Blå zone-diæten: Kan den forlænge levetiden?

Blå zone-diæten er baseret på mønsteret i bestemte befolkningsgrupper med en høj levealder. Denne type kost kan være fremragende til at forsinke aldring.
Blå zone-diæten: Kan den forlænge levetiden?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Blå zone-diæten er baseret på det ernæringsmønster, som folk i lande som Japan og Costa Rica har, da disse steder har befolkninger, der lever meget længe. Idéen er at inkludere friske fødevarer af høj kvalitet regelmæssigt i din kost, som giver tilstrækkelige mængder af vigtige mikronæringsstoffer og antioxidanter.

Før vi går ind på emnet blå zone-diæten og lang levetid, skal det først bemærkes, at når det gælder om at opretholde en god sundhedstilstand, er det vigtigt at sikre, at du laver regelmæssig fysisk aktivitet.

Frem for alt er det nødvendigt at prioritere styrketræning. Dette kan sammen med en ordentlig kost være afgørende, når det kommer til sundhed og lang levetid.

Fødevarer, der er karakteristiske for blå zone-diæten

Generelt er blå zone-diæten kendetegnet ved, at der regelmæssigt præsenteres en række fødevarer i den daglige kost. Disse fødevarer anses for at være meget gavnlige for vores sundhed og anbefales af de fleste ernæringseksperter.

Bælgfrugter

Bælgfrugter er en fremragende kilde til komplekse kulhydrater, protein og essentielle mineraler. De giver også fibre, et stof, som har vist sig at forbedre fordøjelseskanalens funktion.

Nogle af disse fibre fermenterer og fungerer således som substrat for tarmmikrobiotaen og forhindrer tab af bakterietæthed eller -diversitet. Dette er afgørende for at opretholde homøostase i tarmens indre miljø.

Illustration af tarmbakterier

Mikrobiotaen hos mennesker, der lever i de “blå zoner”, får tilstrækkelig næring af fibre til at udvikle sig korrekt.

Grønne bladgrøntsager

Grønne bladgrøntsager er ofte en kilde til fytokemikalier. Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i vævene.

I dette tilfælde er der tale om en mekanisme, der er blevet forbundet med en lavere forekomst af kroniske og komplekse sygdomme. Selv om det anbefales at sørge for at spise fem portioner frugt og grøntsager som en del af den daglige kost, er det særligt gavnligt at lægge vægt på indtagelsen af grønne bladgrøntsager.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Risici ved at holde sig til en proteinrig kost

Nødder

Nødder er fødevarer med en høj næringstæthed. De giver kvalitetsfedt, protein og en god håndfuld vitaminer og mineraler. De giver dog også en hel del energi (og kalorier). Derfor bør de indtages dagligt, men altid i passende mængder.

Hvis doserne overskrides, kan der ske en gradvis ophobning af underhudsfedt. Når alt kommer til alt, øger overvægt betændelsesniveauet ifølge en undersøgelse offentliggjort i The Lancet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 grunde til at spise pistacienødder

Så hvad består blå zone-diæten af?

Alt i alt er blå zone-diæten en type kostmønster, der lægger vægt på indtagelse af de nævnte fødevarer sammen med andre friske produkter, såsom ekstra jomfruolivenolie, byg og blåbær. Frem for alt prioriterer den fødevarer af vegetabilsk oprindelse, hvilket primært er på grund af deres indhold af antioxidanter.

Det betyder dog ikke, at animalske produkter er skadelige for kroppen. Faktisk er dette langt fra sandheden. De skal blot også være til stede i passende mængder for at sikre et optimalt proteinindtag.

Der er ikke noget strengt grundlag for at følge blå zone-diæten. Det vil blot være nødvendigt at sikre det rette indtag af grøntsager og at spise den rette mængde kalorier i forhold til din kropsvægt og dit aktivitetsniveau for at sikre, at du ikke tager ekstra på.

Et bjerg i Japan

Den japanske befolknings levetid hænger i høj grad sammen med deres spisevaner.

Blå zone-diæten kan hjælpe os med at leve længere

Blå zone-diæten lægger vægt på indtagelse af fødevarer, der har dokumenterede positive egenskaber og fordele for kroppen. Regelmæssig indtagelse af mange af dem er forbundet med langsommere aldring og en lavere forekomst af kroniske og komplekse sygdomme.

En god sundhedstilstand er resultatet af mange sunde vaner, der opretholdes over tid. F.eks. kan en lidt hypokalorisk kost på mellemlang sigt, god søvn og fysisk træning alt sammen hjælpe dig til at holde dig sund og leve længere.

Det kan interessere dig ...
Den vertikale diæt: Hvad er det, og hvad er dens ulemper?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Den vertikale diæt: Hvad er det, og hvad er dens ulemper?

Den vertikale diæt reducerer fiberindtaget for at forbedre fordøjelses- og tarmprocesserne. Find ud af alt om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cox AJ, West NP, Cripps AW. Obesity, inflammation, and the gut microbiota. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(3):207-215. doi:10.1016/S2213-8587(14)70134-2

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.