Fordele og anvendelse af æterisk soløjetræ-olie

Æterisk soløjetræ-olie anvendes i naturmedicin som et hjælpemiddel til hudpleje. Få mere at vide om dens egenskaber og anvendelsesmuligheder.
Fordele og anvendelse af æterisk soløjetræ-olie
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 24 oktober, 2022

Æterisk soløjetræ-olie er udvundet af planten med det videnskabelige navn Cistus ladaniferus. Den hører til Cistaceae-familien og er kendetegnet ved sine slående hvide blomster, som har små lilla pletter. Desuden er dens blade dybgrønne og dens stængel har rødlige dele.

I en anmeldelse delt i magasinet Plants står der, at denne busk er hjemmehørende i det vestlige Middelhavsområde. Selv om den bruges til pynt, er den også kendt for sine aromatiske og farmakologiske anvendelser.

Især olien fra stænglerne er værdsat for sine kosmetiske og medicinske fordele. Den bruges ofte til at fremme sårheling, minimere rynker og generelt beskytte huden. Lad os se i detaljer, hvordan det virker.

Fordele ved æterisk soløjetræ-olie

For at opnå æterisk soløjetræ-olie tages de yngste stængler af planten, især om sommeren. Herefter påbegyndes en dampdestillationsproces, som tager ca. tre timer. Resultatet er et produkt med ravagtige nuancer og et urteagtigt præg. Det anvendes generelt udvortes.

Lindre smerter og betændelse

I traditionel medicin er æterisk soløjetræ-olie blevet betragtet som et hjælpemiddel til at lindre muskel- og ledlidelser. Desuden er den værdsat for sin evne til at mindske inflammatoriske tilstande.

I denne forbindelse rapporterede en sammenlignende undersøgelse i American Journal of Therapeutics, at ekstrakt af Cistus ladaniferus udviste smertestillende og antiinflammatorisk potentiale. Selv om der er behov for flere beviser, kan den anvendes lokalt som et middel mod milde lidelser.

En kvinde tager æterisk soløjetræ-olie

Topisk anvendelse af soløjetræ-olie kan være nyttig til at lindre nogle milde tilfælde af betændelse i huden.

Let sårheling

Anvendelse af æterisk soløjetræ-olie fjerner ikke sår fra den ene dag til den anden. Alligevel kan det betragtes som et supplement til at fremme lindring af mindre sår. For det første virker det som et antimikrobielt middel, hvilket reducerer risikoen for infektioner.

På den anden side fremmer indholder af antioxidanter – især polyfenoler – som beskrevet i en artikel i tidsskriftet Antioxidants , hudens regenerering og heling. Den har endda en solbeskyttende virkning.

Forebyggelse af for tidlige rynker

En lang række kosmetiske produkter til ansigtspleje indeholder æterisk soløjetræ-olie. Årsagen? Det fremragende indhold af polyfenolforbindelser udøver flere beskyttende og genoprettende funktioner.

Disse antioxidanter afbøder virkningen af oxidativt stress, en af de vigtigste risikofaktorer for tidlig aldring. Det fremmer også hudens elasticitet, beskytter hudbarrieren og reducerer det trætte og kedelige udseende.

Kontrol af mindre blødninger

Folkemedicin inkluderer æterisk soløjetræ-olie på listen over naturlige antiblødningsmidler. Der er dog ingen afgørende beviser for disse egenskaber. Anekdotiske beviser tyder på, at den hjælper med at stoppe blødninger i milde tilfælde, såsom små snitsår, næseblod eller kraftige menstruationer.

Risici og kontraindikationer ved æterisk soløjetræ-olie

Æterisk soløjetræ-olie tolereres godt af de fleste mennesker. Det bruges normalt udvortes, gennem diffusorer eller kombineret med en bæreolie. Det findes også i nogle kosmetiske og farmaceutiske produkter.

Det skal dog bemærkes, at olien kan forårsage lysfølsomhed, især på sart hud. Derfor skal den beskyttes mod sollys, når den først er påført. Ligeledes bør man undgå at anvende den i nærheden af øjnene eller slimhinderne, da den har en tendens til at virke irriterende.

Den er kontraindiceret ved graviditet, amning og til meget små børn. I tilfælde af diagnosticerede sygdomme er det tilrådeligt at konsultere en læge før brug. Hvis der er en ugunstig reaktion, bør brugen af den straks afbrydes.

Hvordan anvender man æterisk soløjetræ-olie?

Nogle mennesker bruger dette produkt i aromaterapi eller gennem massage. I sidstnævnte tilfælde bør det fortyndes i en bæreolie, f.eks. rose-, mandel- eller kokosolie.

Under alle omstændigheder satser nogle mennesker på at lave hjemmemidler i kombination med andre ingredienser. Lad os se på nogle eksempler.

Mandelolie i små glas

Mandelolie kan være bærer af soløjetræ-olie.

1. Hjemmebehandling mod rynker

En kombination af vegetabilske olier, der er rige på antioxidanter, er ideel til at forebygge fine linjer og rynker. Brugen kan supplere en anti-aging aftenrutine.

Ingredienser

  • 8 dråber æterisk soløjetræ-olie
  • 6 dråber tranebærolie
  • 6 dråber granatæbleolie
  • 15 milliliter rosenolie

Fremgangsmåde

  • Bland de æteriske olier med rosenolien, og bland godt.
  • Kom produktet i en lufttæt flaske, og påfør en lille mængde i ansigtet, inden du går i seng.

2. Middel til stimulering af sårheling

Hvis målet er at fremme helingen af et overfladisk sår, kan olien kombineres med andre genoprettende ingredienser. Anvendelse på åbne eller alvorlige sår bør dog undgås.

Ingredienser

Fremgangsmåde

  • Bland olierne, indtil der er opnået et homogent produkt.
  • Påfør en lille mængde på det ønskede område.
  • Lad det trække ind uden at skylle efter.

3. Hjemmebehandling mod mindre blødninger

Udvortes brug af æterisk soløjetræ-olie kan anvendes ved mindre blødninger. Dette vil stoppe blødningen i løbet af få minutter.

Ingredienser

  • 2 dråber æterisk soløjetræ-olie
  • 4 dråber vegetabilsk olie

Fremgangsmåde

  • Bland olierne, og påfør produktet ved hjælp af en vatrondel på det område, du ønsker at behandle.
  • Hold vatrondellen på området i et par sekunder, indtil blødningen stopper.

Hvad skal man huske på om æterisk soløjetræ-olie?

På grund af dens høje indhold af antioxidanter, antiinflammatoriske forbindelser og fedtsyrer kan æterisk soløjetræ-olie anvendes til medicinske og kosmetiske formål. Traditionelt bruges den mod smerter, betændelse og mindre sår.

Den anses også for at være en allieret mod fine rynker, overfladiske blødninger og betændelse. Kunne du tænke dig at prøve det?

Det kan interessere dig ...
Æterisk ravintsaraolie: Hvad er fordelene?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Æterisk ravintsaraolie: Hvad er fordelene?

Æterisk ravintsaraolie er værdsat for sine antiseptiske og beroligende egenskaber. Udforsk dens vigtigste medicinske anvendelser.



  • Frazão DF, Raimundo JR, Domingues JL, Quintela-Sabarís C, Gonçalves JC, Delgado F. Cistus ladanifer (Cistaceae): a natural resource in Mediterranean-type ecosystems. Planta. 2018 Feb;247(2):289-300. doi: 10.1007/s00425-017-2825-2. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29218421.
  • El Hamsas El Youbi A, El Mansouri L, Boukhira S, Daoudi A, Bousta D. In Vivo Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Aqueous Extract of Cistus ladanifer L. From Morocco. Am J Ther. 2016 Nov/Dec;23(6):e1554-e1559. doi: 10.1097/MJT.0000000000000419. PMID: 26934730.
  • Gaweł-Bęben K, Kukula-Koch W, Hoian U, Czop M. Characterization of Cistus × incanus L. and Cistus ladanifer L. Extracts as Potential Multifunctional Antioxidant Ingredients for Skin Protecting Cosmetics. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 1;9(3):202. doi: 10.3390/antiox9030202. PMID: 32121584; PMCID: PMC7139296.
  • Andrade, D., Gil, C., Breitenfeld, L., Domingues, F., & Duarte, A. P. (2009). Bioactive extracts from Cistus ladanifer and Arbutus unedo L. In Industrial Crops and Products (Vol. 30, Issue 1, pp. 165–167). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.01.009
  • Amensour, M., Sendra, E., Pérez-Alvarez, J.A. et al. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts from Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr 65, 170–178 (2010). https://doi.org/10.1007/s11130-010-0168-2
  • Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89. doi: 10.3390/biom5020545. PMID: 25906193; PMCID: PMC4496685.
  • Bechlaghem, Karima & Allali, Hocine & Benmehdi, Houcine & Aissaoui, Nadia & Flamini, Guido. (2019). Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North- West of Algeria. Agriculturae Conspectus Scientificus. 84. 283-293.