Dermale fillere: Fordele, risici og komplikationer

Dermale fillere er en teknik til at forbedre ansigtstrækkene uden at skulle ind på en operationsstue. Få mere at vide her.
Dermale fillere: Fordele, risici og komplikationer
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 16 februar, 2023

Æstetisk medicin er en voksende branche, og der er flere og flere muligheder for at udskyde aldringstegnene uden brug af kirurgi. Dermale fillere er et eksempel. Brugen af disse injektionsmidler er ved at blive mere og mere udbredt, idet de hjælper med at bekæmpe rynker, camouflere ar og skjule hyperpigmentering.

Når det drejer sig om vores ansigter, søger folk efter muligheder, der indebærer færre risici og giver naturlige resultater. Behandlinger af denne art udmærker sig ved deres næsten øjeblikkelige virkning og deres ikke-invasive karakter.

Hvad er dermale fillere?

Dermale fillere er en type æstetisk procedure, hvis formål er at forynge ansigtet ved at infiltrere særlige forbindelser for at fjerne mimiklinjer, ændre læbernes udseende og ensarte hudfarven.

Ved at anvende visse produkter korrigeres defekter i de bløde væv ifølge International Society for Aesthetic Plastic Surgery. De er godkendt af USA’s Food and Drug Administration (FDA) til brug hos personer over 22 år.

FDA beskriver dem som implantater, der hjælper med at gøre ansigtets udseende glattere. Til dette formål overfører de absorberbare eller midlertidige materialer i hudinjektioner.

Dermale fillere er også nyttige ovenpå hænderne.

Typer af dermale fillere

Bortset fra mærkenavne klassificeres dermale fillere efter, hvor længe de holder på huden:

  • Midlertidigt.
  • Semi-permanent.
  • Permanent.

En anden klassifikation svarer til formlerne, som for det meste bruger ingredienser som dem, der præsenteres nedenstående. Læs videre for at få mere at vide.

Kollagen

Med dette stof er det muligt at stimulere de naturlige kollagenproducerende fibre, så det bliver mindre nødvendigt at foretage behandlinger for at bevare hudens elasticitet.

Tidsskriftet Dermatología Argentina påpeger, at kollagen er et strukturelt protein i bindevævet, og at dets funktion er at give mekanisk støtte. Det er et mål, der forstærkes med infiltration af gelen.

Kollagenpulver

Hyaluronsyre (HA)

Dette glykosaminoglykan har en høj molekylvægt og findes i alle kropsvæsker og væv, idet huden er dets mest omfattende reservoir, som forklaret af Actas Dermo-Sifiliográficas.

HA fungerer som fugtighedsbevarende middel og giver fleksibilitet. Det er velegnet, hvis du ønsker at skjule begyndende rynker eller tilføje volumen. Dens store fordel er, at den absorberes af kroppen.

Polylaktisk syre (PLA)

For at skabe volumen injiceres PLA lige under det område, der viser ufuldkommenhed. Denne syre er et midlertidigt og bionedbrydeligt fyldstof.

Sculptra®, et af de mærker, der tilbyder produktet på markedet, påpeger, at det almindeligvis ordineres til korrektion af ufuldkommenheder fra overfladiske til dybe linjer i nasolabialfolden og til at dæmpe andre rynker.

Calciumhydroxyapatit

Calciumhydroxyapatit er et biokompatibelt materiale med forskellige anvendelser inden for medicin. På det æstetiske område fungerer komponenten som en kollagengenerator.

Denne vandige gel infiltreres normalt for at udfylde rynker og ansigtsfurer. Det betragtes som et langvarigt injektionsmiddel, fordi det aktiverer knogleceller og bindevæv.

ArteFill ® er en gel bestående af millioner af syntetiske mikrosfærer suspenderet i bovin kollagen. Filleren indeholder lidocain, så injektionen er umærkelig.

ArteFill ® er en ikke-resorberbar dermal opløsning, så den betragtes som permanent og med udvidet langtidseffekt. Ud over at behandle generelle rynker, få tykkere læberne og bekæmpe aknear.

Botulinumtoksin indgår ikke i disse dermale injektioner, fordi det ikke fylder ud, men snarere blokerer sammentrækningen af ansigtsmusklerne.

Fordele ved dermale fillere

Generelt genopretter dermale fillere den volumen og elasticitet, som årene har taget fra huden. Præferencen for disse behandlinger skyldes i høj grad deres fordele.

  • Minimale eftervirkninger: Bivirkninger er milde sammenlignet med andre æstetiske behandlinger.
  • Subtilt udseende: Et af formålene med dermale injektioner er at få resultatet til at se naturligt ud.
  • Øger kollagenproduktionen: Flere fillere fremmer den naturlige kollagenproduktion, hvilket fremmer hudens sundhed.
  • De er ikke-invasive: De nåle, der bruges til at infiltrere stofferne, er bittesmå, og proceduren ligner en indsprøjtning af medicin. De er smertefri og kræver ikke bedøvelse.
  • De er personligt tilpassede: Teknikken består i at tilpasse fyldstoffet til hver enkelt huds behov. Faktisk produceres mange af de infiltrerede stoffer naturligt af kroppen.
  • Der er ikke behov for at hvile: Du behøver ikke at stoppe din rutine efter ansigtsinjektioner. Et par forholdsregler er nok. Undgå direkte sollys og brug af make-up i de dage, som den professionelle har angivet. Rens og fugt i henhold til instruktionerne.
Ansigt behandles med dermale fillere

Risici og komplikationer ved dermale fillere

Behandlinger med dermale fillere, der udføres i henhold til medicinske sikkerhedsretningslinjer, udgør ingen større risici. Der kan dog forekomme bivirkninger som rødme, erytem eller allergi. Selv om disse tegn er kortvarige, er det absolut nødvendigt at opsøge en læge, hvis nogen af dem forværres.

På den anden side bør patienter med autoimmune sygdomme eller immunsupprimerede, gravide og ammende kvinder ikke få dermale fillere. Actas Dermo-Sifiliográficas anfører, at alvorlige komplikationer fra injektioner til ansigtsforyngelse er iskæmiske og kan føre til blindhed, slagtilfælde eller Nicolaus syndrom.

Som foreslået af tidsskriftet Cirugía Plástica bør kirurgen og hudlægen straks identificere eventuelle bivirkninger for at kunne ordinere den rette medicin eller procedure for at modvirke dem.

Aspekter, der skal tages i betragtning, før dermale fillere anvendes

Efter konsultation og en analyse af tilfældet vil specialisten specificere den type filler, der skal infiltreres. De, der bruger antiinflammatorisk medicin eller har en historie med keloider, bør underrette lægen, da disse injektioner i deres tilfælde ikke anbefales.

Andre råd er at gå til en autoriseret behandler, der er uddannet til at anvende dermale fillere, sikre sig, at det er præ-fyldte sprøjter, forseglet og mærket af landets sundhedsmyndigheder, samt at fagpersonen kender den type produkt, der skal indsprøjtes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.