Hvad betyder krydsede arme?

Vores kropssprog siger meget mere, end vi tror, selv om vi nogle gange ikke tillægger det så stor betydning. I dag vil vi tale om 8 mulige betydninger af krydsede arme.
Hvad betyder krydsede arme?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kropssproget udgør ca. 55% af den kommunikative oplevelse. Det, du gør med dit ansigt, din kropsholdning og dine arme, er endnu vigtigere end det, du udtrykker med ord. Krydsede arme er et af de mest kendte signaler – et signal, der naturligvis kan fortolkes på flere måder.

Nogle gange er der ingen årsagssammenhæng mellem det at have armene over kors og det, der foregår. Du kan f.eks. indtage denne stilling, fordi du fryser, eller fordi det bare er mere behageligt for dig (dine skuldre er måske trætte). Nogle gange er der dog en objektiv grund, som du måske ikke altid ønsker at give bevidst udtryk for.

Lad os se på otte mulige forklaringer.

Otte betydninger af krydsede arme

At fortolke kropssprog er noget, der altid bør gøres ud fra konteksten. Vi kan helt sikkert ikke lave nogen god fortolkning ved at isolere krydsningen af armene fra kropsholdning, ansigtsudtryk, tonefald og selvfølgelig den kommunikative kontekst.

Med dette i tankerne vil vi præsentere otte grunde til, at en person kan krydse armene.

1. Krydsede arme kan indikere usikkerhed

En usikker kvinde foran en gruppe mennesker

Usikkerhed er måske den mest kendte fortolkning af krydsede arme. Det kan nemlig tolkes som et tegn på usikkerhed, at man krydser armene foran overkroppen. Dette kan manifestere sig i forskellige sammenhænge, blandt hvilke vi gerne vil fremhæve:

  • Usikkerhed omkring samtalen (de idéer eller holdninger, der præsenteres).
  • Usikkerhed omkring stedet (f.eks. når man er på et ukendt sted).
  • Usikkerhed omkring den person, du taler med.

Disse tre faktorer kan være afgørende for, hvorfor folk vælger at lægge armene over kors. Det kan være relateret til lavt selvværd eller endog social fobi. Dette er ikke altid tilfældet, så dette udsagn skal fortolkes med forsigtighed.

Vi tror, at du gerne vil læse denne artikel: Afgørende elementer til at fremme børns selvværd

2. Stress og spænding

Den næstmest rimelige forklaring på at have arme over kors er at have et højt spændings- eller stressniveau. Symptomer på stress diskuteres ofte på et psykologisk eller fysisk plan, men sjældent i relation til kropssprog. Som det fremgår af beviserne, er det imidlertid muligt at bestemme stressniveauet gennem adfærd.

Generelt virker stressede mennesker ængstelige eller forhastede. Selv om hvert enkelt individ udvikler et forskelligt mønster, er det ikke usædvanligt, at de krydser armene under episoder med koncentreret stress. De kan også gøre det i forbindelse med spænding eller nervøsitet.

3. Krydsede arme kan indikere koncentration

Har du bemærket, at du nogle gange, når du vil koncentrere dig, krydser armene foran overkroppen? Hvis du ikke har, skal du være opmærksom på situationer, der kræver meget kognitivt engagement, og du vil se, at det er en ret almindelig stilling.

Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i European Journal of Social Psychology i 2008, kan det at krydse armene have en positiv indflydelse på præstation og vedholdenhed. Det kunne forklare, hvorfor så mange mennesker indtager denne kropsholdning, når de ønsker at koncentrere sig.

Som vi allerede har påpeget, og som vi vil gøre ved flere andre lejligheder, afhænger det hele af konteksten.

4. Frygt

I tråd med det, vi allerede har sagt, kan krydsede arme også være et symptom på frygt. Generelt kan det dreje sig om, hvor du befinder dig, om de mennesker, der er omkring dig, eller om den tillid, du har til at kontrollere situationen. Det er ofte ledsaget af en tilbagetrukket, isoleret eller eksplicit frygtsom holdning.

Frygt er en naturlig følelse, der har udviklet sig som et middel til at holde os sikre. Du føler dermed frygt for ting, som hjernen fortolker som skadelige. Dette kan til dels forklare, hvorfor nogle mennesker vælger at have armene over kors, når de er bange: Overkroppen indeholder de vigtigste organer til at beskytte sig mod en trussel.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Man kan tjekke angstniveau med denne test

5. Lederskab eller påtvingelse

Kolleger i møde

I modsætning til de andre forklaringer, vi har givet (og selvfølgelig afhængigt af konteksten), kan det at lægge armene over kors være et tegn på lederskab.

Luk øjnene et øjeblik, og tænk på en leder. Forestil dig, at personen er formelt klædt, har et smil på læben, har pænt kæmmet hår og udstråler en følelse af sikkerhed, selvtillid og viden.

Hvordan havde lederen armene i det mentale billede? Ja, du forestillede dig højst sandsynligt personen med krydsede arme!

Når det kombineres med andre signaler i kropssproget, er krydsede arme ikke altid udtryk for spænding eller frygt – tværtimod! Vores kropssprog kan endda være så stærkt, at det kan få os til at fremstå som en ægte leder.

6. Krydsede arme kan indikere forsvar eller en reaktion på en trussel

Forskning offentliggjort i Motivation Science i 2015 undersøgte krydsede arme hos en gruppe mennesker. Den konkluderede, at denne kropsholdning er forbundet med en defensiv social orientering. Deltagerne, i alt 242 personer, var mere tilbøjelige til at forsvare end at angribe, når de havde armene over kors.

Nogle kan således vælge denne kropsholdning i en truende situation. Det behøver ikke nødvendigvis at være en større livstruende trussel, men alt, der destabiliserer ens komfort i større eller mindre grad.

7. Underkastelse og føjelighed

Vi har allerede vist dig, at det at lægge armene over kors er et tegn på lederskab, så længe det ledsages af en holdning af tillid, beslutsomhed og sikkerhed. Når holdningen er det stik modsatte, indikerer det en underdanig eller meget føjelig personlighed.

Afbrudt øjenkontakt, en meget lav stemme og en stiv kropsholdning sammen med denne gestus kan pege i denne retning. Det kan således også indikere en person, der er let at manipulere, mangler egne meninger eller blot foretrækker at følge gruppen frem for at gå efter sin individualitet.

8. Krydsede arme kan indikere et ønske om isolation eller en reaktion på smerte

Som det sidste kan krydsede arme også være et tegn på et ønske om isolation. De personer, der er meget reserverede, har et ensidigt liv, har en meget snæver vennekreds og ikke føler sig trygge i en gruppe, vedtager normalt denne kropsholdning som en del af deres personlighed.

En anden forklaring, der er parallel til den, vi allerede har nævnt, er, at det kan være en reaktion på smerte. Faktisk viste en undersøgelse offentliggjort i Pain i 2011, at det at krydse armene kan fremkalde smertelindring. Derfor kan personer, der er syge, har smerter eller i andre lignende tilfælde, ubevidst manifestere denne adfærd.

Som du kan se, er der ikke kun én forklaring på, hvorfor folk lægger armene over kors. Nogle af dem er endda i modstrid med hinanden, fordi konteksten bestemmer alt. Det er dette, sammen med den enkeltes personlighed, der gør det muligt for os at foretage den bedste fortolkning af denne almindelige gestus.

Det kan interessere dig ...
Måder at forbedre overbevisende kommunikation på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Måder at forbedre overbevisende kommunikation på

Du tror måske, at overbevisende kommunikation er noget, sælgere bruger for at få et salg. Men det er en nyttig færdighed for alle.  • Carneiro, D., Castillo, J. C., Novais, P., Fernández-Caballero, A., & Neves, J. Multimodal behavioral analysis for non-invasive stress detection. Expert Systems with Applications. 2012; 39(18): 13376-13389.
  • Fetterman, A. K., Bair, J. L., & Robinson, M. D. Submissive, inhibited, avoidant, and escape motivated: The correlates and consequences of arm-crossing. Motivation Science. 2015; 1(1): 37.
  • Friedman, R., & Elliot, A. J. The effect of arm crossing on persistence and performance. European Journal of Social Psychology. 2008; 38(3): 449-461.
  • Gallace, A. L. B. E. R. T. O., Torta, D. M. E., Moseley, G. L., & Iannetti, G. D. The analgesic effect of crossing the arms. Pain. 2011; 152(6): 1418-1423.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.