Chondroitin: Anvendelsesmuligheder og fordele

Chondroitin er et endogent stof, der fremmer væksten af ledbrusk og reducerer dets nedbrydning. I dag vil vi se nærmere på anvendelsesmuligheder og fordele ved chondroitin.
Chondroitin: Anvendelsesmuligheder og fordele
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Ledene i kroppen har et stort antal strukturer og stoffer, der gør det muligt for dem at opretholde deres stivhed og fungere korrekt. Et af disse stoffer er chondroitin, som findes omkring bruskcellerne. Vil du vide, hvilke anvendelsesmuligheder og fordele chondroitin har?

Hvis ja, så læs med!

Chondroitin kan bruges som et supplement til behandling af slidgigt. Faktisk viser undersøgelser, at chondroitin lindrer den smerte, som slidgigt forårsager i knæ og hofte, hvilket har en endnu større effekt end paracetamol. Det kan indtages alene eller i kombination med andre substanser, såsom glucosamin.

Hvad er chondroitin?

Det er også kendt som chondroitinsulfat. Det er et endogent stof, der er placeret i ledbrusk, som omgiver cellerne eller er spredt i matricen. Den præcise placering får den til at fungere som et reguleringsmedium for flere biologiske og fysiologiske fænomener.

Forbindelsens struktur varierer, bestående af sukkermolekyler og nogle peptider, hvilket gør det til et komplekst kulhydrat. Disse strukturelle variationer betyder, at chondroitin kan udøve flere funktioner, hvilket især er nyttigt i behandlingen af slidgigt.

Det markedsføres som et nyttigt langsomtvirkende lægemiddel til symptomatologisk behandling af slidgigt. Desuden er det godkendt som et kosttilskud for den samme tilstand i USA. Det er normalt udvundet fra brusk fra visse dyr, såsom køer eller hajer. Forskere kan dog også syntetisere det i et laboratorium.

Hvordan virker det?

Det er vigtigt at huske på, at slidgigt er en lidelse, der genererer ledsmerter og stivhed som følge af forringelse af ledbrusk. Derfor har behandlingen til formål at forhindre denne degeneration og stimulere produktionen af brusk samt forbedre de symptomer, der er til stede.

Som et komplekst kulhydrat øger chondroitinsulfat absorptionen af vand i ledbrusken, hvilket øger fleksibiliteten og forbedrer mobiliteten. På samme tid er det også en hæmmer af enzymer, der fremmer degeneration af brusk, hvilket hæmmer sygdommens progression.

Flere undersøgelser viser, at chondroitin har antiinflammatorisk aktivitet, så det er nyttigt til at reducere smerter forårsaget af slidgigt i fingre, knæ og hofte. Denne lindring kan også ses i ømme muskler på grund af forskellige årsager.

Chondroitin fremmer også syntesen af forskellige proteoglykaner og endogen hyaluronsyre, som kan fremme dannelsen af nyt brusk. Derudover giver det en vis strukturel styrke og hjælper med at opretholde sammenhængen i led.

Et digitalt billede af en mand med hoftesmerter

Fordele og sundhedsvirkninger ved Chondroitin

Osteoartikulære sygdomme, såsom gigt og slidgigt, forårsager intense smerter i leddene, hvilket gør det svært at bevæge sig og udføre daglige aktiviteter. De fleste af disse lidelser har ingen kur, så tilgangen skal sigte mod at kontrollere symptomerne.

I denne forstand har brugen af chondroitin vist flere fordele i sundhedstilstanden for mennesker med slidgigt og andre reumatiske sygdomme. Blandt de vigtigste fordele er følgende.

Reduktion af ledsmerter

En af de største fordele ved dette stof er dets evne til at reducere ledsmerter, især ved knæet. Chondroitins effektivitet til at reducere smerter ligger i dets antiinflammatoriske virkning, da det forhindrer syntesen af inflammationsstimulerende faktorer, såsom prostaglandiner og proteoglykaner.

Forskning har vist, at det er i stand til at reducere symptomernes intensitet med op til 10%. Det er vigtigt at bemærke, at det er et langsomtvirkende lægemiddel, og læger ordinerer det normalt sammen med andre aktive ingredienser for at forbedre dets virkning.

Samtidig viser den samme citerede undersøgelse, at faldet i smerte maksimalt kan nå op på 20% hos nogle patienter. Observationer af resultaterne finder sted i højst 6 måneder.

Fordele ved chondroitin: Mindsket reduktion af rummet i led

Slidgigt genererer en forringelse af brusken i det berørte led, så et røntgenbillede afslører en reduktion af rummet i leddet. Alle led skal have et vis rum for at fungere korrekt.

Chondroitin fremmer bruskdannelse ved at stimulere syntesen af proteoglykaner, hyaluronsyre og kollagen. Derfor er det muligt at forsinke reduktionen af rummet i led hos patienter med slidgigt, især ved langvarig brug af stoffet.

Forbedrer livskvaliteten

Indtagelse af chondroitinsulfat hjælper med at forbedre smidigheden af led og reducerer dermed morgenstivheden. Denne kendsgerning hjælper med at forbedre ledmobilitet, hvilket letter udførelsen af daglige aktiviteter og forbedrer livskvaliteten.

Forbindelsen kan også fremme helingen af led- og hudskader gennem kollagensyntese. Det er vigtigt at huske på, at kollagen er en af hovedkomponenterne i disse væv, så det kan fremskynde helings- og ardannelsesprocessen at øge produktionen af kollagen.

Fordele ved chondroitin: Nyttig ved operation for grå stær

Nogle øjendråber indeholder chondroitin i kombination med hyaluronat. Denne form for præsentation er nyttig til at lette operation for grå stær. Det kan også hjælpe med at forbedre øjets sundhed og forårsage et lavere tryk i øjet efter operationen.

Nogle undersøgelser viser imidlertid, at der er forbindelser med højere viskositet med en højere succesrate. Desuden er eksperter ikke klar over virkningerne af de midler, der kun indeholder chondroitin.

Mulige bivirkninger af chondroitin

Alle lægemidler på markedet er tilbøjelige til at producere bivirkninger hos patienter, og chondroitinsulfat er ingen undtagelse. Imidlertid har oral indtagelse vist sig at være sikkert i op til 6 år. De fleste af de patienter, der gennemgik evaluering, viste ikke bemærkelsesværdige negative symptomer.

De hyppigste symptomer er milde mavesmerter og kvalme. Det er også muligt at præsentere tegn af anden art, selvom det er med en meget lavere forekomst, blandt hvilke følgende skiller sig ud:

 • Udspiling af maven.
 • Forstoppelse.
 • Diarré.
 • Hovedpine.
 • Hårtab.
 • Øjenbetændelse.

På samme tid er der en vis bekymring for, at chondroitinmidler af animalsk oprindelse kan være et middel til visse sygdomme, såsom kogalskab. Der har imidlertid ikke været rapporter om tilfælde af overførsel af sygdommen gennem midlet.

Dosering og anbefalinger af chondroitin

Patienter kan tage chondroitin oralt i form af kapsler, tabletter og pulver til opløsning. På nuværende tidspunkt er der ikke en generel anbefalet dosis. Det mest almindelige daglige indtag er dog mellem 800 og 2000 milligram.

Patienter kan tage den mængde, deres læge har anbefalet som en enkelt dosis eller i 2 eller 3 doser. Desuden kan de tage kosttilskuddet med mad for at reducere sandsynligheden for at udvikle symptomer forbundet med mavetarmsystemet.

Eksperter anbefaler doser tæt på 2000 milligram til dem, der præsenterer intens symptomatologi. Hvad angår resten af patienterne, kan de opnå gavnlige resultater ved at indtage lavere doser.

En ældre kvinde, der oplever ledsmerter i hænderne

Kan patienter tage glucosamin som supplement?

Glucosamin er en anden forbindelse til stede i menneskekroppen, specifikt i væsken, der omgiver leddene. Eksperter har undersøgt dets effektivitet til at mindske smerter ved slidgigt i mange år.

I denne henseende er det ikke overraskende, at læger undertiden anbefaler brugen af chondroitin i kombination med glucosamin for at forstærke den smertestillende og antiinflammatoriske virkning af begge.

Faktisk har undersøgelser vist, at kombinationen reducerer smerter, stivhed, funktionsbegrænsning og komplikationer efter 6 måneder ved smertefuld slidgigt i knæet.

Samtidig har forskning også vist effektiviteten af kombinationsbehandling til forebyggelse af reduktion af rum i led. I denne forbindelse fastslog en undersøgelse fra 2015, at der var et betydeligt fald i indsnævring af rum i led efter 2 års brug.

Flere undersøgelser er stadig nødvendige med hensyn til fordelene ved chondroitin

På trods af alle de eksisterende beviser for effektiviteten af dette stof, er der stadig behov for yderligere undersøgelser af virkningen og fordelene ved chondroitin.

Mange af undersøgelserne viser modstridende resultater eller ingen relevante ændringer, når man sammenligner dets effekt med andre tilgængelige lægemidler eller med placebo.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zhu X, Wu D, Sang L, Wang Y et al. Comparative effectiveness of glucosamine, chondroitin, acetaminophen or celecoxib for the treatment of knee and/or hip osteoarthritis: a network meta-analysis. Clin Exp Rheumatol. 2018;36(4):595-602.
 • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016;33(5):693-705.
 • Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD005614.
 • Hochberg MC, Martel-Pelletier J, Monfort J, Möller I, et al. Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus celecoxib. Ann Rheum Dis. 2016;75(1):37-44.
 • Fransen M, Agaliotis M, Nairn L, Votrubec M et al. Glucosamine and chondroitin for knee osteoarthritis: a double-blind randomised placebo-controlled clinical trial evaluating single and combination regimens. Ann Rheum Dis. 2015;74(5):851-8.
 • Mikami T, Kitagawa H. Biosynthesis and function of chondroitin sulfate. Biochim Biophys Acta. 2013;1830(10):4719-33.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.