Hidrocystoma: Hvad det er, årsager og behandling

Hidrocystoma er godartede læsioner, som normalt er asymptomatiske, og som skaber æstetisk ubehag.
Hidrocystoma: Hvad det er, årsager og behandling
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 24 september, 2022

Hidrocystoma er en godartet cyste i svedkirtlerne. Den kan være ekkrin eller apokrin, solitær eller med mange manifestationer.

Hidrocystoma indeholder væske fra svedkirtlerne, der er fanget indeni uden forbindelse til huden, så der er ingen tømning, og de kan vokse i størrelse, efterhånden som der er mere væske til stede. De forekommer på huden, overvejende på kanten af øjenlågene (især det nederste øjenlåg), kinderne og nakken.

De forekommer mere hos personer, der lever i varme og fugtige klimaer.

Hvad forårsager dem?

Hidrocystoma er resultatet af obstruktion af de ekkrine svedkirtelkanaler eller genvækst af de apokrine svedkirtler. Den nøjagtige årsag er ukendt.

De er forbundet med varmt og fugtigt klima, hvor der er behov for mere svedproduktion, hvilket kan tilstoppe kanalerne. Det forekommer også mere hos patienter med hyperhidrose, en tilstand, der er kendetegnet ved overdreven svedproduktion.

Med hensyn til hormonelle årsager er der en sammenhæng med Graves’ sygdom. Ved Graves’ sygdom er der hyperstimulering af svedkirtlerne på grund af en stigning i skjoldbruskkirtelhormoner.

Svedplet i kvindes armhule

Situationer med overdreven og vedvarende svedproduktion fremmer tilstopning af svedkirtelkanalerne.

Hidrocystoma er asymptomatisk

Årsagen til konsultation skyldes tilstedeværelsen af en cystisk knude, der forårsager æstetisk ubehag. Klinisk fremstår hidrocystoma som kuppelformede fremspring, som regel gennemsigtige, men også med lyserøde, blålige eller brunlige farver.

Deres overflade er glat, og væskeindholdet er gennemsigtigt. De kan være solitære eller multiple.

De kan måle mellem 1 og 16 millimeter og vokse eller formere sig ved varme og fugtighed. Når de er fordelt langs øjenlågsrandene, fremstår de lysere i farven.

De er mere almindelige hos kvinder over 50 år. Hidrocystoma forekommer sjældent i barndommen og ungdommen.

Den endelige diagnose er mikroskopisk

Den endelige diagnose er ved biopsi eller ved en præcis undersøgelse under mikroskop. Ved første øjekast kan hidrocystoma forveksles med andre godartede læsioner, såsom hæmangiomer, lymfangiomer, dacryocystitis eller en simpel dermal cyste.

Maligne læsioner indgår også i differentialdiagnosen, såsom basalcellekarcinom eller melanom. De ligner især førstnævnte, og derfor er en biopsi nøglen til udelukkelse.

Apokrine versus ekkrine hidrocystoma

Ekkrine hidrocystoma er mindre og har tættere vægge. De er overvejende hos kvinder, på kinderne og omkring øjnene.

Apokrine hidrocystoma er normalt solitære og større end apokrine hidrocystoma. De dominerer på hovedet og halsen og nær kanten af øjet.

Behandling af hidrocystoma

I tilfælde af et solitært hidrocystom fjernes det ved simpel kirurgi eller blefaroplastikoperation. Specialisten kan dog ty til punktering og drænage, før han forsøger sig med denne metode, da der er risiko for arvæv.

Desuden kan der ved kirurgisk fjernelse forekomme recidiv.

Når der er mange af dem, anbefales topisk atropin 1% med scopolamincremer. Kauterisering eller elektrodesikkering af væggen, laserbehandling eller laserfordampning med kuldioxid kan også anvendes.

Kapslen i hidrocystoma er tynd, så den kan briste og bløde ved undersøgelse eller fjernelse. Hvis dette sker, skal det sikres, at der ikke er nogen kapsel tilbage, da de er befordrende for et recidiv af læsionen.

En mands øje tjekkes

Kun mikroskopisk observation er i stand til at bekræfte diagnosen af læsionen. Nogle gange er det nødvendigt at ty til en biopsi.

Sjældne læsioner, der kræver medicinsk vurdering

Hidrocystoma er sjældne cystiske læsioner, der udgør en del af de godartede svedkirteltumorer. De er små og gennemsigtige cyster med væskeindhold indeni, der kan have en let mobilisering.

Det er vigtigt at studere dem. På grund af deres udseende, der ligner andre mere alvorlige læsioner, såsom basalcellekarcinom, er det nødvendigt med en passende differentialdiagnostisk proces.

Det kan interessere dig ...
Impetigo hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Impetigo hos børn

Impetigo hos børn er en af de mest almindelige hudsygdomme. Den kan forebygges, er smitsom og kan kontrolleres med den rette behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.