Egenskaber og anvendelser af Azilect

Azilect er en terapeutisk mulighed for patienter med Parkinsons med ikke-alvorlige symptomer. Det gavner også dem med en dårlig reaktion på levodopa.
Egenskaber og anvendelser af Azilect
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Azilect er et lægemiddel, der indeholder rasagilin som den aktive ingrediens. Læger ordinerer det normalt til behandling af Parkinsons sygdom. Nogle patienter bruger det sammen med levodopa, når deres læge anbefaler det.

Mennesker med Parkinsons sygdom oplever et tab af dopaminproducerende celler i hjernen (dopamin er en neurotransmitter involveret i kontrol af bevægelse).

Virkningsmekanismen for Azilect

Som vi sagde ovenstående, er Azilect et lægemiddel, der anvendes til behandling af Parkinsons sygdom. Denne tilstand forårsager progressiv degeneration, hvilket resulterer i motoriske symptomer som langsom bevægelse, muskelstivhed og rysten.

Azilect kan anvendes alene eller som et supplement til levodopa af patienter med motoriske udsving. Disse udsving skyldes et fald i effekten af sidstnævnte. Som du kan forestille dig, oplever patienten pludselige ændringer i mobilitet, når dette sker.

Rasagilin virker ved at hæmme monoaminoxidase B, der er ansvarlig for nedbrydning af neurotransmittere i hjernen. Dette er stoffer som dopamin, der gør det muligt for neuroner at kommunikere med hinanden.

Hos patienter med Parkinsons dør de dopaminproducerende celler gradvist. Derfor falder mængden af dopamin i hjernen hos disse patienter. Det resulterer i et tab af evnen til at kontrollere bevægelse.

Behandling med Azilect øger dopaminniveauerne i hjernen for at give en forbedring af symptomerne. Især er der en forbedring i stivhed og langsom bevægelse.

En dopaminformel

Har du hørt om: Auriculoterapi mod Parkinson

Hvad er fordelene ved Azilect?

Forbedringen af symptomer over tid opnået ved anvendelse af forskellige doser rasagilin blev sammenlignet med placebo i flere undersøgelser udført med dette lægemiddel. Især dem i de tidlige stadier af Parkinsons sygdom.

Forskere sammenlignede også Azilect med placebo og entacapon, et andet lægemiddel, der blev brugt til behandling af Parkinsons sygdom.

Resultaterne antyder, at Azilect er mere effektiv end placebo og kan reducere rysten.

Bivirkninger og kontraindikationer af Azilect?

Den mest almindelige bivirkning af rasagilin er hovedpine. Således er Azilect kontraindiceret, hvis du tager andre monoaminoxidasehæmmere.

Der skal være mindst 14 dage mellem afslutningen af behandlingen med Azilect og starten af behandlingen med en anden monoaminoxidasehæmmer eller med pethidin.

Mulige bivirkninger af Azilect-administration inkluderer tvangstanker og impulsiv adfærd. Patienten kan også opleve auditive og visuelle hallucinationer. En kombination af hallucinationer, feber, rysten og svedtendens kan betyde, at patienten har serotonergt syndrom.

Mindre hyppige bivirkninger er ufrivillige bevægelser og mavesmerter. Det kan dog også forårsage slagtilfælde og hjerteinfarkt.

Nærbillede af hænder på en person med Parkinsons

Administrationsmåde

Azilect kommer i pilleform til oral administration. Den sædvanlige dosis er en pille om dagen, og man kan tage den med eller uden mad. Prøv at tage det efter samme tidsplan og ikke ændre den dosis eller den hyppighed, som specialisten foreskriver.

Du vil sandsynligvis begynde behandlingen med en lav dosis og derefter øge den i henhold til udviklingen. Vær dog forsigtig, hvis du skal stoppe med at tage medicinen. Faktisk skal lægen fortælle dig, hvordan du gradvist reducerer din dosis. Dette skyldes, at pludseligt stop kan føre til abstinenssymptomer.

Behandling til ikke-kritisk syge patienter

Dette er en behandling af Parkinsons sygdom. Desuden er det nyttigt, når der er problemer relateret til bevægelse og levodopa-behandling. Således er det op til teamet af specialister at bestemme den dosis, der skal bruges, såvel som varigheden af behandlingen.

Det kan interessere dig ...
Typer af kreatin: Egenskaber og anvendelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Typer af kreatin: Egenskaber og anvendelse

Kreatin er et af de mest brugte kosttilskud blandt atleter i hele verden. I denne artikel vil vi forklare de forskellige typer af kreatin.  • Pagonabarraga, J., & Kulisevsky, J. (2010). Rasagilina: Eficacia y protección en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.33588/rn.5109.2010528

  • Fluktuacje i dyskinezy w chorobie Parkinsona — fenomenologia, mechanizmy i metody postępowania. (2012). Polski Przegląd Neurologiczny.

  • Pagonabarraga, J., & Rodríguez-Oroz, M. C. (2013). Rasagilina en monoterapia en pacientes en fases tempranas de la enfermedad de Parkinson y en terapia combinada y coadyuvante a levodopa en fases moderada y avanzada. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.33588/rn.5601.2012597


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.