HCG-diæten: Karakteristika og mulige risici

FDA klassificerer denne vægttabsmetode som farlig og bedragerisk. Men dens tilhængere forsvarer den. Vi vil fortælle dig mere om dens risici.
HCG-diæten: Karakteristika og mulige risici
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 11 december, 2022

HCG-diæten er en ret kontroversiel metode til vægttab. Den har fortalere, der hævder, at den er effektiv, men den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) anser den for at være farlig, ulovlig og bedragerisk.

Men hvad er hCG? Hvorfor siges det at hjælpe til vægttab? Tja, hCG henviser til hormonet “humant gonadotropin”, hvis niveau er forhøjet i den tidlige del af graviditet. Det er også relateret til fertilitetsbehandlinger.

For et par år siden foreslog Dr. Albert Simeons imidlertid, at det blev brugt som et middel til vægttab. Konkret foreslår planen, at man kun indtager 500 kalorier om dagen plus en injektion af hormonet. Selvfølgelig indebærer gennemførelsen heraf flere risici. Her er alle detaljerne.

Hvad er hCG-diæten baseret på?

HCG-diæten består af en ekstrem kalorierestriktion – kun 500 kalorier om dagen – og indsprøjtning af hCG-hormonet (humant choriogonadotropin). Dette hormon frigives af gravide kvinder for at støtte en sund vækst af livmoderen og fosterets udvikling.

Som en metode til vægttab blev brugen af denne diæt populær i 1950’erne. Ifølge dens fortalere kunne hCG-injektionen mindske følelsen af sult og fremme vægttab. Det blev endda påstået, at den kunne bidrage til omfordeling af fedt i lår, hofter og mave.

På trods af dette er der ingen undersøgelser, der understøtter dens sikkerhed og effektivitet. Tværtimod hævder de fleste undersøgelser, at effektiviteten af denne diæt ligger i det lave kalorieindtag og ikke har noget at gøre med brugen af hormonet.

I de fleste evalueringer blev der givet placebo til en gruppe og hormonet til en anden gruppe. De fandt ud af, at vægttabet var ens mellem de to grupper. Desuden viste de, at hCG ikke fjerner sulten.

Gravid kvinde med piller i hånden

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Risici ved at holde sig til en proteinrig kost

Hvad siger Food and Drug Administration (FDA)?

Food and Drug Administration (FDA) har godkendt hCG som et receptpligtigt lægemiddel til behandling af kvindelig infertilitet og hypogonadisme hos mænd. Den misbilliger imidlertid brugen af det som et vægttabsprodukt.

Ifølge FDA reklamerer producenterne for disse produkter ved at hævde, at de “ændrer unormale spisemønstre” eller “genopretter stofskiftet”. Faktisk hævdes det, at det kan hjælpe med at tabe 10 til 15 kilo på 30 til 40 dage.

På trods af dette advarer FDA om farerne ved produktet, og de forklarer, at “ethvert vægttab skyldes ekstrem kaloriebegrænsning. Ikke hCG”. I visse doser bringer det sundheden i fare.

Derfor sendte de i 2016 syv advarselsbreve til virksomheder, der markedsførte disse produkter. De betragter deres markedsføring som en overtrædelse af loven og godkender det kun, når lægen foreslår dem som en del af en hormonbehandling.

Hvordan planlægger man hCG-diæten?

At fordele 500 kalorier om dagen er ikke en let opgave. Derfor skal det være en meget fedtfattig diæt. Den er opdelt i tre faser:

 1. Belastningsfase: I de første 2 dage indtages fødevarer med et højt indhold af fedt og kalorier. Desuden startes hCG.
 2. Vægttabsfase: Fra uge 3 til 6 spises der 500 kalorier sammen med hCG. Kun frokost og aftensmad er tilladt.
 3. Vedligeholdelsesfase: I denne fase udelukkes hCG. Desuden øges fødeindtagelsen gradvist, men uden sukker og stivelse i 3 uger.

Fortalerne af denne diæt anbefaler kun tre uger i den mellemliggende fase for dem, der søger et minimalt vægttab. Men hvis der ønskes et mere betydeligt vægttab, bør den følges i seks uger. Faktisk gentager nogle mennesker alle faser, indtil de når den forventede vægt.

Hvert måltid bør indeholde mindst en portion magert protein, et stykke brød, en grøntsag og en portion frugt. Smør, sukker og olier bør undgås. Samtidig bør du drikke rigeligt med væske, især vand. Indtag af kaffe og te er godkendt.

Hjælper hCG-diæten med at fremme vægttab?

Generelt bruger kroppen sine energireserver, når man følger en kaloriefattig diæt, for at kunne opfylde sine funktioner. På denne måde begynder den at reducere det akkumulerede fedt.

For at forstå det bedre er det værd at huske på, hvordan stofskiftet fungerer. Alle fødevarer og drikkevarer bliver til energi gennem kalorier. Når de indtages i overskud, undlader kroppen at bruge dem og har en tendens til at ophobe sig.

Derfor er det logisk at tro, at hCG-diæten hjælper med at reducere vægten betydeligt. For en gennemsnitlig voksen anbefaler Verdenssundhedsorganisationen (WHO) et indtag på 2000 til 2500 kalorier om dagen.

Risici ved hCG-diæten

Pas på! Selv om denne diætmodel giver dig mulighed for at tabe kilo, er sandheden, at den indebærer flere sundhedsrisici. I dag er det en type diæt, som frarådes af fagfolk. Lad os se nærmere på dens farer.

1. Forringelse af mineralernes ernæringsmæssige status

I en undersøgelse, der blev rapporteret i Latin American Archives of Nutrition, blev en gruppe overvægtige kvinder delt op i to. Den ene fulgte en diæt på 1000 kalorier og den anden en diæt på 1300 kalorier.

Efter 12 uger blev næringsværdien af jern, zink, kobber og calcium evalueret. Det blev konstateret, at hypokaloriske diæter sænker mikronæringsstoffernes næringsværdi.

En konsekvens heraf kan der opstå lidelser som anæmi, hårtab, ændret knogleforkalkning og tandforandringer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kulhydratfattig kost til vægttab: Hvad du behøver at vide

2. Elektrolytforstyrrelser

I blodet findes elektrolytter, som er positivt og negativt ladede ioner. De har vigtige funktioner i kroppen, f.eks. nervereaktioner og muskelfunktion. En utilstrækkelig kost og mangel på vitaminer kan føre til ubalance. Dens symptomer omfatter følgende:

3. En uregelmæssig hjerterytme

En for langsom eller for hurtig hjerterytme kan skyldes kostproblemer. Det skyldes, at hjertet altid arbejder og har brug for energi løbende.

Faktisk ved man, at en mangelfuld energiforsyning på lang sigt giver strukturelle og funktionelle ændringer i hjertet. Det forekommer normalt hos patienter med anoreksi, som også har et kalorieunderskud i deres kost.

Kvinde får et hjerteanfald

4. Forskellige bivirkninger

Videnskaben har vist, at hCG kan forårsage bivirkninger som f.eks:

 • Træthed.
 • Irritabilitet.
 • Rastløshed.
 • Depression.
 • Ødem eller væskeophobning.
 • Dannelse af blodpropper.
 • Forstørrede bryster hos mænd.

Kalorierestriktion kan også føre til tab af muskelmasse, negative virkninger på det mentale og fysiske helbred, underernæring, øget risiko for nyresten og komplikationer hos diabetikere og personer med nyresygdomme.

Sikkerhed ved hCG-diæten

På dette punkt skal man huske, at FDA ikke har godkendt hCG som et hjælpemiddel til vægttab. Desuden er der ingen beviser for de påståede fordele ved denne diæt.

Der er tværtimod advarsler om mulige bivirkninger som følge af brugen af hormonet og den kalorierestriktion, der foreslås i forbindelse med denne diæt. Hvis det drejer sig om at tabe sig, er det derfor bedst at søge professionel vejledning hos en læge og en ernæringsekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aguirre M. Efecto de dietas con restricción moderada de energía sobre el estado nutricional de algunos minerales en mujeres obesas. 2007. Archivos latinoamericanos de nutrición. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222007000300006
 • K Johansson. Risk of symptomatic gallstones and cholecystectomy after a very-low-calorie diet or low-calorie diet in a commercial
  weight loss program: 1-year matched cohort study. International Journal of Obesity (2014) 38, 279–284. 2014
 • Parikh H. Trombosis venosa profunda múltiple (TVP) aguda como probable evento adverso del uso de gonadotropina coriónica humana (HCG) para la pérdida de peso. Ash Publication. Volumen 126, Número 23. 3 de diciembre de 2015
 • Cuesta F. Desnutrición y corazón. Fbbva. https://www.fbbva.es/microsites/salud_cardio/mult/fbbva_libroCorazon_cap63.pdf
 • FDA. Preguntas y respuestas sobre los productos HCG para bajar de peso. 2016.
 • Butler S. Evidence for, and Associated Risks with, the Human Chorionic Gonadotropin Supplemented Diet. 2016 Nov;13(6):694-9.  doi: 10.3109/19390211.2016.1156208. Epub 2016 Mar 24.
 • FDA. Evite los productos peligrosos de la dieta HCG. 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.