Den autoimmune protokol (AIP): Hvad indebærer den?

Den autoimmune protokol (AIP) er en type kost, der stiler efter at lindre betændelse, smerte og en række andre kliniske manifestationer af autoimmune sygdomme. Hvad involverer det? Vi vil fortælle dig alt, hvad du behøver at vide, i dagens artikel.
Den autoimmune protokol (AIP): Hvad indebærer den?

Sidste ændring: 26 august, 2022

AIP-kosten, der også er kendt som den autoimmune protokol, er en kostplan, som har fået stor popularitet de seneste år. Det består af at undgå indtag af bestemte fødevarer i flere uger for at opleve ændringer i helbredet.

Som nævnt i en artikel udgivet i Inflammatory Bowel Diseases er dets formål at bidrage til kontrol af betændelse, smerte og andre symptomer på autoimmune lidelser såsom blandt andet inflammatorisk tarmlidelse og cøliaki.

Hvad bør man vide omkring det? Vi vil fortælle dig det i denne artikel!

Hvad er AIP-kosten?

Den autoimmune protokol (AIP) er en begrænsende kost, som involverer ikke at spise bestemte variationer af fødevarer i flere uger for at se de effekter, det forårsager på helbredet. Det er især relevant i tilstedeværelsen af autoimmune sygdomme såsom blandt andet psoriasis, leddegigt, lupus og inflammatorisk tarmlidelse.

Disse sygdomme har symptomer, der spænder fra smerter i led til udmattethed, mavepine, diarré, nerveskade og mental forvirring. Deres oprindelse er multifaktoriel og inkluderer genetiske og miljømæssige faktorer. En af hypoteserne forbundet med dem er dog skaden på barrieren i tarmene. Det er på den måde forbundet med indtaget af nogle fødevarer.

AIP-kosten indebærer essentielt at fjerne og erstatte disse fødevarer med nærende valgmuligheder, som hjælper med at “reparere” tarmene og fremme tarmfloraens balance

Det indebærer også at fjerne produkter såsom dem, der indeholder gluten og laktose, eftersom disse ofte forårsager unormale immune reaktioner hos følsomme personer.

Mand med psoriasis ved hårgrænse

Autoimmune hudlidelser er ofte forbundet med “udløsere” i mad.

Faserne i den autoimmune protokol

Den autoimmune protokol (AIP) har nogle ligheder med den populære palæokost. Nogle eksperter kalder den faktisk for en udvidelse af denne kost. I ethvert tilfælde er AIP udgaven en smule mere striks og består af to primære faser.

Elimineringsfasen

Den første fase i AIP-kosten involverer eliminering af fødevarer og medicin, som kan være forbundet med betændelse i tarmene eller ubalance i tarmfloraen. Dette gælder også produkter, som ofte forårsager allergier og uønskede reaktioner.

For eksempel:

 • Korn.
 • Bælgfrugter.
 • Nødder.
 • Frø.
 • Natskyggefamilien.
 • Æg.
 • Mejeriprodukter.
 • Vegetabilske olier.
 • Tilsætningsstoffer til fødevarer.
 • Raffineret sukker.
 • Kaffe.
 • Alkohol.
 • Tobak.
 • Forarbejdede produkter.
 • Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID) såsom ibuprofen, naproxen, diclofenac og høje doseringer af aspirin.

I stedet for dem anbefaler eksperter indtaget af friske, nærende produkter. Derudover bør personerne ikke glemme fermenterede fødevarer eller dem med indhold af probiotika. Det er også vigtigt at gøre en indsats for at forbedre livsstilen gennem afslappende teknikker, fysisk aktivitet og søvn af bedre kvalitet.

Varigheden af denne fase kan strække sig, indtil personen oplever en bedring i symptomerne. Ofte kan det tage mellem 30 og 90 dage. Nogle personer mærker dog effekterne efter tredje uge.

Genindførelsesfasen

Så snart personerne bemærker en bedring i symptomer på den autoimmune sygdom, begynder genindførelsesfasen. Dette består af gradvist at inkorporere de undgåede fødevarer én af gangen. Dette vil selvfølgelig afhænge af personens toleranceniveau.

Denne fase ønsker at genkende fødevaren, som kan udløse symptomerne på sygdommen. Den søger også at genintroducere dem, der ikke forårsager nogen symptomer, for at sikre en mere varieret og fuldkommen kost.

Introduktionen af hver fødevare sker lidt efter lidt med et mellemrum på 5 til 7 dage mellem hver type. Denne periode er nok til at afgøre, om nogen af symptomerne dukker op igen efter indtaget. Dem, der tolereres godt, kan fortsætte med at være en del af kosten. Resten bør blive udelukket.

Trin til genindførelse af fødevarer

For at genintroducere fødevarer i AIP-kosten er der nogle få trin, man bør følge. Det er vigtigt at gøre dette under vejledning af sundhedsfagfolk og vide, hvordan man vælger det rette øjeblik, som ikke forårsager betændelse. Efter en nat med ringe søvn eller i øjeblikke med stress er det derfor bedre at udsætte genindførelsen.

Hvis det er muligt, er det ideelt at introducere fødevarer, som har lavere koncentrationer af det substans, som kan udløse ubehaget. For eksempel i tilfælde af mejeriprodukter er det bedst at begynde med fermenterede muligheder såsom yoghurt.

Trinene, man bør følge:

 1. Vælg fødevaren, du ønsker at genintroducere. Indtag det derefter flere gange om dagen på den dag, der vælges til testen. Undgå det derefter fuldstændig de næste fem eller seks dage.
 2. Spis en lille mængde af produktet og vent omkring 15 minutter for at tjekke for reaktioner.
 3. Hvis der er nogen symptomer, bør testen slutte, og personen bør fortsætte med at undgå fødevaren. Hvis symptomerne ikke dukker op, så bør personen dog prøve en større mængde, mens der bliver holdt øje med effekter i to eller tre timer.
 4. Hvis der ikke er nogen symptomer, så kan personen spise en normal mængde af den samme fødevare. De bør derefter undgå det igen i fem eller seks dage, før de genintroducerer en anden fødevare.
 5. Gentag proceduren.

Tilladte og forbudte fødevarer i den autoimmune protokol

For at AIP-kosten kan være succesfuld, er det nødvendigt at respektere anbefalinger med hensyn til tilladte og forbudte fødevarer. I det henseende bør man have i baghovedet, at der er mange restriktioner. Det er derfor bedst at søge råd fra en ernæringsekspert for at undgå underskud af visse næringsstoffer.

Tilladte fødevarer

 • Forskellige planter og alger.
 • Fisk og skaldyr af god kvalitet med store mængder af omega-3.
 • Friske frugter i moderate mængder.
 • Fermenterede og probiotiske fødevarer (kombucha, kimchi, sauerkraut, syltede agurker og kokoskefir).
 • Fedtfattigt kød og okselever.
 • Oliven-, kokos- og avocadoolie.
 • Krydderurter og krydderier, som ikke kommer fra frø.
 • Naturlige sødemidler såsom honning, i moderate mængder.
 • Bouillon kogt på ben.
 • Grøn og sort te.

Forbudte fødevarer

 • Natskyggefamilien såsom tomater, kartofler, peberfrugt og aubergine.
 • Kornsorter (ris, hvede, havre, byg, rug og dets derivater).
 • Mejeriprodukter.
 • Vegetabilske olier (undtagen dem, vi nævnte ovenstående).
 • Kaffe.
 • Æg.
 • Tørrede frugter og frø.
 • Alkohol.
 • Tilsætningsstoffer til fødevarer såsom raffineret sukker og transfedt.

Fungerer den autoimmune protokol?

Til dags dato er de videnskabelige data om AIP-kosten stadig begrænset. Nogle studier antyder dog, at det kan mindske betændelse og kliniske manifestationer af nogle autoimmune sygdomme.

Lad os se på det i detaljer.

Den autoimmune protokol og utæt tarm

Dem, der lider af autoimmune sygdomme, har som regel utætte tarme. Ifølge forskning er der en forbindelse mellem betændelse og tarmenes utæthed. En person kan dermed lide af en autoimmun sygdom.

I forbindelse med det har opdagelserne afgjort, at AIP-kosten mindsker graden af betændelse og symptomerne forbundet med det takket være dets bidrag til at lindre den utætte tarm. Der er dog behov for mere forskning.

Behandling og symptomer på autoimmune sygdomme

Foruden det ovenstående er det vigtigt at bemærke, at denne kost har vist positive resultater mod symptomerne på autoimmune sygdomme såsom irritabel tarmsyndrom og Hashimotos thyroiditisNogle tilfælde har faktisk involveret en reducering i betændelse på mellem 29 og 68%.

Skjoldbruskkirtel foran læge

AIP-kosten har vist sig at være effektiv på lidelser i skjoldbruskkirtlen såsom Hashimotos thyroiditis.

Hvad er ulemperne ved den autoimmune protokol?

Den primære ulempe ved AIP-kosten er, at det er en meget begrænsende kost især i den eliminerende fase. Denne situation gør det ikke blot svært at følge den, men den vil måske heller ikke være passende til alle.

På den anden side kan personen gennemgå episoder med angst eller social isolation på grund af restriktionerne i sig selv. Uden ordentlig planlægning kan det også føre til ernæringsmæssige underskud.

Blandt andet er der ingen garanti for, at denne protokol vil reducere betændelsen og symptomerne på autoimmune sygdomme. Mange oplever dog dets positive effekter.

Den bedste løsning er at tale med en ernæringsekspert

Ved første øjekast lader det til at være simpelt at følge AIP-kosten, hvis man overvejer dets regler. Det er dog en protokol, som skal tilpasses meget nøje, eftersom det involverer betydelige kostmæssige restriktioner.

Det er derfor essentielt at tale med en ernæringsekspert eller en læge for at få alle de nødvendige informationer om denne kost. Eksperten vil hjælpe med at afgøre, om kosten er passende til dig, og hvordan man kan planlægge den rigtigt for at undgå negative effekter på helbredet.

Det kan interessere dig ...
Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom

Her er nogle tips til at lave en ordentlig kostplan hvis du har en autoimmun sygdom. Der er mad, du kan spise, og mad du helst ikke skal spise.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
 • Mu Q, Kirby J, Reilly CM, Luo XM. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2017;8:598. Published 2017 May 23. doi:10.3389/fimmu.2017.00598
 • Vojdani A. Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med. 2015;21 Suppl 1:34-45.
 • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
 • Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
 • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
 • Campbell AW. Autoimmunity and the gut. Autoimmune Dis. 2014;2014:152428. doi:10.1155/2014/152428

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.