Diagnose og behandling af viral faryngitis

Viral faryngitis er betændelse forårsaget af en virus. Det er en gængs infektion og forårsager ikke komplikationer i de fleste tilfælde. Symptomerne varer kun nogle få dage.
Diagnose og behandling af viral faryngitis

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Viral faryngitis er den mest gængse form af denne sygdom. Faktisk er mellem 60 og 80% af tilfældene virale af natur. Personer bruger dog antibiotika, og det er ikke godt. Det skyldes, at denne type lægemiddel kun virker mod bakterielle lidelser.

Denne form for sygdom opstår typisk oftere i kølige sæsoner. Det er en smitsom infektion, så den bedste måde at forebygge det på er ved at undgå kontakt med personer, som allerede er syge.

Hvad er viral faryngitis?

Betændelse i svælgets foring forårsaget af en viral infektion er kendt som viral faryngitis. Svælget er en anatomisk rørformet struktur, som forbinder mundhulen med strubehovedet og spiserøret. Det er i halsen og måler omkring 15 cm hos voksne.

Du må tage med i overvejelserne, at svælget kan blive betændt af adskillige grunde. Nogle gange sker det, fordi der er en bakteriel infektion eller tilstedeværelse af svamp. Der er ingen patogener i op til 30% af tilfældene.

Viral faryngitis er derfor kun forårsaget af en virus. Udviklingen af denne sygdom afhænger af typen af virus, der er involveret, og håndteringen af lidelsen. Kun i sjældne tilfælde opstår der komplikationer.

Åben mund

Viral faryngitis er irritation af slimhinden i svælget, og det er meget smitsomt.

Vi anbefaler, at du læser: Fire naturlige midler mod strubebetændelse

Årsager til viral faryngitis

Viral faryngitis er som regel forbundet med en viral infektion. Med andre ord er det et af symptomerne på en anden infektiøs sygdom. Når denne betændelse manifesterer sig uden tilstedeværelsen af en anden lidelse, refereres det til som ikke-specifik viral faryngitis.

Sygdommen har som regel en gradvis udvikling og forårsager kun lidt skade i det sidstnævnte tilfælde. Normalt vil det løse sig på to til tre dage. I andre tilfælde er de vira og lidelser, der er fobundet med det, som regel:

Identificering af sygdommen

Det kendetegnende symptom for denne sygdom er ondt i halsen. Der er derudover andre manifestationer, som kan opstå med større og mindre intensitet afhængig af hver person. De manifesterer sig som regel som:

 • Tør hals.
 • Smerte, når man synker mad, eller endda når man synker spyt.
 • Betændelse i mandlerne, hvilket også er kendt som halsbetændelse.
 • Feber, der ikke er højere end 38ºC.
 • Hovedpine.
 • Hævede kirtler i halsen.
 • Udmattethed.

Symptomerne kan variere, afhængig af typen af virus, der forårsager sygdommen. Indenfor akut viral faryngitis synes svælget rødt og dækket med slim. Ligeledes i kroniske tilfælde er slimhinden bleg, tynd og dækket med tykt slim.

Generelt er diagnosen klinisk og baseret på patientens historik og evaluering af patienten. Læger vil bede om tests såsom en hurtig antigen test for streptokokker for at kunne udelukke bakteriel faryngitis i nogle få tilfælde.

Kvinde med ondt i halsen grundet viral faryngitis

Ondt i halsen er den primære kliniske manifestation af denne infektion. Der kan også være problemer med at synke og feber.

Denne artikel vil måske interessere dig: Løsninger til at lindre ondt i halsen

Hvordan behandles det?

Der er ingen specifik behandling mod viral faryngitis. Hjemmemidler såsom at gurgle varmt saltvand er ofte effektive i disse tilfældeDet består af at fortynde en smule salt i et glas varmt vand og bruge det til at gurgle tre gange om dagen.

Det er også nyttigt at drikke masser af vand, eftersom det nedkøler halsen og også hjælper kroppen med at komme af med vira. Det er bedst at spise en blid kost, hvile og undgå irriterende substanser såsom tobak og stærke fødevarer.

Det er derudover vigtigt at afholde sig fra at tage antibiotika, når faryngitis er viralt. De er slet ikke gavnlige. Derimod styrker det bakterierne og gør dem resistente overfor disse lægemidler.

Faryngitis fører sjældent til nogen komplikationer. Der er dog beviser på, at faryngo-tonsillitis er blevet mere aggressivt de seneste årDet er en form for faryngitis, som rammer mandlerne og også er forårsaget af vira i 80% af tilfældene.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Kom dig hurtigere over halsbetændelse med fire husråd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kom dig hurtigere over halsbetændelse med fire husråd

Halsbetændelse er en af de sygdomme, der er super irriterende at få. Her er fire husråd, der kan hjælpe dig med at komme dig hurtigere over halsbet... • Wilson A. Pharyngitis. Essential Infectious Disease Topics for Primary Care. 2008;15-24. doi:10.1007/978-1-60327-034-2_2
 • Wolford RW, Goyal A, Belgam Syed SY, et al. Pharyngitis. [Updated 2020 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/
 • Boktor SW, Hafner JW. Influenza. [Updated 2020 May 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/
 • Coco A, Kleinhans E. Prevalence of primary HIV infection in symptomatic ambulatory patients. Ann Fam Med. 2005;3(5):400-404. doi:10.1370/afm.376
 • van der Veen EL, Sanders EA, Videler WJ, van Staaij BK, van Benthem PP, Schilder AG. Optimal site for throat culture: tonsillar surface versus posterior pharyngeal wall. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2006;263(8):750-753. doi:10.1007/s00405-006-0046-6
 • Satomura K, Kitamura T, Kawamura T, et al. Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial. Am J Prev Med. 2005;29(4):302-307. doi:10.1016/j.amepre.2005.06.013

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.