Furoshiki: Den miljøvenlige gaveindpakningstendens, der vinder indpas på de sociale netværk

Udforsk, hvordan du kan give gaver på en original og økonomisk måde. Furoshiki er en teknik, der også har en dyb betydning.
Furoshiki: Den miljøvenlige gaveindpakningstendens, der vinder indpas på de sociale netværk

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 18 april, 2023

Der findes en teknik til at give gaver uden at bruge penge på engangspapir eller bånd. Den er kendt som furoshiki og stammer fra Japan. Den består i at tage en firkantet eller rektangulær klud og udføre en række trin for at indpakke flasker, kasser, apparater eller enhver genstand af lille til mellemstor størrelse.

Den har længe vundet popularitet gennem sociale netværk på grund af fordelene ved dens anvendelse. Det er en metode, der kombinerer miljøpleje med den delikatesse og dekorative æstetik, der kendetegner japansk kunst. Desuden kan den anvendes i forskellige formater og præsentationer. Lad os se nærmere på det.

Hvad er furoshiki, og hvor kommer det fra?

Furoshiki kan henvise til to ting. På den ene side til den orientalske teknik, der anvendes til at pakke genstande ind for at transportere dem eller give dem som gave. På den anden side henviser det til det stof, der anvendes til denne teknik, som oprindeligt var lavet af silke.

I dag kan man dog finde eksempler med andre materialer, f.eks. bomuld eller nylon, så længe der er tale om modstandsdygtige tekstiler. Uanset dette omfatter det en række indpakningsteknikker, som er ideelle til at give fødselsdags- eller julegaver.

Desuden sparer det udgifterne til indpakningspapir og plastikposer. Sidstnævnte er en af de mest miljøskadelige forurenende genstande. Derfor har den japanske regering selv gennemført en kampagne for at genoprette den traditionelle praksis med furoshiki.

For at gøre det er det nok at tage et hvilket som helst ubrugt stykke stof, hvad enten det er lommetørklæder, duge eller skjorter. Efter at have givet det en rektangulær form skal man blot følge en række trin for at pakke det ind ved hjælp af denne japanske teknik.

Kvinde bruger teknikken furoshiki til at pakke gaver ind

Furoshikis oprindelse

Furoshiki-teknikken har en meget gammel oprindelse, der går tilbage til mindst det 8. århundrede e.Kr. Dengang blev den brugt til at opbevare buddhistiske relikvier. Senere begyndte adelen at bruge den til opbevaring af tøj. Den var især populær i Heian-perioden (794-1185), som anses for at være den sidste klassiske periode i Japans historie.

Den opnåede dog sin største popularitet i Muromachi-æraen. Det vil sige mellem 1333 og 1573, også under Edo-perioden, som varede fra 1603 til 1868. Det er derfor en praksis med århundreders historie. Udtrykket spredte sig sammen med de japanske badehuse, kendt som onsen.

Med det lommetørklæde, der kaldes furoshiki, pakkede de tilstedeværende deres tøj ind, inden de nedsænkede sig i de varme kilder, for ikke at blive forvirrede, når de tog det op. Dette forklarer den bogstavelige oversættelse af udtrykket, nemlig “badetørklæde”. Årtier senere brugte købmænd det til at bære deres varer. Det er derfor, at det er blevet brugt i dag.

Betydningen bag denne teknik

Som mange udtryk og praksisser af japansk oprindelse gemmer furoshiki på dybe betydninger i sin anvendelse. Generelt indebærer kunsten en gestus over for den person, der modtager pakken. Ud over dette udtrykker den respekt, hengivenhed og kærlighed, hvilket er omfattet af udtrykket tsutsumu.

Når en genstand pakkes ind i stof, er det desuden nødvendigt at lukke den med en knude. Denne knude medfører et udtryk for foreningen mellem mennesker eller musubu på japansk.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Principperne for japansk indretning

5 idéer til at prøve furoshiki

Denne teknik fungerer med alle farver og print, uden at det er nødvendigt at få en bestemt type stof. Furoshikiens format afhænger af personlig smag og af, hvad der anses for passende for modtageren. Japanske indpakninger med blomster, prikker eller hjerter pynter på en subtil og æstetisk måde.

Med disse indpakninger kan man pakke tøj, legetøj, kasser, elektroniske apparater og endda glasflasker ind. De er endda nyttige til at skabe en flytbar pose. Der er snesevis af idéer og formater til at anvende dem. Her er nogle af de mest populære på de sociale netværk.

1. En gavepose

Hvis du har købt en gave i en butik, er det meget sandsynligt, at den kommer i en papirpose. Denne typiske emballage kan forskønnes efter principperne for furoshiki. Du skal blot lægge den i midten af et firkantet lommetørklæde.

Bind derefter to af enderne i samme side sammen. Gør det samme med de sidste to ender. Lad resten af stoffet være frit til at binde en sidste knude og levere gaven på en smukkere måde.

2. Generelt Furoshiki

Den mest almindelige måde at anvende denne teknik på er at placere genstanden på et af hjørnerne af det udstrakte lommetørklæde. Derefter tager man den modsatte ende og dækker det hele ved at rulle den en hel omgang.

De to andre ender af lommetørklædet vil være frie til at samle dem og lave en knude for at forsegle indpakningen. Det fungerer godt med notesbøger, bøger og småt tilbehør.

3. Indpakning af flasker

En af de mest praktiske funktioner for furoshiki er at pakke flasker af ethvert materiale, selv glas, ind. Japanerne kalder denne bin Tsutsumi, og den består i at placere flasken stående i midten af det udstrakte klæde.

Det næste skridt er at tage to ender, der vender mod hinanden, og samle dem med en knude over proppen. De resterende ender samles og bindes sammen i midten, så de omkranser flasken for ekstra beskyttelse.

4. Æsker i furoshiki-stil

En gaveæske kan også udsmykkes ved hjælp af denne teknik. For at opnå dette skal du lægge den i midten af stoffet, binde to ender ovenpå og binde en topknude med de resterende sider.

Dette er en lignende teknik som nr. 2, men genstanden placeres i midten. Den fungerer også til større gaver, så længe stoffet dækker den fuldstændig.

En indpakket gave

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 japanske discipliner for god sundhed, som du vil elske

5. En taske med håndtag

For at forvandle et lommetørklæde til en praktisk taske med håndtag skal du tage to store ringe og placere dem i modsatte ender af stoffet. Derefter skal du stikke to ender rundt om den ene ring og binde dem med en knude.

Derefter skal du udføre den samme handling på den anden side. Når du løfter den op, er resultatet en taske med håndtag til at gribe fat i og opbevaringsplads.

Furoshiki: Praktisk, genbrugelig og betydningsfuld

Med en af disse metoder til indpakning af genstande efter furoshiki-principperne kan du få en ny emballage, der skiller sig ud ved sin originalitet. Samtidig udtrykkes der en dyb følelse af samhørighed og respekt takket være den følelsesmæssige ladning af denne japanske teknik.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.