Er det i orden at sove sammen med en kat?

Hvad er risikoen ved at sove sammen med en kat? Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du kan blive udsat for.
Er det i orden at sove sammen med en kat?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 05 maj, 2023

At fodre dem, passe dem, forkæle dem, lege med og glæde dem så meget som muligt er det, som et menneske gør med sit kæledyr. Det er normalt at lade dit kæledyr strejfe rundt i alle hjørner af dit hjem og slå sig ned, hvor det føler sig godt tilpas, selv i sengen. Men det får ofte mange mennesker til at spekulere på: Er der nogen risiko ved at sove sammen med en kat?

Disse dyr skiller sig ud blandt de mest hyppige kæledyr i hjemmene, fordi de er intelligente og kærlige. Mange mennesker taler om kattens uafhængighed. Katte søger dog ofte at kramme med deres ejere.

Det har sine fordele og ulemper at sove sammen med katte. Selv om en sund og velopdragen kat ikke udgør nogen fare, er det en god idé at se nærmere på de måder, hvorpå det at sove med et kæledyr kan påvirke folks hvile.

Det har sine fordele at sove sammen med en kat

National Institutes of Health rapporterer, at interaktion med dyr sænker kortisolniveauet og blodtrykket. Desuden reducerer kæledyr stress og ensomhed hos deres ejere, øger følelsen af social støtte og forbedrer deres ejers humør.

Hvis du sover sammen med din kat, nyder du godt af en hel del fordele, f.eks:

 • Du styrker samværet: At dele en seng fremmer forholdet mellem ejeren og dyret.
 • Du bidrager til kæledyrets gode opførsel: Katte viser positive og kærlige holdninger.
 • Du fremmer tilliden: Samvær med katte er med til at forbedre den følelsesmæssige sikkerhed.
 • Du fremmer roen: Fortalere af denne rutine bekræfter, at spinden fører dem til en afslappet tilstand, der er ideel til at falde i søvn.
 • Du får varme: Den varme, som katte afgiver, er en fordel for ejeren, især i koldt vejr. Det skyldes, at dyrets kropstemperatur er højere end et menneskes.
Kat i seng med menneske i baggrunden

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Opdag fem idéer til huse til kæledyr

Hvad er risikoen ved at sove sammen med en kat?

Der er nogen, der udtrykker tvivl om de sandsynlige risici ved at dele seng med en kat. Bekymringerne har at gøre med, hvor skadeligt det kan være både for dyret og for ejeren.

Langt fra myter, der taler om de hygiejneproblemer, der følger med at sove med katte, eller om de bolde, der dannes med kæledyrets hår, er der nogle få nødvendige betingelser, som du skal være opmærksom på, før du giver dit kæledyr en side af sengen. Følgende er de omstændigheder, der kan opstå.

Allergier

BBVA Foundation understreger, at allergi over for kæledyr skyldes proteiner, der findes i deres spyt, urin og skæl fra deres pels.

I dette tilfælde har de allergener, der frigives af katte, en tendens til at sætte sig i madrassen, selv om du skifter lagnerne. Konsekvensen er sandsynligheden for at udvikle allergi eller astma.

Aggressivitet

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Revista Complutense de Ciencias Veterinarias kan aggressivitet hos katte opstå, hvis dyret føler sig truet på en eller anden måde. De nævner, at de almindelige årsager til en sådan adfærd er følgende begivenheder:

 • Pludselige lyde.
 • Nye personer i huset.
 • En ændring af møbler eller adresse.
 • En mangel på stimuli eller fysisk aktivitet.
 • At se andre katte gennem vinduet.

Der kan dog også forekomme en aggressiv reaktion, hvor katten søger at kontrollere det område, hvor den hviler.

En risiko, hvis du sover sammen med din kat, er at blive kradset.

Søvnforstyrrelser

Mens det for nogle mennesker giver en mere behagelig søvn at sove sammen med dyr, påvirker det for andre mennesker kvaliteten af deres søvn. Dette rapporteres i magasinet National Geographic, som hævder, at katte har andre søvncyklusser end mennesker. De står ofte op og ændrer stilling mange gange.

Det er også muligt, at de vågner før dig og foretrækker ikke at sove igen, hvilket kan tvinge dig til at stå op tidligere, end du havde planlagt.

Faren for at blive smittet med en sygdom

Den amerikanske sammenslutning af kattepraktiserende læger oplyser, at katte kan være bærere af smitsomme organismer uden at vise tegn på sygdommen. Men omvendt zoonose er også mulig. I dette tilfælde smitter mennesket katten.

De personer, der er mest modtagelige for sygdomme, der overføres fra dyr, er børn, gravide kvinder og immunsvage patienter. Sandsynligheden for dette er dog minimal, så længe du overholder kattens forebyggende medicin.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du forbedre søvnkvaliteten på en sund måde

Sådan undgår du risici, hvis du vil sove sammen med en kat

Bladet Farmacia Profesional understreger, at kattens velfærd afhænger af den pleje, den får. I den forstand er det en god idé at overholde de faktorer, der gør det mere sikkert for helbredet at dele seng med katte.

 • Begræns kattenes gåture: Hvis katte er vant til at gå ude på gaden, øges faren for, at de får sygdomme. Derfor er det bedst at undgå at udsætte kæledyr for udendørs aktiviteter.
 • Børst deres pels regelmæssigt: Kæm dyret hver anden dag for at slippe af med døde hår og tjekke, om huden viser problemer. Under rutinen skal du undersøge deres hals, bag ørerne, lyske og armhuler.
 • Brug støvmideafvisende betræk: En måde at sikre, at der ikke kommer parasitter i sengen, er ved at dække madrassen med et støvmideafvisende betræk. Disse betræk kan vaskes i varmt vand og er derefter klar til at blive brugt igen.
 • Tag din kat regelmæssigt til dyrlægen: Veterinærundersøgelser er nødvendige. Besøg dyrlægen en eller to gange om året. Specialisten er ansvarlig for vaccinationer og ormekure.
 • Hold øje med, hvad din kat spiser: Den mad, din kat spiser, skal overholde hygiejnekontrollen. Giv den mad, der er fremstillet af kvalitetsmaterialer. Hvis du giver den råt kød, er det en god idé at fryse det først. Du kan også koge proteinet en smule.
Person viser, hvordan man kan sove sammen med en kat

Det er en personlig beslutning, om man vil sove sammen med kæledyr

Når du har overvejet fordele og mulige ulemper, er det en personlig beslutning at sove sammen med en kat. Hvis du tager forholdsregler, er oplevelsen ikke farlig. Tværtimod vil du komme til at nyde den kærlige hengivenhed og følelsesmæssige støtte, som et kæledyr giver dig.

Når katten er ny i hjemmet, skal du give dig tid til at lære den at kende. Lidt efter lidt vil I begge tilpasse jer. Undervejs er det vigtigt at holde huset rent, støvsuge regelmæssigt og skifte sengetøj ofte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.