Er det muligt at bruge selvbruner under graviditet?

Det er sikkert at bruge selvbruner under graviditet, så længe den har en passende sammensætning. Det er vigtigt at kigge grundigt på etiketten på disse produkter og konsultere din læge, hvis du er i tvivl.
Er det muligt at bruge selvbruner under graviditet?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 10 januar, 2023

Under graviditeten opstår der mange spørgsmål om de kosmetiske produkter, der skal eller kan anvendes. En af de hyppigste bekymringer har at gøre med anvendelsen af selvbruner under graviditet, da der findes forskellige versioner af dette spørgsmål.

Der er ofte blevet sat spørgsmålstegn ved sikkerheden af denne type produkter. Blandt andet menes det, at det kan dæmpe den dannelse af D-vitamin, der induceres af sollys. Det er derfor nødvendigt at vurdere relevansen af brugen heraf.

Det skal siges, at der ikke findes tilstrækkelige undersøgelser om emnet.

Ikke desto mindre gør de foreliggende data det muligt at fastslå, hvornår det er tilrådeligt at bruge selvbrunerprodukter under graviditet, og hvornår der er en risiko forbundet hermed. Dette vil blive gennemgået nedenstående.

Huden og graviditet

Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at huden under graviditeten undergår store forandringer. Hormonelle processer får dermis til at forandre sig og bliver meget mere følsom over for eventuelle aggressioner fra det ydre miljø.

Du bør være meget forsigtig med kosmetik, da de irriterer eller bidrager til at fremkalde urenheder. Af samme grund skal man være ekstremt forsigtig, når man udsættes for solen.

Noget lignende sker med selvbruner under graviditeten. Hvis du ikke vælger det rigtige eller bruger for meget, kan det forårsage skader. Man skal være opmærksom på, at nogle kosmetiske produkter ikke anbefales, når en kvinde er gravid.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Faste under graviditet: Risici og anbefalinger

Så i princippet er der ikke noget galt med at bruge selvbruner under graviditet. Der er ingen videnskabelige beviser for, at disse typer produkter skader moderen eller barnet. Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at drøfte dette med din læge.

Selvbrunerprodukter bør ikke forveksles med sololier. Førstnævnte giver en overfladisk ændring, der giver huden en mere orange farve. På den anden side forstærker sololie solens virkning og gør huden hurtigere mørkere.

Det skal også være helt klart, at selvbrunerprodukter ikke i sig selv giver solbeskyttelse, medmindre det tydeligt fremgår af etiketten, at det er tilfældet. Det vigtigste er at tjekke produktets sammensætning og kun at vælge produkter, der ikke udgør nogen risiko, i henhold til oplysningerne på etiketten.

Brune ben på en strand

Sammensætningen er det afgørende

Indtil for noget tid siden havde forskellige kosmetiske produkter, herunder selvbruner og farvestoffer, en sammensætning, der kunne være meget aggressiv. Desuden var testningen af disse produkter ikke altid pålidelig. I dag har dette ændret sig.

De fleste selvbrunere består næsten udelukkende af dihydroxyacetone. Dette er et grundstof, der stammer fra sukkerrør. Dets virkning er at gøre hudens overflade mørkere, når det kommer i kontakt med proteiner.

Det trænger ikke ind i de dybe hudlag.

Disse produkter stimulerer ikke produktionen af melanin, som er ansvarlig for den naturlige farve ved soleksponering. De farver kun den yderste del af huden. Så længe det er dihydroxyacetone-baseret, er det sikkert at bruge selvbruner under graviditet.

Takket være de ovennævnte egenskaber er der ingen risiko for, at kemikalierne når moderens blodbane og påvirker barnet. Muligheden for allergiske reaktioner er også meget lille. Under alle omstændigheder er det altid nødvendigt at sørge for at læse produktets etiket for at tjekke indholdet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 12 fødevarer, som gravide bør undgå

Ingredienser, der skal undgås i selvbruner under graviditet

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har i 30 år angivet, at det er sikkert at bruge selvbruner under graviditet. Ideelt set bør du dog kigge efter produkter, der er mærket som egnede til gravide kvinder.

Selvbruner indeholder ofte andre elementer, såsom carotenoider, tocopheroler, C-vitamin og aminosyrer. De er alle sammen sikre. Gynækologer anbefaler dog, at disse produkter ikke bør anvendes, hvis de indeholder et af følgende elementer:

  • Jod.
  • Hormoner.
  • A-vitamin og derivater heraf, f.eks. retinsyre.

Disse elementer kan forårsage problemer hos fosteret. Der skal en stor mængde af disse bestanddele til for at skabe en betydelig risiko, men det er altid bedre at være på den sikre side.

Creme på en gravid mave

Hvordan påføres selvbruner under graviditet?

For at bruge selvbruner under graviditet er det også nødvendigt at vide, hvordan man påfører det. Det er tilrådeligt ikke at bruge den før den 12. graviditetsuge. Fra det tidspunkt er barnets organer allerede dannet, og det er mere sikkert.

Ligeledes er det tilrådeligt at bruge selvbrunercremer eller -servietter. Det er ikke tilrådeligt at bruge dem, der kommer i aerosolform, da anvendelsen kan føre til indånding af nogle partikler.

Det bør ikke påføres på områder med slimhinder, såsom næse, læber og området omkring øjnene. Der er ingen data om risikoen ved at gøre dette, men der anbefales forsigtighed, fordi absorptionen er anderledes i disse områder.

De tilgængelige oplysninger gør det muligt at konkludere, at det er sikkert at bruge selvbruner under graviditet.

Faktisk er dette en mere pålidelig løsning end direkte solbadning, da både UV-stråler og varme kan forårsage problemer for en gravid kvinde. For at undgå risici er det dog bedst at bruge denne type produkt efter det første trimester.

Det kan interessere dig ...
Selvbruner af sukkerrør: Metode og fordele
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Selvbruner af sukkerrør: Metode og fordele

Selvbruner af sukkerrør giver antioxidanter og antiinflammatoriske virkninger for huden. Det er en meget sikker, men kortvarig metode.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lobo, B. V., & Lobo, A. J. V. (2002). Piel y embarazo. MedUNAB, 5(14), 83-99.
  • Ibáñez González, A. (2014). Efectos de los productos cosméticos en el desarrollo embrionario.
  • Clémenceau, J. P. (2016). Bella esperando el bebé. Parkstone International.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.