Cremeagtigt hvidt udflåd fra skeden: Årsager og behandling

Et cremet hvidt udflåd fra skeden er næsten altid normalt, medmindre det lugter dårligt eller er ledsaget af svie, kløe eller andre symptomer.
Cremeagtigt hvidt udflåd fra skeden: Årsager og behandling
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 november, 2023

I de fleste tilfælde bør et cremeagtigt hvidt udflåd ikke give anledning til bekymring. Det skyldes normalt ændringer, der finder sted i løbet af menstruationscyklussen. Nogle gange kan det dog være et tegn på et sundhedsproblem.

I den forbindelse bør det stå klart, at vaginal udfåd er normal. Problemet begynder, når der er mærkbare ændringer i farve, konsistens og lugt. Vær også opmærksom, hvis det forekommer samtidig med andre symptomer som kløe, svie eller irritation. Vil du vide mere om det?

Vaginalt udflåd

Kirtlerne i skeden og livmoderhalsen udskiller små mængder væske hver dag. Dette er det, der er kendt som “vaginalt udflåd”. Det er normalt gennemsigtigt eller hvidt i farven og har en svag lugt.

Denne væskes funktion er at smøre skeden, rense, fjerne gamle celler og forebygge infektioner. Sidstnævnte opnås på grund af det sure miljø, det forårsager i området, hvilket fører til eliminering af smittefremkaldende agenser.

Det anslås, at næsten alle kvinder udskiller omkring en teskefuld vaginal udflåd om dagen. Det øges efter ægløsning. Farven varierer fra gennemsigtig, gul, hvid eller endda lidt brun. Dette afhænger i høj grad af menstruationscyklus og anses for normalt.

Kvinde tager sig til underliv

Cremet hvidt udflåd

Et cremet hvidt udflåd efter ægløsning er normalt. Det sker ca. halvvejs gennem menstruationscyklussen. Som nævnt er det et tegn på frugtbarhed.

I begyndelsen af menstruationen er der normalt også hvidt udflåd, men det er tyndere og mindre cremet i konsistensen. Faktisk er det almindeligt, at det får et gult skær og ser mere tørt ud. Dette er den mindst frugtbare fase af cyklussen.

I mellemtiden, hen mod midten af cyklussen, når ægløsningen finder sted, bliver udflåddet mere gennemsigtigt og elastisk. Dette svarer til den mest frugtbare fase. Herefter begynder det cremede hvide udflåd at blive udskilt.

Disse ændringer i væskens udseende bør ikke give anledning til bekymring, da det er en del af normale processer. Men hvis ændringerne er meget mærkbare, og især hvis de ledsages af irritation, kløe, dårlig lugt eller andre symptomer, er det nødvendigt at konsultere en læge.

De vigtigste årsager til cremet og hvidt udflåd fra skeden

Et cremet hvidt udflåd før menstruation er normalt. Det får dette udseende, fordi det indeholder flere hvide blodlegemer, døde celler og bakterier end på andre tidspunkter af måneden. Det er en mekanisme fra kroppen til at rense området for mikroorganismer og uønskede stoffer.

En anden almindelig årsag til, at det forekommer, er graviditet. Det skyldes de øgede hormonniveauer, der opstår under graviditeten. Væskeproduktionen stiger, da det er en måde til at øge beskyttelsen af livmoderen og dermed barnet.

I visse tilfælde kan det også opstå under eller efter samleje. Det kan skyldes smøring af skeden under samleje, kvindelig ejakulation, eller fordi man er tæt på menstruation.

Cremet hvidt udflåd: Hvornår er det unormalt?

Som hovedregel betyder det, når et hvidt cremet udflåd har en dårlig lugt, at der er et sundhedsproblem. Det samme gælder, hvis der er andre kliniske manifestationer som kløe, irritation eller rødme i det vaginale område.

Dette menes næsten altid at være et tegn på candidiasis, en svampeinfektion. Dette genererer dog et klumpet, hytteostlignende udflåd. Mulige årsager til et unormalt cremet og hvidt udflåd er som følger.

Bakteriel vaginose

Bakteriel vaginose er en infektion forårsaget af bakterier. Den gør det hvide, cremede udflåd mere rigeligt. Det kan endda få et gråligt skær med en stærk fiskelugt. Ifølge Centers for Disease Control and Diagnosis øger denne tilstand risikoen for at få kønssygdomme.

Klamydia

Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der rammer både mænd og kvinder. Ud over at producere et udflåd med disse karakteristika forårsager den en ækel lugt, svie ved vandladning og smerter ved samleje. Hvis den spreder sig, forårsager den smerter i underlivet, kvalme og feber.

Vulvovaginitis

Et cremet og hvidt udflåd ledsaget af betændelse og ømhed i kønsorganerne kan være et tegn på vulvovaginitis. Dette ord henviser til betændelse, men årsagen er normalt en svampe- eller bakterieinfektion. I visse tilfælde er det forårsaget af brugen af et irriterende produkter eller beklædningsgenstande.

Trichomoniasis

Når denne tilstand opstår, ændrer udflåddet farve. Den skifter fra en hvid farve til en grønlig eller gullig nuance. Det er en seksuelt overført infektion, som også forårsager dårlig lugt og vaginal kløe.

Fistler

Tilstedeværelsen af fistler eller unormale åbninger mellem kønsorganerne og tarmkanalen fører nogle gange til ændret vaginal sekretion. Disse dannes på grund af en eller flere af følgende årsager:

  • Crohns sygdom.
  • Skader på skeden under fødslen.
  • Strålebehandling af bækkenet.
  • Tumor i bækkenet.
  • Skade under en operation i bækkenet.

Behandling af cremeagtigt hvidt udflåd

Når et cremeagtigt hvidt udflåd ledsages af generende symptomer, er det bedst at konsultere en gynækolog for at undersøge årsagerne, og også hvis der er en betydelig ændring i farve eller konsistens.

Behandlingen afhænger af årsagen. Ofte vil lægen foretage en indledende samtale og gennemgå den medicinske historie. Derefter vil de foretage en fysisk undersøgelse og andre supplerende diagnostiske metoder.

Når dette er gjort, kan de foreslå antibiotisk, antiinflammatorisk, svampedræbende eller anden behandling, afhængigt af tilfældet. Der kan være tale om tabletter eller cremer, alt efter hvad der er behov for. Kun i nogle tilfælde anvendes behandlinger med injektioner.

Patient taler med læge om hvidt udflåd

Afsluttende anbefalinger

Det er næsten aldrig nødvendigt at behandle hvidt udflåd. Men hvis du har spørgsmål, eller hvis der er symptomer som blødning, irritation eller smerter, er det bedst at gå til en gynækolog. Selv om det måske ikke er en nødsituation, er det bedst at gribe hurtigt ind.

Ideelt set bør enhver kvinde opretholde en god hygiejne i kønsorganerne, især under menstruation. Det er vigtigt at dyrke sikker sex. Der bør ikke anvendes douching eller andre lignende produkter, og stramtsiddende tøj bør heller ikke bruges. Alt dette er med til at forebygge problemer.

Det kan interessere dig ...
Hvad betyder hvidt udflåd før menstruation?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad betyder hvidt udflåd før menstruation?

Hvidt udflåd før menstruation er normalt og bør ikke give anledning til bekymring, med mindre det ledsages af generende symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.