Hvad du bør vide om dilateret kardiomyopati

Dilateret kardiomyopati kan medføre, at dit hjerte fungerer forkert. I dag fortæller vi dig, hvad du bør vide om det.
Hvad du bør vide om dilateret kardiomyopati

Sidste ændring: 13 oktober, 2021

Dilateret kardiomyopati er en hjertesygdom, der får hjertet til at fungere forkert.

Den har forskellige årsager og symptomer. Desuden er der nogle faktorer, der kan påvirke denne sygdoms udvikling, som du bør kende. Her vil vi dele alt det, du har brug for at vide om dilateret kardiomyopati.

Hvordan fungerer hjertet?

Først vil vi afklare nogle vigtige begreber om et sundt hjerte, så vi bedre kan forstå denne sygdom. Hjertet er opdelt i fire kamre:

 • To forkamre i den øverste del.
 • To kamre i den nederste del.

For at forstå, hvordan det fungerer, opdeler vi hjertet i venstre halvdel og højre halvdel:

 • Det højre atrium modtager iltfattigt blod, der kommer fra hele kroppen. Derfra sender det det videre til højre hjertekammer, som derefter udstøder det til lungerne. I disse organer fjernes kuldioxid fra blodet. Derefter genoplader blodet sig selv med ilt.
 • Det iltede blod når det venstre atrium direkte fra lungerne. Derfra passerer det videre til venstre hjertekammer. Derefter sender hjertet med hvert slag det iltfyldte blod ud til resten af kroppen, så organerne kan bruge ilten.

For at hjertet kan fungere korrekt, indeholder væggene i dette organ myokardiet, som er en muskel. Den skal være i god stand for at kunne strække sig, når den modtager blod. Den skal også være i stand til at trække sig sammen med tilstrækkelig kraft til at pumpe blodet ud i hele kroppen.

Blod når hjertet

Hvad er dilateret kardiomyopati?

Dilateret kardiomyopati er en tilstand, hvor hjertets muskelvægge bliver tyndere og begynder at udvide sig. Det begynder normalt med at påvirke venstre ventrikel, som er det vigtigste kammer for blodforsyningen til resten af kroppen.

Efterhånden som musklen udvider sig, falder sammentrækningskraften. Som følge heraf mister hjertet styrke, når det pumper blodet, og ventriklen udstøder det mere svagt. Derfor kan blodet have svært ved at nå ud til hele kroppen.

Hvad er årsagen til dilateret kardiomyopati?

Omkring halvdelen af gangene kan lægerne ikke finde årsagen til dilateret kardiomyopati. Der er dog visse faktorer, der kan påvirke udviklingen af denne tilstand:

 • Genetisk årsag: I op til en fjerdedel af tilfældene af dilateret kardiomyopati er der en familiehistorie med sygdommen. Desuden kender specialisterne nogle af de genetiske mutationer, der kan forårsage den.
 • Alkoholmisbrug: Indtagelse af store mængdee alkohol i mange år kan få hjertet til at udvide sig.
 • Graviditet: Denne sygdom kan udvikle sig under graviditet, især hos kvinder med andre risikofaktorer som fedme eller fremskreden alder. Prognosen og helbredelsen afhænger af mange variabler, men fagfolk fraråder disse kvinder at have flere graviditeter.
 • Nogle virussygdomme: Vira som HIV eller coxsackievirus kan forårsage viral kardiomyopati. Ofte vil den ramte person ikke engang bemærke det, hvilket kan ende med at forårsage dilateret kardiomyopati.
 • Narkotika eller andre giftige stoffer: For eksempel kan visse kemoterapibehandlinger af kræft forårsage denne tilstand. Derfor skal du sørge for, at det er under kontrol.

Symptomer

Mand hos læge, der tjekker for dilateret kardiomyopati

Der er mange symptomer, som denne sygdom kan forårsage. Generelt er det de symptomer, der er forbundet med hjertesygdomme. Ofte vil de udvikle sig og forværres lidt efter lidt.

Her er nogle af dem:

 • Følelse af kvælning, når du trækker vejret: Dette sker, fordi dit hjerte ikke er i stand til at pumpe blodet korrekt. Som følge heraf ophobes det i den øverste del af det kardiovaskulære kredsløb, som er der, hvor lungerne er. Derfor kan dine lunger ikke udveksle gasser korrekt, hvilket vil få dig til at føle, at du kvæles.
 • Træthed: Du vil først bemærke, at det kræver større anstrengelser at gøre de samme ting, som du plejede at gøre. Derefter vil det blive værre, efterhånden som sygdommen skrider frem, indtil du begynder at føle dig træt efter simple aktiviteter, som at gå op ad trapper eller gå. Det sker, fordi kroppens muskler ikke får nok ilt, fordi de ikke kan pumpe blodet korrekt.
 • Hjertebanken og svimmelhed: Hjertebanken er følelsen af, at dit hjerte slår hurtigere i brystet. Disse symptomer skyldes, at hjertet ikke kan opfylde din krops behov for ilt og energi. Derfor vil det accelerere og arbejde ud over sine evner. I mere alvorlige tilfælde kan det give op.

Diagnose og behandling

For at diagnosticere dilateret kardiomyopati skal lægen foretage en klinisk og fysisk undersøgelse. De kan også være nødt til at foretage andre undersøgelser. Med disse prøver vil de kunne se på venstre hjertekammer for at se, om det er større end normalt. Desuden vil de kunne kontrollere, hvordan hjertet fungerer.

Her er nogle af de undersøgelser, som de kan udføre:

Når lægen har bekræftet diagnosen, vil han eller hun basere behandlingen på forskellige faktorer. Først skal de tage hensyn til årsagen til denne tilstand. Hvis årsagen f.eks. er alkohol, vil de råde patienten til at holde op med at drikke alkohol, så hjertet kan vende tilbage til sin oprindelige form.

Derudover vil specialisten ordinere en række lægemidler for at hjælpe dit hjerte med at pumpe mere effektivt. I meget alvorlige tilfælde kan du få brug for en hjertetransplantation.

Konklusion

Hjertet er det vigtigste organ for hele vores krops funktion. Derfor bør vi vide, hvilke tegn vi skal holde øje med, der kan fortælle os, at der er noget galt. Hvis noget virker forkert, skal du gå til en specialist, så han eller hun kan diagnosticere tilstanden og fastlægge den mest hensigtsmæssige behandling.

Det er også bedst at kende de risikofaktorer, der kan forårsage denne sygdom, så du kan kontrollere dem så meget som muligt. Hvis du har spørgsmål, skal du sørge for at tale med din læge. Lægen vil kunne fortælle dig, hvad du har brug for at vide i detaljer.

Det kan interessere dig ...
Sådan opdager du falske hjerteanfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan opdager du falske hjerteanfald

Falske hjerteanfald er kendetegnet ved brystsmerter. Vi tror, at brystsmerter er forbundet med et hjerteproblem. Dette er ikke altid rigtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.