Hvad er afaki, og hvordan behandles det?

Afaki er det udtryk, der bruges, når den krystallinske linse mangler i øjet. Hvis dette sker, skal den erstattes af en kunstig linse. Læs mere om behandlingsmulighederne for denne tilstand her.
Hvad er afaki, og hvordan behandles det?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 22 september, 2022

Den krystallinske linse er en gennemsigtig struktur i øjet, der fungerer som en linse, som lader lysstråler trænge ind og ramme nethinden for at fokusere billeder. Afaki er den medicinske betegnelse for fravær af en krystallinsk linse.

Der er flere årsager til, at denne struktur mangler i øjet. Den hyppigste er sekundær fjernelse på grund af tilstedeværelsen af grå stær.

Medfødt afaki er en meget sjælden tilstand, der ofte er forbundet med andre strukturelle ændringer i den nyfødtes øje. Derfor er det nødvendigt med en generel inspektion af øjnene ved fødslen for at opdage et eventuelt problem. Det kan betyde en synsbegrænsning eller endog blindhed resten af livet.

Øjenlinsens funktion

Linsens gennemsigtighed er afgørende for, at lyset kan trænge ind i øjet. Dens vigtigste funktion er derfor akkommodation.

Det sidste udtryk henviser til linsens evne til at ændre form afhængigt af det visuelle behov. Det er således muligt at fokusere lysstråler på nethinden.

Linsen antager en næsten sfærisk form til nærsyn og en halvflad form til at observere objekter på afstand.

I tilfælde af afaki er det ikke muligt at akkommodere, da linsen mangler, og lysstrålerne kommer ind uden fokus. Dette resulterer i et ændret og sløret syn, som, afhængigt af om tilstanden rammer det ene eller begge øjne, også kan være forbundet med andre optiske problemer.

Hvad er årsagerne til afaki?

Ændringer i induktionen af linsens forstadier under barnets udvikling i livmoderen er sjældne årsager til afaki. Disse børn har normalt andre øjenfejl, f.eks. aniridi eller manglende iris.

Derimod er den mest almindelige årsag til afaki hos voksne operation af stær. Den uigennemsigtige krystallinske linse fjernes for at undgå synsbegrænsninger.

Korrektion af grå stær: Hovedårsagen til afaki

Grå stær er uklarheder, der opstår i den krystallinske linse og begrænser lysets indgang til nethinden. Disse uigennemsigtige pletter kan påvirke det ene eller begge øjne, og deres placering i linsen varierer.

Selv om der er flere årsager, er de hos en nyfødt normalt en bivirkning af moderens infektioner under graviditeten. Tilsvarende er genetiske ændringer og kromosomale abnormiteter også mulige årsager.

Hos ældre mennesker forekommer linsetætheder derimod som følge af aldringsprocessen. Andre årsager, både hos børn og voksne, kan være af traumatisk (en skade), metabolisk eller lægemiddelrelateret (kortikosteroider) oprindelse. Afaki kan også være et resultat af linsedislokation.

Øje med grå stær

Grå stær kan være stor og kompromittere en persons syn meget, eller mindre og udvikle sig gradvist.

Behandlingsmuligheder for afaki

Målet med behandling er at erstatte den manglende naturlige linse med en kunstig linse. Selv om intraokulære linser (IOL) normalt er det mest logiske valg, afhænger deres anvendelighed af patientens alder.

Hos voksne er dette den ideelle behandling i de fleste tilfælde. Hos børn bør der imidlertid tages andre overvejelser i betragtning.

Briller

Briller er fortsat nyttige til korrektion af afaki, især hos børn, hvor begge øjne er ramt. Hos børn under to år er valget normalt monofokale linser. Efter denne alder tilføjes bifokale linser for at forbedre deres syn.

Briller er en attraktiv mulighed for forældre, der ikke føler sig trygge ved at håndtere kontaktlinser til deres børn.

De virkelige fordele ved briller er, at de er billigere end kontaktlinser og giver beskyttelse mod ultraviolette (UV) stråler. Faktisk findes der nogle materialer, der bliver mørkere i nærvær af lys, hvilket har den ekstra fordel at minimere lysfølsomhed.

De er dog tykke og tunge, så de betragtes ofte som en ikke særlig attraktiv løsning. Da de ligeledes har en tendens til at forstørre billeder, kan de have en psykologisk og social indvirkning på patienten.

Med denne type briller er synsfeltet nedsat, og genstande kan vises og forsvinde foran personens øjne. Desuden er de ikke nyttige i tilfælde af unilateral afaki, eller når forskellene i forstørrelse mellem de to øjne er store. Det skyldes, at de ikke tillader udvikling af binokulært syn, hvilket genererer amblyopi og skelen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Babys udvikling af synet: Hvordan sker det?

Kontaktlinser til afaki

Kontaktlinser er en meget nyttig ressource i forbindelse med synsrehabilitering hos patienter i alle aldre. De kan også anvendes i tilfælde af sygdom i et enkelt øje eller hos personer med bilateral afaki.

De største ulemper er deres høje pris og det konstante behov for udskiftning på grund af øjets vækst i de første leveår. Det kan også være vanskeligt for nogle forældre at anvende dem.

Ligeledes er lejlighedsvis tab af linsen et yderligere problem, der skal tages i betragtning. Generelt anbefales det hos børn med monokulær afaki, at det kontralaterale øje okkluderes for at undgå udvikling af synsforstyrrelser.

Der findes stive eller fleksible linser på markedet, som har vist god tolerance hos de fleste mennesker.

I lighed med hvad der sker i forbindelse med briller, tilføjes der hos små børn ofte et par dioptrier for at øge deres nærsynsfokus. Derefter kan lægen, afhængigt af patientens opfølgning, beslutte at gå over til bifokale linser. Dette sker normalt mellem 2- og 3-årsalderen.

Nogle forældre foretrækker at besøge en specialist hver måned for at få kontaktlinserne udskiftet. Dette er en anden mulighed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Aniridi eller fravær af iris: Hvorfor forekommer det?

Intraokulære linser (IOL)

Intraokulære linseimplantater er en attraktiv mulighed for at rehabilitere synet hos ældre børn og voksne. Derimod gør de tekniske problemer, som kirurgen står over for – både med hensyn til at vælge den rette intraokulære linse til små børn og den høje risiko for efterfølgende komplikationer – det ofte til den mindst levedygtige løsning for disse patienter.

Den anbefalede alder for intraokulære linser er faldet i takt med de teknologiske fremskridt.

Den vigtigste undersøgelse, der fulgte behandlingen af afaki i barndommen, Undersøgelse af afakibehandling af spædbørn (IATS), blev udført med patienter, der ikke havde nogen anden strukturel abnormitet i øjet. Derfor bør overvejelser hos børn med yderligere tilstande vurderes af et erfarent team.

Intraokulær linseimplantation fjerner ikke behovet for brillestel. Der er refraktive ændringer, der skal korrigeres efter operationen, og briller anvendes ofte til dette.

Desuden er de vigtigste komplikationer, der skal overvejes med intraokulære linser, udvikling af glaukom og opacificering af synsaksen. For ikke at nævne de kirurgiske vanskeligheder, der afhænger af det enkelte øjes tilstand.

Kvinde peger på sit øje

Placering af intraokulære linser er en mere og mere almindelig praksis. Det er dog stadig en operation med risici.

Opfølgning: Nøglen til succes, når det gælder afaki

Det er meget vigtigt, at forældrene forstår, at en operation kun er det første skridt i et barns synsrehabilitering. De voksnes samarbejde er afgørende for en vellykket håndtering af afaki.

I de første år bør kontrolundersøgelserne være regelmæssige og hyppige, men opfølgningen af disse patienter bør opretholdes hele livet igennem. Nogle konsultationer bør gennemføres under bedøvelse for at muliggøre en grundig undersøgelse af små børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Riordan, P.; Cunningham, E.; Vaughan y Asbury Oftalmología General; Capítulo 8; Decimoctava Edición; Mc Graw Hill; 2011.
  • Sadler, T.; Langman Embriología Médica; Capítulo 20; Decimocuarta Edición; Wolters Kluwer; 2019.
  • Sgroi, M.; Fandiño, A.; Corrección de la Afaquia en Pediatría; Medicina Infantil; 22 (2): 149 – 151; 2015.
  • Baradaran, A.; Shirzadeh, E.; Eslani, M.; Akbari, M.; Optical Correction of Aphakia in Children; Journal of Opthalmic and Vision Research; 9 (1); 2014.
  • The Infant Aphakia Treatment Study Group; The Infant Aphakia Treatment Study Design and Clinical Measures at Enrollment; Archives of Ophthalmology; American Medical Association; 128 (1); 2010.
  • Repka, M.; Visual Rehabilitation in Pediatric Aphakia; Developments in Ophthalmology; 57: 49 – 68; 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.