Coronavirus kan forårsage slagtilfælde hos unge

21. maj 2020
Nylige rapporter fra New York City vækker mistanker om muligheden for, at coronavirus kan forårsage slagtilfælde, især hos unge mennesker. Tilfælde er allerede blevet dokumenteret og der er flere hypoteser.

COVID-19-pandemien begyndte i Wuhan, Kina, i slutningen af 2019 og hærger nu i hele verden. Nye data vedrørende sygdommen dukker konstant op. Sundhedsmyndigheder bliver mere opmærksomme på symptomerne og opdager nye bivirkninger ved virussen. Dette indebærer muligheden for, at coronavirus kan forårsage slagtilfælde hos unge.

I en historie rapporteret i The Washington Post, rapporterer læger i USA et øget tilfælde af slagtilfælde. Foruroligende nok, opstår dette især hos unge mennesker, der er smittet med coronavirus.

Dette tilføjes til rapporter fra Kina, hvor neurologer i Wuhan har fundet ud af, at op til 36% af patienterne indlagt med SARS-CoV-2 havde nogle neurologiske symptomer. Dette betegner noget sygdomsinddragelse forbundet med hjernen og neuroner.

Teorier omkring øgningen af tilfælde af slagtilfælde hos patienter med coronavirus fokuserer på tre mulige mekanismer:

  • Virussens neurotropisme, som kan inficere neuroner og på den måde skabe ændringer i det centrale nervesystem. Dette fører derefter til neurologiske symptomer, som sætter hjernen i en risiko.
  • Koagulationslidelser afledt af infektion ved blodpladefejl eller koagulationsfaktorfejl.
  • En cytokin-storm, hvilket er en meget sjælden sygdom, som består af en pludselig reaktion af immunsystemet, i sin bekæmpelse af sygdommen. Bivirkningerne inkluderer ændringer i koagulation.

Påvirker coronavirussen hjernen?

Vi ved, at coronavirussen primært går efter cellerne i lungealveolerne. Den trænger ind gennem ACE2-proteinet, hvilket fungerer som en receptor for deres pigge på overfladen.

Vi har dog også disse receptorer i andre celler. På grund af det, mistænker forskere, at SARS-CoV-2 kan trænge ind i andre væv, præcis ligesom den gør med lungerne. Når det handler om neuroner, er den virale indgang ikke fuldstændig videnskabeligt bevist ved prøver. Patienters symptomer peger dog i denne retning.

Tilstedeværelsen af slagtilfælde hos unge med coronavirus kan inkluderes på listen over symptomer og neurologiske lidelser dokumenteret blandt patienter. Vi bør, selvfølgelig, inkludere anosmi. Der er lidt tvivl om, at dette er et indledende neuroligisk tegn hos personer uden symptomer.

Kvinde dufter til æterisk olie

Læs også: Patienter med hjertekarsygdomme og COVID-19

Coronavirus kan forårsage slagtilfælde: Koagulationsfejl

Nylige rapporter viser, at der er tilfælde, hvor patienter med COVID-19 har svigt i deres blodkoagulationssystemDisse svigt involverer koagulopatier og tilstedeværelse af anticardiolipin antistoffer.

Når en person oplever disse svigt, uanset den underliggende sygdom, er der en høj risiko for, at et af deres vitale organer bliver inficeret. Dette kan forårsage et hjerteanfald eller et slagtilfælde for eksempel.

Sandsynligheden for, at patienter med coronavirus får et slagtilfælde, selv hvis de er unge, er muligt. På trods af at have et godt immunsystem, kan unge i trediverne eller fyrrene kun gøre lidt for at forhindre blodpropper i systemet.

Husk, at der er to typer af slagtilfælde: Iskæmisk og blødning. Ved den første type, bliver blodkar blokeret af propper. Som et resultat, bliver gennemstrømningen i en del af hjernen forstyrret. Ved den sidstnævnte, brister et blodkar, med resultater, der minder om den første type.

Cytokin-storm

Coronavirus kan forårsage slagtilfælde

Tre hypoteser kan forklare slagtilfælde forbundet med coronavirus: Neurotropisme, koagulationsfejl og cytokin-storm. “Cytokin-storm” er et begreb, der bruges i den medicinske verden til at referere til en gængs proces blandt patienter med blodforgiftning.

Dette er perosner, som har udbredte infektioner i deres kroppe. Dette er forbundet med en ukontrolleret reaktion i immunsystemet.

Cytokiner er stoffer, der bruges af det menneskelige immunsystem til at kommunikere. Overordnet set, gør forsvarsceller én ud af to ting. De skaber enten disse cytokiner for at sende beskeder til andre celler længere væk eller også aktiverer de proteiner og receptorer.

Hvis dette kommunikationsmiddel producerer for mange beskeder af denne type på grund af en særligt stærk infektion, så fører det til en stor inflammatorisk aktivering.

En cytokin-storm er seriøs og svær at kontrollere med medicinDet er tæt forbundet med dødsfald forårsaget af COVID-19 og meget af forskningen i at finde medicin peger på cytokin-hæmmere.

I et scenarie med cytokin-storm, er neurologisk involvering og slagtilfælde mulige på grund af coronavirus. Selv hvis personerne er unge, vil ens krop ikke være i stand til nemt at undgå det, hvis en cytokin-storm bryder ud.

Vi anbefaler, at du læser: Lungesundhed i tider med COVID-19

Bør unge mennesker være bekymrede for, om coronavirus kan forårsage slagtilfælde?

Overordnet set, er nøglen tidlig opdagelse. Læger, som talte med The Washington Post, sagde, at mange var lang tid om at komme frem. Dette skyldes, at de ikke ønskede at gå til lægen og risikere at blive smittet med virussen. Problemet var dog, at de allerede var smittede.

Hvis du har symptomer, som passer til et slagtilfælde, så uanset hvad du gør, må du ikke udsætte at gå til lægen for at blive behandlet. Hvis du har en voldsom hovedpine, ændringer i synet eller snurren eller lammelse i ansigtet eller i lemmer, så bør du kontakte skadestuen øjeblikkeligt.

Det faktum, at coronavirus kan forårsage slagtilfælde, er blot endnu mere grund til, at vi bør passe ekstremt godt på i disse svære tider.