Oplever du, at dine fødder gør meget ondt? Tag et kig på disse 14 mulige årsager

Når du har ondt i fødderne, kan der være mange mulige årsager. Denne type smerter er dog generelt forbundet med aldring og brug af uegnede sko. Få mere at vide her!
Oplever du, at dine fødder gør meget ondt? Tag et kig på disse 14 mulige årsager
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du oplever, at dine fødder gør meget ondt, skal du vide, at det er en meget almindelig lidelse med forskellige årsager. Det kan skyldes involvering af fødderne, hælene eller svangbuen.

Anatomisk set indeholder fødderne 28 knogler, 33 led og mere end 100 sener, muskler og ledbånd. Fodsygdomme kan manifestere sig med ubehag og smerte og endda føre til tab af bevægelighed og balance.

I denne artikel vil vi se på nogle af de mest almindelige årsager til, at fødder gør meget ondt.

De mest almindelige årsager til, at fødder gør meget ondt

Nedenstående vil vi gennemgå 14 årsager til, at dine fødder gør meget ondt. Husk under alle omstændigheder, at en sundhedsprofessionel er den rette person til at give dig en præcis diagnose.

1. Plantar fasciitis

Plantar fasciitis skyldes betændelse i svangsenen, der strækker sig fra hælen til bunden af tæerne. Dens vigtigste symptom er smerte i hælen, der strækker sig til svangbuen, især ved opvågnen eller efter inaktivitet.

Den mest almindelige årsag til fodsmerter er, at man bærer sko uden tilstrækkelig støtte.

2. Metatarsalgi

Hvis du oplever, at dine fødder gør meget ondt, har du måske metatarsalgi. Det skyldes betændelse i fodballen, som er det mørkere område under fødderne. Det skyldes ofte høj belastning som f.eks. løb eller spring.

3. Hælspore kan forårsage, at ens fødder gør meget ondt

En hælspore giver unormal knoglevækst i hælen i en trekantet form. Det er ofte forbundet med plantar fasciitis.

Når der er meget trækkraft og overbelastning, opstår der rifter i fascia. Disse brud forkalkes, hvilket fører til knoglevækst, som ikke giver smerter i sig selv, men på grund af irritationen af vævene.

Hælspore forårsager, at fødder gør meget ondt

4. Slidgigt

Dette er en degenerativ sygdom i brusk og den underliggende knogle. Den er forbundet med fremskreden alder eller overdreven højintensiv træning.

Den genererer smerter i fødderne, der er intermitterende, med en følelse af tunghed og stivhed i leddene. Degenerationen kan ikke ændres, når den først er begyndt, men symptomerne kan kontrolleres.

Vægttab, fysioterapi og genoptræning, regelmæssig træning med høj belastning og passende sko (herunder indlæg) anbefales.

Vi tror, at du gerne vil læse: Slidgigt i knæet: Prøv disse tre øvelser

5. Hallux valgus

Denne lidelse er mere almindelig, end du måske tror. Det er en udaddregning i leddet på storetåen. Det er smertefuldt og kan forårsage afvigelse af de andre tæer. Det er også forbundet med arvelige faktorer, overvægt og langvarige sko med smalle tæer eller meget høje hæle.

6. Hammertæer

Hvis dine fødder gør ondt på grund af hammertæer, så ved du, at smerter er en af de mest vedvarende former for ubehag. Denne form for smerte er et produkt af, at de mindre tæer bøjer opad.

7. Aldring kan føre til, at ens fødder gør meget ondt

Efterhånden som årene går, går kollagen tabt i alle væv. Dette påvirker forfoden og fedtpuderne på hælen i de nedre lemmer. I dette tilfælde er atrofi ofte forbundet med alderen og kan endda føre til platfødder.

8. Mortons neurom

Mortons neurom skyldes unormal ophobning af nervevæv mellem tæerne efter vævsskader. Det er mest almindeligt mellem anden og tredje tå.

Her viser smerterne i fødderne sig som en brændende eller prikkende fornemmelse. I nogle tilfælde er der en fornemmelse af en masse eller et fremmedlegeme mellem tæerne.

9. Træthedsbrud eller stressbrud

Sesambenene er to små knoglevæv, der ligger under første tå og er med til at støtte bøjesenerne i tæerne. Det er ikke alle, der har dem.

Deres brud opstår ved overbelastning eller belastning af senerne. Dette er en forholdsvis almindelig tilstand hos dansere. I tilfælde af stressbrud er der smerter i fødderne under den første tå.

10. Ødem kan forårsage, at ens fødder gør meget ondt

Ødem er en forøgelse af volumen som følge af væskeophobning. Det har mange mulige årsager i fødder og ankler. Faktisk kan det skyldes venøs insufficiens, hjertepatologier, diabetes eller en stillesiddende livsstil.

I dette tilfælde manifesterer smerten sig mere som en følelse af tyngde. Kardinalsymptomet er den øgede volumen, der bliver mærkbar, samt hævede fødder.

11. Perifer neuropati

Dette er nerveskader sekundært til diabetes mellitus, nervekompression, autoimmune sygdomme, brug af kemoterapi, alkoholisme eller unormale niveauer af B12-vitamin. Det viser sig ved smerter i fødderne med svie og prikken.

12. Hård hud og ligtorne

I dette tilfælde er der tale om en fortykkelse af huden ved friktion eller tryk, der gentages. Det kan forekomme på hælen eller fodballen eller endda over tæerne. Overordnet set er der ofte smerter samt hærdet, fortykket, skællet, tør, ru hud med farveændringer.

13. Faldne buer eller flade fødder

Flade fødder er normale hos børn under tre år, men hos voksne kan det skyldes arvelige tilstande eller aldring på grund af udvikling af ekstrem fleksibilitet i senerne. Denne tilstand forårsager normalt ikke direkte smerter i fødderne, selv om en persons gang kan blive påvirket, hvilket resulterer i smerter.

14. En forstuvning gør typisk, at ens fødder gør meget ondt

Når dine fødder gør ondt på grund af en forstuvning, ved du, at du har fået en skade. Denne type smerte opstår, når et led tvinges til at bevæge sig i en unaturlig stilling ved at strække eller rive ledbånd over.

Fodboldspiller tager forbinding på foden

Er det nødvendigt at gå til lægen, når dine fødder gør meget ondt?

Generelt kræver smerter, der bliver bedre indenfor nogle dage, ikke lægehjælp. Alligevel bør du gå til en professionel, hvis ubehaget er kronisk, forhindrer gang, bliver invaliderende, eller der er tilknyttede symptomer. Hvis der er feber eller hævelse, bør man også overveje en infektiøs årsag.

Når stærke smerter ikke forbedres, og de er forbundet med farveændringer eller deformitet, bør man overveje et muligt brud, især hvis der tidligere har været en skade eller et slag.

Generelt er diagnosen baseret på den medicinske afhøring og den fysiske undersøgelse af foden. Områder med smerte eller ømhed, fodens bue og hvordan lemmerne opfører sig, når man går, vurderes normalt også.

Et simpelt røntgenbillede, nogle gange sammen med en ultralydsundersøgelse af blødt væv, er normalt tilstrækkeligt som en supplerende test til at diagnosticere fodproblemer.

Behandlingen afhænger af årsagen, men består i at forbedre smerten med fysioterapi (varme eller kolde omslag eller is), ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) og i nogle tilfælde steroidinjektioner (ved fasciitis plantaris, stressbrud og Mortons neuromer).

Hvordan kan du forebygge, at fødder gør meget ondt?

Det vigtigste er at ændre dine vaner, strække dig ordentligt, reducere overvægt, undgå at stå i lange perioder og forsøge at bære støttende sko eller indlægssåler. Hvis du ofte har ondt i fødderne, skal du kontakte en professionel.

Det kan interessere dig ...
Brændende fornemmelse i fødderne: Hvorfor sker det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brændende fornemmelse i fødderne: Hvorfor sker det?

Brændende fornemmelse i fødderne er en forholdsvis gængs ting. Nogle gange er det ledsaget af prikken, følelsesløshed og smerter i området.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Singh, Jasvinder A., et al. “2015 American College of Rheumatology guideline for the treatment of rheumatoid arthritis.” Arthritis & rheumatology 68.1 (2016): 1-26.
  • Schafer, Kevin A., and Jeremy J. McCormick. “Turf toe and Sesamoiditis.” Operative Techniques in Sports Medicine (2021): 150869.
  • Navarro-Najarro, Daniel Kenneth, and Óscar Gutiérrez-Huamani. “Prevención de esguince y entrenamiento propioceptivo del tobillo en deportistas.” Revista digital: Actividad Física y Deporte 7.2 (2021).
  • Vidal, José Antonio García, et al. “Relación entre el sexo, edad e índice de masa corporal y el Foot Function Index en pacientes con fascitis plantar.” Revista Internacional de Ciencias Podologicas 13.1 (2019): 33.
  • Forcada, AL García. “Neuropatías, radiculopatías y plexopatías.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.75 (2019): 4423-4436.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.