Den ernæringsmæssige værdi og fordelene ved makrel

Hvis du kan lide fed fisk, må du ikke gå glip af muligheden for at inkludere makrel i din kost. Det er en fødevare af høj kvalitet, der giver omega 3.
Den ernæringsmæssige værdi og fordelene ved makrel
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Makrel er en fed fisk af høj kvalitet, som bør indgå i en varieret kost for at forbedre sundheden. Den har adskillige fordele, der stammer fra dens indhold af næringsstoffer, såsom omega-3-fedtsyrer. Da det er en lille fisk, har den desuden ikke tendens til at ophobe tungmetaller, hvilket vil forhindre ændringer i dit centralnervesystem.

Før vi begynder, er det vigtigt at fremhæve, at der bør indtages mindst et par portioner fisk hver uge. Der er stigende beviser for, at denne rutine ville reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme og endda død af enhver årsag.

Selv om der er nogle arter, der slet ikke anbefales, er makrel ikke blandt dem. Nedenstående vil vi vise dig alle dens positive virkninger på vores sundhed.

Makrellens næringsværdi

Lad os starte med at tale om makrellens næringsværdi. Hver 10 gram af produktet indeholder ca. 175 kalorier. Det giver 17 gram proteiner af høj biologisk værdi og næsten 10 gram fedtstoffer. Blandt fisk er den en af de mest energitætte, selv om dette ikke er en grund til ikke at inkludere den i en kaloriefattig diæt med henblik på vægttab.

Røget makrel

Makrel er en kilde til omega 3, vitaminer og proteiner af høj biologisk værdi.

Det er vigtigt at fremhæve, at en god del af de lipider, der findes i makrellen, tilhører omega 3-serien. Disse elementer er med til at modulere niveauerne af intern inflammation, hvilket vil være med til at forebygge mange kroniske og komplekse sygdomme.

Ifølge forskning offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences ville et tilstrækkeligt indtag af disse elementer bidrage til at reducere forekomsten af hjerte-kar-ulykker.

Hvad angår mikronæringsstoffer, er tilstedeværelsen af B3-, B12- og A-vitamin i makrel særlig bemærkelsesværdig. Den er også i stand til at levere en god mængde af essentielle mineraler, såsom fosfor, calcium, magnesium og kalium.

Kalium har vist sig at have en antagonistisk virkning i forhold til natrium med hensyn til kontrol af blodtrykket. Derfor er det vigtigt at inkludere det regelmæssigt i kosten.

Fordele ved makrel

Den hyppige inddragelse af makrel i kosten medfører en række sundhedsmæssige fordele. For eksempel kan det på grund af dets calciumindhold være en fremragende fødevare til at hjælpe med at forebygge osteoporose.

Denne sygdom forårsager en progressiv reduktion af knoglemineraltætheden, hvilket kan føre til en stigning i forekomsten af knoglebrud i alderdommen.

For at hjælpe med at forebygge dette problem er det nødvendigt at optimere kalciumindtaget og samtidig opretholde D-vitamin i et optimalt interval. En undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Menopause, bekræfter dette.

Det er dog vigtigt at opretholde andre gode vaner, såsom udøvelse af styrketræning i ungdomsårene. På denne måde øges den maksimale knoglemineraltæthed, hvilket vil forebygge problemer i fremtiden.

Grillet fisk

Vi bør ikke undervurdere virkningerne af omega-3-fedtsyrer. Vi har allerede nævnt, at de er hjertebeskyttende og hjælper med at kontrollere det indre betændelsesniveau.

De er også vigtige for at opnå en god restitution af muskler og for at beskytte den magre masse mod katabolisme. De skaber en hæmmende effekt på muskelproteinnedbrydningen, selv i forbindelse med en hypokalorisk kost.

Som om det ikke var nok, er det især positivt at indtage tilstrækkeligt med omega-3-fedtsyrer i barndommen. Det forbedrer den kognitive udvikling og bidrager til at forebygge mange autoimmune sygdomme. Faktisk er mange modermælkserstatninger i dag suppleret med disse næringsstoffer for at opnå et højere indtag.

Du er måske også interesseret i: Sådan identificerer du fordærvet fisk

Makrel, en fisk af høj kvalitet, som du bør medtage i din kost

Som du har set, anses medtagelsen af makrel i kosten for at være meget gavnlig for et godt helbred på mellemlang sigt. Det er en fremragende kilde til omega-3-fedtsyrer, som vil bidrage til at forbedre kroppens lipidprofil. Desuden giver den proteiner af høj biologisk værdi med alle de essentielle aminosyrer, hvilket vil sikre en god muskelfunktion over tid.

Det skal også bemærkes, at makrel er ret alsidig i køkkenet. Den har en kraftig smag, men kan tilberedes på flere forskellige måder. Bagt eller i sauce har den gode organoleptiske egenskaber, og den vil tilfredsstille næsten alle smagsvarianter. Den kan endda købes på dåse, hvilket gør den til en næringsrig mad, der kan spises hvor som helst og når som helst.

Det kan interessere dig ...
30 fødevarer, der kan være en del af en sund kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
30 fødevarer, der kan være en del af en sund kost

Der er mange fødevarer, der kan indgå i en sund kost. Vi fortæller dig her om nogle af de bedste muligheder! Gå ikke glip af det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Management of Osteoporosis in Postmenopausal Women: The 2021 Position Statement of The North American Menopause Society’’ Editorial Panel. Management of osteoporosis in postmenopausal women: the 2021 position statement of The North American Menopause Society. Menopause. 2021;28(9):973-997. doi:10.1097/GME.0000000000001831

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.