Find ud af, om du har et forkælet barn

Mange børn får for mange gaver som en måde at kompensere for deres forældres travle livsstil, der giver dem lidt tid til at bruge sammen med deres børn. Prøv at bruge mere kvalitetstid sammen med dine børn i stedet for at forkæle dem.
Find ud af, om du har et forkælet barn

Sidste ændring: 25 august, 2022

Som forældre kan vi nogle gange tro, at et nyt stykke legetøj kan erstatte tid sammen med vores børn. Hvis dette er en almindelig begivenhed, kan det resultere i, et forkælet barn. Fortsæt med at læse, hvis du vil lære mere om, hvordan du undgår at give dit barn for mange gaver og hvad konsekvenserne er, hvis du giver et barn for mange gaver.

Gaver versus tid sammen

Kærligheden, du har til dit barn, er naturligvis enorm, og det kan nogle gange føre os til at tro, at vores barn fortjener alt legetøj, der findes i hele verden. Men den bedste gave, dit barn kan modtage, er, at du bruger tid sammen med dem.

Hvis du har meget travlt og ikke har meget tid du kan tilbringe sammen med dit barn, er det mere sandsynligt, at du måske forkæler ham eller hende. Den mest almindelige måde at vurdere, hvorvidt du har et forkælet barn ,er, hvis de hele tiden plager dig om et nyt legetøj, hver gang du handler.

Lyder det som dig? Forkæler du dine børn?

Forkælede børn er ikke noget nyt, og det er kun blevet mere almindeligt i det 21. århundrede. Selvom du har meget travlt, er det dog bedst at være organiseret og afsætte tid til at bruge sammen med dit barn. Dette er den bedste måde at undgå at have et forkælet barn og virkelig hjælpe dit barn med at modne.

Hvad betyder netop ordet “forkælet”?

legetøj kan føre til et forkælet barn

Forkælelse karakteriseres ved, at dit barn har et overskud af legetøj eller gaver, som følge af, at de hele tiden får noget tilbudt.  Disse børn indser tidligt, at de kan have lige, hvad de vil, og ved nemlig, hvordan de kan manipulere deres forældre for at få dem til at give dem det, de vil have.

Men at være forkælet kan også være et tegn på, at forældre og børn ikke tilbringer nok kvalitetstid sammen. Tro det eller ej, de fleste børn foretrækker at tilbringe tid sammen med deres forældre mere end at få et nyt stykke legetøj eller en type gave. Det meste af tiden er forkælede børn nemme at få øje på, fordi de hele tiden beklager sig.

Der er dog intet at bekymre sig om! Du kan løse dette nemt ved altid at indstille standarder eller regler i forhold til at modtage gaver. For eksempel kan et nyt stykke legetøj gives, hvis dit barn får gode karakterer .

Hvordan ved jeg, om jeg har et forkælet barn?

Mens et fælles tegn på et forkælet barn er den store efterspørgsel efter gaver eller legetøj, er der andre tegn, herunder:

 • Lav tolerance eller frustration.
 • Dårlig fantasi.
 • Alt for nøjeregnende.
 • Dit barn er materialistisk og forbrugerisk.
 • Selvoptagethed.
 • Dit barn har svært ved at dele med andre børn.

Selvfølgelig er børn også påvirket af deres venner og klassekammerater. Hvis en klassekammerat eller en ven modtager et nyt stykke legetøj, vil dit barn sandsynligvis også have det.

For at håndtere denne situation er det bedst at konstatere, at hver familie er anderledes og anvende nogle regler for gavegivende.

Konsekvenserne af at have for meget legetøj

At være forkælet kan få konsekvenser for dit barn såvel som deres pårørende.  Nogle af disse konsekvenser omfatter:

 • Unødvendige finansielle omkostninger.
 • Tilbagetrækning fra forældre.
 • Vanskeligheder med at udtrykke sig selv både på lang og kort sigt.
 • Mulig udvikling af personlighedskomplekser.
 • Intolerance og frustration.
 • Lidt eller ingen anerkendelse af værdien af ​​mennesker og natur.

Hvad kan I som forældre gøre for at løse dette?

Tilbring kvalitetstid sammen med dine børn for at undgå at få et forkælet barn

Vores arbejde som forældre er at hjælpe vores børn med at lære og vokse op i et sundt miljø. Derfor er det vigtigt at tilbringe tid sammen med dit barn hver dag med forskellige aktiviteter eller spil. Dette vil hjælpe dit barn med at indse, at den bedste gave er kvalitetstid sammen med mennesker.

En anden god idé er at overraske dit barn med udflugter til hans eller hendes yndlingsrestaurant eller -parker.

Lær dem om ​​værdier

Den bedste måde for børn at værdsætte hver gave, du giver dem på, er ved at hjælpe dem med at forstå, hvordan du har kunnet få råd til at kunne købe det. Når de forstår, at du arbejder for at kunne købe gaver og hvor meget hvert stykke legetøj koster, vil de begynde at få et anderledes syn på de gaver, de får.

Dette vil ikke kun opmuntre dem til at lede efter job, når de bliver ældre, men det vil også hjælpe dem med at blive mere modne.

Du er måske også interesseret i: Lær dit barn, hvorfor ansvarlighed er vigtigt

Lær dem “fire-reglen”:

Et andet tip er at bruge “reglen om fire” til gavegivende. Det består i at give gaver i henhold til disse fire kategorier:

 • Noget de kan bære eller påklæde sig med.
 • En bog.
 • Noget, som de virkelig vil have.
 • Noget, de har brug for.

For eksempel kan en scooter, som de kan tage med dem, en ny bog i deres yndlingsgenre, farveblyanter, som de har brug for til et maleri eller projekt, og noget, som dit barn har bedt om (ikke plaget) om i flere måneder, er alle passende og i overensstemmelse med denne regel. Dette vil også bidrage til at forhindre ophobninger af legetøj, som børn alligevel holder op med at lege med kun få uger efter, de har modtaget det.

Lær et forkælet barn at lege uden legetøj

Dreng leger pilot i papkasse

Den bedste gave, du kan give dit barn, er en følgesvend! Tilbring bare en time om dagen på at lege sammen, det vil hjælpe til at undgå at opdrage et forkælet barn, idet det kan forbedre dit familieforhold.

Når du virkelig er optaget, kan du foreslå, at de sætter sig ved siden af dig og synger, tegner eller læser. Disse aktiviteter kræver ikke noget specielt legetøj, og hvis du har brug for tavshed, er læsning, tegning og maleri gode muligheder.

Husk, at den største gave er kærlighed

Som Van Gogh engang sagde: “Det, som man gør i kærlighedens navn, er godt gjort!”

Selvom du har meget arbejde, skal du sørge for at dedikere tid til at lytte til, tale med og lege med dit barn. Dette er også en god måde for dig at slappe af og blive fortrolig med at fortælle hinanden alt.

Konklusion om et forkælet barn

Du kan undgå at opdrage et forkælet barn ved at bruge mere tid sammen med ham eller hende. I kan foretage Jer aktiviteter sammen derhjemme eller gå i biograf eller parken. Selv når du er presset med arbejde, er det vigtigt at huske på at tilbringe tid med dit barn dagligt.

Forhåbentlig har denne artikel hjulpet dig til at tænke over dit forhold til dit barn. Begynd med at lægge mere værdi i den tid, du tilbringer sammen med dit barn, snarere end materielle goder.  For at dit barn skal lære alt dette af dig, skal du selv sætte et eksempel i praksis. Du skal undervise dit barn gennem dine egne handlinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Miller, M. (2015). The Gift of Enough: Raising Grateful Kids in a Culture of Excess. WestBow Press.
 • Killian, G. A. (2016). Successful Parenting: The Greatest Gift to Give Your Child. AuthorHouse.
 • Blanco, P. J., & SHEELY‐MOORE, A. I. (2012). Gift giving and receiving in child‐centered play therapy: An ethical response. The Journal of Humanistic Counseling, 51(1), 66-77.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.