Forældre, der gaslighter deres børn: Hvad er konsekvenserne?

Forældre, der "gaslighter", skaber skyldfølelse og får deres børn til ikke at stole på sig selv. Vi fortæller dig, hvordan det påvirker dem at vokse op med denne form for manipulation.
Forældre, der gaslighter deres børn: Hvad er konsekvenserne?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Børn har brug for, at deres forældre opbygger en positiv selvopfattelse, at de føler sig værdifulde og værdige til kærlighed, og at de kan stole på deres dømmekraft. Det er dog det, der nægtes et barn, der vokser op i et miljø med manipulation. Af de mange former, der kan forekomme i familien, vil vi i dag tale om forældre, der gaslighter deres børn.

Dette udtryk er almindeligt i forbindelse med parforhold. Gaslighting er en subtil og godt camoufleret manipulationsteknik, der får den person, der lider under den, til ikke at stole på sine egne opfattelser, følelser eller erindringer.

Den, der udøver den, får offeret til at tvivle på sig selv, sine intuitioner og instinkter. I en sådan grad, at de er udleveret til den anden persons nåde.

Hvordan “gaslighter” forældre deres børn?

Denne form for kontrol og manipulation er ikke altid let at opfatte, men når den rammer os i barndommen, er den mere kompliceret. Et barn stoler naturligt nok på sine forældre og søger at behage dem. Barnet tænker ikke på, at noget sådant kan ske.

Det er muligt, at man først som voksen indser, at man har lidt under det som barn. Man indser de konsekvenser, som man stadig bærer. For at kunne genkende, om dine forældre har brugt gaslighting, mens du voksede op, eller om du selv bruger gaslighting på dine børn, er her nogle af de adfærdsmønstre, du skal holde øje med.

Forældre skælder pige ud

Forældre kan manipulere deres børn med subtile teknikker, der efterlader negative budskaber om, hvem de er, og hvad de kan gøre.

De giver deres børn skylden

Skyld er et af de mest effektive midler til manipulation. Disse forældre er eksperter i at skabe denne følelse hos deres børn af alle mulige årsager for at udøve kontrol over dem.

De holder dem normalt ansvarlige for problemer, som egentlig ikke har noget med dem at gøre. Hvis forældrenes forhold går dårligt, kan de f.eks. give barnet skylden.

Det er også meget almindeligt, at de holder barnet ansvarlig for de voksnes følelser. F.eks: “Jeg er vred og stresset, fordi du har generet mig hele eftermiddagen”.

De ugyldiggør følelser

Forældre, der gaslighter deres børn, ugyldiggør konstant deres følelser. Alle følelser, de udtrykker, bliver stemplet som overdrevne, “tunge” eller overdrevent følsomme. De synes aldrig at have ret til at føle det, som de føler.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Undertrykte følelser blokerer din lever

De benægter virkeligheden af det, som deres børn føler og oplever

De benægter også virkeligheden og beviser for at slippe af med deres ansvar. Hvis der f.eks. er en klar favorisering af det ene barn, og det andet barn opfatter og hævder det, får han/hun at vide, at han/hun er skør, bilder sig det ind, og at det slet ikke er sådan.

Det er også meget almindeligt, at den manipulerende forælder spiller rollen som offer: “Hele dagen igennem kritiserer og bebrejder du mig, ifølge dig er jeg den værste forælder i verden”. Dette er i virkeligheden en projektionsmekanisme, der er med til at aflede opmærksomheden fra deres fejltagelser og sætte fokus på barnet.

De undervurderer og kritiserer

Disse forældre kritiserer konstant alt, hvad barnet gør, siger eller vælger. Deres smag, talenter, hobbyer og interesser bliver kritiseret og undervurderet. De bliver stemplet som upassende.

I stedet for at opmuntre udviklingen af barnets personlighed og identitet, undertrykker og begrænser de den.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Giftige familier og deres egenskaber

De isolerer og kontrollerer deres børn

På den anden side søger disse forældre at kontrollere deres barn og få deres barn til at rette sig efter deres præferencer. Det er almindeligt, at de isolerer dem socialt og begrænser deres relationer til andre mennesker.

Forældre gaslighter teenagedatter

Konsekvenser af forældre, der gaslighter

Det har vigtige konsekvenser at vokse op involveret i denne type dynamik. Disse påvirker ikke kun barndommen, men kan fortsætte ind i voksenalderen.

Nogle af de mest almindelige er følgende:

  • Børn vokser op med lavt selvværd, usikkerhed og dårlig selvopfattelse.
  • De har ikke tillid til deres dømmekraft og er blevet afskåret fra deres følelser og intuitioner. Derfor er det svært for dem at vide, hvad de vil have, og hvad de har brug for. Det er svært for dem at træffe beslutninger og sørge for deres eget bedste.
  • Følelsesmæssig afhængighed og en tendens til at være selvtilfreds er almindeligt forekommende. Hvis jeg ikke kan stole på mine opfattelser, instinkter og meninger, klamrer jeg mig til en anden, som skal kontrollere og bestemme for mig. Dette mønster kan gentage sig ud over med forældrene, men med partnere og andre.
  • Der er vanskeligheder med at udtrykke følelser, da dette barn har lært, at det, han/hun føler, ikke er gyldigt og ikke vil finde forståelse eller empati. Denne manglende evne til at håndtere følelser kan føre til psykosomatiske tilstande.

Overvindelse af følgerne af forældre, der gaslighter deres børn

Har du identificeret dig med ovenstående? Hvis ja, er du sandsynligvis vokset op med forældre, der gaslightede. De fortsætter måske endda med at gaslighte dig som voksen. At blive bevidst om, hvad der skete, og indse, hvordan man blev manipuleret, er grundlæggende for at begynde at helbrede.

Det er meget praktisk, at du i denne proces søger professionel hjælp, og at du selv tager styringen af din forvandling. Du skal ikke forvente, at dine forældre tager ansvaret for det, der skete.

Som voksen skal du tillade dig selv at genoptage forbindelsen med dig selv og stole på dig selv. Det vil forbedre din livskvalitet.

Det kan interessere dig ...
Virkningerne af forældrenes afvisning på børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Virkningerne af forældrenes afvisning på børn

Forældrenes afvisning skader børn dybt. Det påvirker også deres personlighed og fremtidige relationer. Udforsk konsekvenserne her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Betancourt, D., & Andrade, P. (2011). Control parental y problemas emocionales y de conducta en adolescentes. Revista colombiana de psicología20(1), 27-41.
  • Garciandía, J. & Ibarra, A. (2012). Enfermedad psicosomática y patrones familiares en niños con asma. Revista Colombiana de Psiquiatría, 41(1), 111-138.
  • Sarkis, S. M. (2018). Gaslighting: Recognize Manipulative and Emotionally Abusive People–and Break Free. Hachette UK.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.