Forstuvet storetå: Årsager, symptomer og behandlinger

En forstuvet storetå er normalt ikke alvorligt, men det er meget irriterende for atleter.
Forstuvet storetå: Årsager, symptomer og behandlinger

Sidste ændring: 30 august, 2021

En forstuvet storetå er meget almindeligt hos fodboldspillere. Kilder, vi senere vil gennemgå, estimerer 5,4 tilfælde af forstuvede storetæer per sæson på nogle hold, hvilket betyder 0,062 patienter pr. 1000 aktive atleter. Specialister vurderer, at de berørte i gennemsnit mister 10,1 brugbare sportsdage under restitution.

Hvis vi retter vores opmærksomhed mod professionelle fodboldspillere, finder vi ud af, at 45% af dem har lidt af forstuvet storetå i løbet af deres sportskarriere. Hvis du vil vide mere om dette problem, og hvordan du håndterer det effektivt, er du havnet det rigtige sted.

Fodens anatomi og en forstuvet storetå

Inden vi gennemgår skaden, artiklen her handler om, skal vi undersøge fysiologien i de involverede dele. Den menneskelige fod og ankel er sande kunstværker inden for biomekanik, der har i alt 33 led, 26 knogler og over 100 ledbånd, sener og muskelvæv.

I dette tilfælde retter vi vores opmærksomhed mod den første metatarsofalangealled. Dette er integreret i den funktionelle og anatomiske enhed i fodens første radius, som udgør 75% af plantarbuen. Denne struktur er nøglen, da dens bevægelsesområde betinger funktionaliteten af hele foden.

Den første metatarsal (storetåens) og den proksimale phalanx danner metatarsofalangealleddet, som er beskadiget ved en forstuvet storetå. Dette led udfører impulsionen i gangens sidste fase, så det er ikke overraskende, at problemet er tydeligt hos atleter, der lider af det.

Hvad er symptomerne på en forstuvet storetå?

Som vi har sagt, er det en læsion i undersiden af foden, så de mest almindelige tegn er smerter ved gang, intolerance over for berøring af det berørte område og lokal hævelse.

Under alle omstændigheder skal vi bemærke, at der er flere grader af skaden, som betinger sværhedsgraden. Disse er følgende:

 • I: Dette er en forstuvning i fodens underside. Det producerer lokal følsomhed og en let betændelse.
 • II: Der er en delvis rift i undersiden af foden. Dette forårsager mere generel ømhed og smerte, moderat hævelse og blå mærker. Fodens bevægelse er smertefuld og begrænset.
 • III: En fuldstændig revne i undersiden af foden. Skadeområdet er meget smertefuldt, hævet og der er tydelige blå mærker. På dette tidspunkt er bevægelse af stortåen næsten umulig.

Forstuvet storetå kan udvikle sig akut eller gradvist, afhængigt af typen af traumer. Hvis skaden sker gradvist, forværres skaden over tid, indtil tilstanden umuliggør fysisk aktivitet.

Mænd spiller fodbold

Hovedårsagerne til en forstuvet storetå

Som angivet af portalen EFORT Open Reviews er fysiske aktiviteter hovedårsagen til en forstuvet storetå. Hos amerikanske fodboldspillere rapporterede 45% af de interviewede spillere at have lidt af problemet i løbet af deres professionelle karriere. Forekomsten anslås til 0,062 tilfælde pr. 1000 atleter, der er udsat for risikoen.

85 procent af disse skader opstår på kunstgræs. Dette er meget hårdere end normalt græs, så modstanden fra græsset spiller sandsynligvis en vigtig rolle i skaden.

Atleter, der dyrker andre sportsgrene, lider også af denne medicinske tilstand. For eksempel anslås det, at 0,4% af rugbyspillere lider af forstuvet storetå hver sæson. Denne skade udgør 11% af alle fodskader i denne krævende fysiske aktivitet.

Mekanisme for skader

De fleste skader skyldes gentagen kontakt med underlaget eller et direkte sammenstød med en anden spiller. Begivenhederne medfører en aksial belastning på det overudvidede første metatarsofalangealled.

Kraften og den atypiske position af strukturen resulterer i ledbåndsskader af varierende sværhedsgrad.

Ud over seneskader kan det også påvirke sesamknoglerne. Disse knogler bliver beskadiger eller endda brudt, selvom der normalt er tidligere skader eller problemer, der forårsager denne skade.

Risikofaktorer

Som vi har nævnt, er en krævende sportsgren på kunstgræs en klar disponerende faktor. Under alle omstændigheder, ud over terrænet, kan ethvert sammenstød med en anden spiller (eller fast element) forårsage den førnævnte belastning.

Nedenstående er en liste over de sportsgrene, der betragtes som de mest risikable, hvad angår denne skade.

 • Amerikansk fodbold eller traditionel fodbold.
 • Rugby.
 • Basketball.
 • Friidrætsatletik: Løb, spring, forhindringer.
 • Dans.

Diagnostiske tests

Læger kan få mistanke om forstuvning af stortåleddet ved en fysisk undersøgelse. Vi har imidlertid brug for et røntgenbillede af knoglestrukturen, som angivet af Stat Pearls-portalen. Bilaterale røntgenbilleder af foden er også vigtige til at vurdere skader på sesamknogler.

Magnetisk resonansbilleddannelse er meget nyttigt til at vurdere skader på fodsålen. Kliniske beviser afhænger af omfanget af skaden og patientens tilstand.

Behandling af en forstuvet storetå

Uanset graden af skade er det første trin altid at anvende hvile, is, omslag, hævelse. Denne metode er baseret på følgende principper:

 • Hold foden fri for stress, og brug den så lidt som muligt: Den gennemsnitlige restitutionstid hos atleter er omkring 10 dage, altid i tilfælde af en klasse I-skade. Grad II-skader tager 4 til 6 uger at komme sig over, mens grad III-skader først er helet halvanden måned senere.
 • Is: Det er altid tilrådeligt at placere isomslag på det berørte område i 20 minutter tre eller fire gange om dagen.
 • Omslag: For at undgå betændelse og smerter skal vi bruge et elastisk kompressionsbandage.
 • Hævelse: Hvis patienten er i stand til det, er det bedst at hvile med benet hævet over hjertets niveau.

Selv grad III-skader reagerer normalt på konservativ behandling, selvom restitutionstiden er meget længere. Hvis patienten ikke kommer sig, har de muligvis brug for en kirurgisk procedure: Et indgreb i fodsålen.

Fod bindes ind grundet en forstuvet storetå

Heling af en forstuvet storetå

Som nævnt ovenstående varierer restitutionstiden fra 10 dage til flere måneder afhængigt af graden af skade på sålen.

Desuden kan patienten i de mest alvorlige tilfælde aldrig genoprette den oprindelige osteoartikulære struktur. Dette resulterer i leddegigt eller stivhed i stortåen.

En forstuvet storetå er ikke alvorlig

Det er vigtigt at informere atleter om de mulige risici ved at udøve krævende øvelser, især hvis aktiviteten udføres på et fast underlag eller i andre tilfælde, hvis der er stor risiko for sammenstød.

Vi kan forhindre denne type skader, dels ved at udføre øvelser med foden, der hjælper de involverede strukturer med at opnå modstandsdygtighed. Fodtøj skal også være passende og så blødt som muligt for at beskytte fodsålen mod skader.

Under alle omstændigheder må vi ikke glemme, at det er normale og forventede hændelser. Heldigvis er de næsten aldrig et alvorligt problem. Med et par dages hvile, is og fysioterapeutisk pleje er der bedring efter et par uger.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler til at lindre en forstuvet ankel
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler til at lindre en forstuvet ankel

Det er ret almindeligt at forstuve sin ankel. Hvilke supplerende behandlinger kan vi bruge til at lindre en forstuvet ankel og få den til at hele h...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.