Fødevaredagen: Ingen må blive ladt tilbage

Selv om vi har nok fødevarer til at forsyne alle mennesker i verden, handler udryddelse af sult om mere end det: Fødevaresikkerheden skal garanteres.
Fødevaredagen: Ingen må blive ladt tilbage
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 12 november, 2022

Fødevaredagen fejres hvert år den 16. oktober. Datoen falder sammen med årsdagen for De Forenede Nationers fødevare- og landbrugsorganisation, der blev oprettet i 1945.

Hvert år har fødevaredagen et nyt tema og varierer en smule i fokus. Hovedformålet med at fejre denne dag er dog at fremme sund kost og fødevaresikkerhed og at tage skridt til at udrydde sult inden 2030.

Begrebet fødevaresikkerhed betyder, at alle i verden har fysisk og økonomisk adgang til tilstrækkelige, sikre og nærende fødevarer, der opfylder deres kostbehov og præferencer med henblik på et aktivt og sundt liv.

Fødevaredagen 2022

Illustration af underernærede børn

I år er det valgte tema “Sikker mad, bedre sundhed . Hovedfokus er at fremme indførelsen af afbalancerede og sunde kostvaner i alle husholdninger. Dette kræver adgang til sikre (ikke-skadelige) fødevarer for mennesker, miljø og dyr.

Fødevaredagen bør fejres af alle, der deltager i og drager fordel af fødevarekædeprocessen, lige fra landmænd og husdyravlere til distributører, supermarkedsarbejdere, mellemhandlere og kokke.
Alle i verden, både på arbejdspladsen og i hjemmet, spiller en vigtig rolle i forbindelse med at fremme sund kost.

Mad bør være for alle

Sund kost er en menneskeret for alle mennesker og er også grundlaget for en god fysisk og mental udvikling hos børn. En afbalanceret og alderssvarende kost er afgørende for hele den menneskelige udviklingsproces. Dette skyldes, at sult har mange skadelige virkninger på kroppen.

Det er vores pligt at sikre et barns rette ernæring, og undervisning i mad bør begynde hjemme fra en tidlig alder. Ud over børn er ældre voksne også udsat for lidelser i forbindelse med underernæring.

Hvordan kan du støtte initiativet til fødevaredagen?

Der er mange måder at støtte fødevaredagen på, f.eks:

  • Tilskynde til deltagelse i programmer til udryddelse af sult i de mest sårbare befolkningsgrupper.
  • At lære at spise bevidst (at passe på maden og undgå spild).
  • Fremme af en sund, afbalanceret og varieret kost i hjemmet med proteiner og grøntsager.
  • At undgå ultraforarbejdede fødevarer.
  • Køb af lokale og friske produkter, der sælges på landbrugsmarkeder.
  • Frivilligt arbejde i nonprofit- eller fællesskabskantiner.
  • Undervisning af børn i korrekt håndtering og opbevaring af forskellige fødevarer derhjemme.
  • Indførelse af madundervisning i skolerne.
  • Bidrage så vidt muligt med donationer til områder, der er udsat for hungersnød.
  • At takke alle, der deltager i processen, fra produktionen af fødevarer, til de når frem til vores borde.

Millioner af mennesker lider af sult

Dreng lever i fattigdom og oplever sult, hvilket bør bekæmpes med fødevaredagen

At reducere madspild er det første skridt i bekæmpelsen af sult i verden.

Ifølge FN lider 820 millioner mennesker af sult, og omkring 155 millioner børn er underernærede. De fleste af de sultende mennesker lever i Sydasien og Afrika syd for Sahara. Statistisk set dør 3,1 millioner børn hvert år af underernæring, og hvert 5. sekund dør et barn af en sultrelateret lidelse.

Tro det eller ej, men der er mad nok i verden til at brødføde alle

Der produceres i øjeblikket nok mad i verden til at brødføde alle. Ca. 20 % af produktionen går dog til spilde hvert år. Derfor har Verdensfødevaredagen ud over at minde om vigtigheden af fødevarer og deres bevarelse også til formål at udrydde sulten. At reducere madspild er det første store skridt.

Sult rammer især børn

Når der er vedvarende mangel på mad, bremses eller standses væksten hos børn, og de bliver fysisk svage. På den anden side er der også kognitive og mentale forringelser, hvilket gør det sværere for dem at koncentrere sig og tilegne sig viden i skolen, og de mister deres motivation.

Ligeledes vil mødre, der er i en situation med sult, få babyer, der er tyndere og mere udsatte for forskellige sygdomme.

Du er måske interesseret i: Hvad er forskellene mellem sult og angst?

Pandemien satte fremskridtene tilbage

COVID-19-pandemien påvirkede hungersnød over hele verden, fordi den kom så pludseligt og kaotisk. Den forårsagede et fald i tilgængeligheden og produktionen af fødevarer samt en øget mangel på beskæftigelse og et fald i indkomsten.

Således havde folk ikke blot sværere ved at få adgang til mad, men priserne steg også, når den kom tilbage på hylderne, hvilket gjorde det sværere at købe den på grund af faldet i indkomsten.

Fejring af fødevaredagen hjælper alle i verden

Fejring af fødevaredagen er ikke kun med til at henlede opmærksomheden på problemet, idet man forsøger at forbedre fødevaresikkerheden, tilgængeligheden og distributionen, men det er også en konstant påmindelse om, at sult kan udryddes.

Ud over at gøre sig til talsmand for korrekt ernæring har verden også gavn af at fremme sociale beskyttelsesprogrammer, der fremmer fødevaresikkerheden, og indføre miljøbevidste landbrugsmetoder.

På den anden side er sult ikke det eneste problem, der er forbundet med fødevaresystemet. Der er andre problemer som f.eks. fedme, miljøforringelse (som påvirker landbrug og husdyrhold) og klimaændringer, som nogle gange ignoreres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.