Er kærnemælksmasker gode for huden?

Kærnemælksmasker er blevet et populært naturligt hudplejeprodukt. Folk sværger, at de reducerer urenheder og gør huden silkeblød. Er det sandt?
Er kærnemælksmasker gode for huden?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kærnemælksmasker inkluderer naturlige ingredienser, der er æret for deres utrolige sundhedsmæssige fordele for huden. På grund af dets kemiske indhold mener mange, at kærnemælk er ideelt til at reducere pletter, rynker og andre urenheder. Ligeledes kan det anvendes til at rense urene porer.

Er alt dette for godt til at være sandt? Hvor gode er kærnemælksmasker virkelig til hudpleje? Nedenstående vil vi dele, hvad eksperterne siger, og gennemgå alle egenskaberne og fordelene ved kærnemælk, så læs med!

Hvad er kærnemælk?

Kærnemælk er væsken, der fås fra at skille smør fra mælk. Ifølge denne artikel udgivet i Journal of Dietary Science er det et af de mest brugte mejeriprodukter i fødevareindustrien på grund af dets emulgerende egenskaber og lækre smag.

Kærnemælk er derudover mildt for maven og indeholder kraftfulde nærende egenskaber. Her er nogle af dem:

 • B-, C-, E- og D-vitaminer.
 • Mineraler såsom fosfor, natrium, kalcium, kalium, magnesium og mangan.
 • Fedtsyrer.
 • Proteiner.

Selvom det er gængs at bruge det som et kosttilskud, er det dog også blevet populært som en naturlig ingrediens til at holde huden sund og glansfuld. Nogle personer bruger endda kærnemælksmasker hver dag for at rette op på problemer og som en del af en foryngende behandling.

Kærnemælksmasker i glaskrukke

Læs også denne artikel: Alt om proteiners funktion i vores kroppe

Er det sikkert at påføre kærnemælk på huden?

I naturlig kosmetik bruger folk kærnemælk som en base i hjemmemidler til at komme af med pletter, rynker, akne og eksem. Nogle af dets største fans siger, at dets indhold af mineraler er glimrende til at holde huden sund og fri fra urenheder. Vi bør dog bemærke, at der er begrænsede videnskabelige beviser til at bakke op om disse påstande.

Indtil videre bekræfter ingen videnskabelige studier, at kosmetisk anvendelse af kærnemælk faktisk kan løse hudlidelser. Alligevel vurderer videnskabsfolk, at en regelmæssig anvendelse er sikker for de fleste personer. 

En gængs måde at bruge kærnemælk på indenfor hudpleje er ved at kombinere det med andre ingredienser såsom honning og havregryn for at lave hjemmelavede ansigtsmasker.

Nogle fordele ved kærnemælksmasker er:

 • De har lysnende egenskaber, der er ideelle til personer, der håber på at kunne fjerne mørke pletter på huden.
 • De har beroligende og lindrende substanser, som kan hjælpe med at reducere eksem og udbrud af dermatitis.
 • Mælkesyren i kærnemælk er god til at behandle akne.
 • Dets aktive næringsstoffer hjælper med at beskytte huden mod solen og kan bekæmpe solskade.
 • Kærnemælk blødgør huden.
 • En eksfolierende maske fjerner nemt døde hudceller.

Hvad viser forskningen?

Som vi har nævnt ovenstående, er der ingen kliniske studier eller evidens til at bevise kærnemælks positive effekter på huden. Når det er sagt, er der studier, som bakker op om dets ernæringsmæssige indhold og antioxidante aktivitet. Mange studier viser betydningen af antioxidanter i forebyggelsen af tidlig aldring.

En artikel udgivet i Journal of Dermatological Science forklarer, at antioxidanter er nøglen til at forebygge aldring af huden forårsaget af lys. Med andre ord hjælper de med at beskytte hudens celler mod de skadelige effekter af stråling og frie radikaler, som dukker op fra usund eksponering for solen.

På den anden side lader mælkesyre (et af de primære komponenter i kærnemælk) også til at gavne huden. Et studie udgivet i International Journal of Dermatology slog fast, at mælkesyre ikke blot hjælper med at beskytte huden, men det har også gavnlige fugtgivende egenskaber, hvilket med tiden hjælper med at forebygge aldring.

Andre elementer såsom proteiner, vitaminer og mineraler er også effektive tilskud til de førnævnte effekter af kærnemælk. Og på trods af mangel på forskning lader det til, at valle faktisk har en positiv indvirkning, når det påføres på huden. Vil du prøve det?

Hvordan kan jeg bruge kærnemælksmasker på huden?

En af de største fordele ved at bruge kærnemælk i sin hudplejerutine er, at det er alsidigt, og man kan tilføje det til mange hjemmelavede produkter.

Man kan selvfølgelig altid påføre det alene ved hjælp af en bomuldsrondel. Hvis man beslutter sig for at bruge det på denne måde, anbefaler vi at opbevare kærnemælken i køleskabet og påføre det, mens det er køligt.

Mange folk elsker at kombinere kærnemælk med rosenvand, hvilket folk anser som værende en naturlig tonic, der er perfekt til at forny huden og minimere produktionen af olie. Man kan også blande det med havregryn eller enhver anden kornsort for at lave en hjemmelavet eksfolierende maske med proteiner. Her er en simpel opskrift på kærnemælksmasker.

Ingredienser til at lave kærnemælksmasker

 • 60 ml kærnemælk.
 • 1 spiseskefuld havregryn (15 gram).
 • 1 spiseskefuld honning (15 gram).

Metode

 • Bland alle ingredienserne i en skål, indtil det danner en pasta. Hvis blandingen ser for fugtig ud, kan man tilføje mere havregryn.

Anvendelse

 • Når masken er klar, rengøres ansigtet med en fugtig vaskeklud, hvorefter masken påføres på ansigtet med rene hænder.
 • Lad den sidde i 15 til 20 minutter, skyl derefter med varmt vand og cirkulære bevægelser.
 • For at opnå de bedste resultater bør man bruge masken to til tre gange om ugen.
Mælkebad til hænder

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Fem årsager til pigmentpletter i ansigtet

Tal altid med en dermatolog, før du anvender kærnemælksmasker

Selvom kærnemælk er pakket med potentielle fordele for huden, er det altid bedst at tale med en dermatolog, før man anvender disse typer ingredienser. Selvom det anses som sikkert at anvende, bør det ikke være ens første valg til behandling, hvis man har alvorlige problemer med huden.

Professionelle dermatologer kan hjælpe med at finde andre måder at bruge kærnemælk på i hudplejerutinen. De kan endda foreslå produkter, som indeholder kærnemælk i deres ingredienser.

Det kan interessere dig ...
De bedste ansigtsmasker, der holder huden sund
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De bedste ansigtsmasker, der holder huden sund

Leder du efter nogle af de bedste ansigtsmasker til at pleje din hud? I denne artikel giver vi dig de bedste tips, så du kan bevare en sund hud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sodini I, Morin P, Olabi A, Jiménez-Flores R. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4. PMID: 16428621.
 • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863. Published 2018 Apr 10. doi:10.3390/molecules23040863
 • Conway V, Gauthier SF, Pouliot Y. Antioxidant activities of buttermilk proteins, whey proteins, and their enzymatic hydrolysates. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):364-72. doi: 10.1021/jf304309g. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23244578.
 • Wong PY, Kitts DD. A comparison of the buttermilk solids functional properties to nonfat dried milk, soy protein isolate, dried egg white, and egg yolk powders. J Dairy Sci. 2003 Mar;86(3):746-54. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73655-8. PMID: 12703609.
 • Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
 • Algiert-Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):374-379. doi: 10.1111/ijd.14202. Epub 2018 Sep 30. PMID: 30270529.
 • Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.