Blandt kvinder, der bruger metoden perfekt, er graviditetsraten tre pr. 100.

Selv om denne metode er naturlig og ikke-invasiv, beskytter den ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Selv om den er billigere end andre metoder, er Billingsmetoden ofte mindre effektiv til at forebygge graviditet.

Tips og anbefalinger

Nøgent par i seng bruger Billingsmetoden

At anvende Billingsmetoden korrekt kræver viden og vedvarenhed.

Der er flere faktorer, der kan forårsage ændringer i livmoderhalsslim. Samleje kan forårsage ændringer i udflåd, og det fører ofte til forvirring. Andre faktorer, der ændrer disse væsker, omfatter følgende:

 • Brug af glidecreme i skeden.
 • Visse medikamenter.
 • Douching.
 • Amning.
 • Nylig brug af hormonelle præventionsmidler.
 • For tidlig overgangsalder.
 • Seksuelt overførte sygdomme.
 • Vaginitis.

To-dagsmetoden er et alternativ til Billingsmetoden. I dette tilfælde behøver en kvinde kun at stille sig selv to spørgsmål:

 • Har jeg livmoderhalsslim i dag?
 • Havde jeg livmoderhalsslim i går?

Hvis svaret på begge spørgsmål er “nej”, er det sandsynligvis sikkert at have sex uden risiko for graviditet. Under alle omstændigheder kan man ikke sige, at to-dagsmetoden er mere effektiv end Billingsmetoden, men den kræver mindre udholdenhed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Bevidst menstruation: Hvorfor er det vigtigt at kende din cyklus?

Kombinér Billingsmetoden med en anden metode, hvis du vil undgå graviditet

Billingsmetoden er måske mere nyttig for kvinder, der ønsker at blive gravide, end for dem, der ønsker at undgå undfangelse. Ud over de førnævnte svagheder ved denne teknik skal det tilføjes, at nogle kvinder har dårligt strømning i løbet af måneden.

Hvis en kvinde ønsker at bruge Billingsmetoden, er det bedst at rådføre sig med sin sundhedsplejerske for at få vejledning. Hun kan også være nødt til at kombinere den med andre metoder, hvis hendes mål er at undgå graviditet.

Det kan interessere dig ...
Slinda: Prævention uden østrogen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Slinda: Prævention uden østrogen

Slinda er prævention uden østrogen, så den kan bruges af kvinder, der ikke tåler disse hormoner. Lær mere i denne artikel!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Curriá, M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad.
 • Catelo Ayala, L. La curva de temperatura basal en la esterilidad. Revista de la Facultad de Medicina, 3(3).
 • Padilha, T., & Deretti, E. A. (2021). Método de Ovulación Billings: entre la eficacia y el desconocimiento. Revista Bioética, 29, 208-219.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.