Hvad er cyanidin, og hvad bruges det til?

Cyanidin er i stand til at forbedre sundhedstilstanden, når det regelmæssigt introduceres i kosten på grund af dets antioxidant egenskaber.
Hvad er cyanidin, og hvad bruges det til?

Sidste ændring: 30 januar, 2023

Cyanidin er en kemisk antioxidant, der findes i nogle fødevarer og kan fungere som farvestof i flere produkter. Det indgår i gruppen af anthocyaniner, der er karakteristisk for lilla frugt og grøntsager som blåbær, brombær og auberginer.

Det anbefales at indtage det for at bevare et godt helbred gennem forskellige mekanismer, som vi vil gennemgå nedenstående.

Det er værd at bemærke, at inddragelse af plantenæringsstoffer i kosten anses for at være afgørende for at reducere udviklingen af mange kroniske og komplekse sygdomme. Eksperter anbefaler indtagelse af 5 portioner frugt og grøntsager hver dag. Disse fødevarer indeholder også kvalitetsmikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Hvor findes cyanidin?

Generelt er rødkål, peruvianske kartofler og mexicansk magenta majs de vigtigste kilder til cyanidin, der kan indgå i kosten. Men pas på, selv om disse elementer fungerer som et rødt eller lilla pigment, må de ikke anvendes af industrien til at forbedre de organoleptiske egenskaber af deres produkter.

Nogle gange tilsættes kunstige tilsætningsstoffer i stedet, så det er altid vigtigt at tjekke næringsdeklarationen.

Kager med blåbær

Kemisk set er cyanidin kendt som “cyanidol”, og dets struktur ligner strukturen på andre anthocyaniner. Eksempler på disse er pelargonidin, malvidin, petunidin, peonidin osv. De er sammensat af en flavonkerne med to aromatiske ringe. I alt er der tre ringe, hvis dobbeltbindinger er ansvarlige for pigmenteringen.

Fordele ved cyanidin

Først og fremmest har anthocyaniner vist sig at beskytte mod udviklingen af neurodegenerative sygdomme, såsom demens. Ved at blokere dannelsen af frie radikaler og deres ophobning i væv reduceres mulige skader og mutationer i mitokondrier og cellulært DNA, hvilket forsinker aldring og de dermed forbundne lidelser.

Desuden vil et regelmæssigt indtag af denne type forbindelser også være gavnligt for at forebygge ændringer i det kardiovaskulære systems funktion. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Molecular Aspects of Medicine bekræfter dette.

Antioxidantkraften forhindrer nedbrydning af lipoproteiner og en stigning i stivheden af arterievæggene. Begge mekanismer kan være relateret til åreforkalkning, som hæmmer tilførsel af væske til vævene.

Vi må heller ikke glemme disse pigmenters virkning i forbindelse med bekæmpelse af fedme og stofskiftesygdomme. Blandt sidstnævnte vil vi især fremhæve type 2-diabetes.

Ifølge forskning offentliggjort i Nutrients formår de at kontrollere inflammation i det indre miljø, hvilket er forbundet med et bedre hormonelt miljø og en optimal funktion af tarmmikrobiotaen.

Kontraindikationer for cyanidin

En bunke kartofler

Alt, hvad der glimter, er ikke guld. Selv om indtagelse af fødevarer, der indeholder cyanidin, betragtes som positivt, kan tilskud med dette stof i nogle tilfælde have kontraindikationer.

Det er klart, at det kan være positivt at forebygge aldring og nogle sygdomme. I forbindelse med intens træning kan det imidlertid forringe den cellulære kommunikation, som er afgørende for at sikre efterfølgende tilpasninger.

I disse tilfælde vil forøgelse af muskelstyrke og hypertrofi blive forringet. Af denne grund anbefales det ikke at anvende det i for høje doser hos atleter. Men når atleten gennemgår en periode med høj stress og mange konkurrencer, kan et supplement indgå for at stimulere den efterfølgende genopretning.

Cyanidin vil trods alt neutralisere dannelsen af frie radikaler og reducere markørerne for muskelskader. Det bør dog altid udføres i korte perioder på højst en eller to uger.

En type anthocyanin, der er gavnlig for helbredet

Som du har set, anses det for positivt for helbredet at inddrage cyanidin regelmæssigt i kosten. Dette plantenæringsstof vil hjælpe med at kontrollere den interne inflammatoriske og redox-balance og opnå større effektivitet i kroppen.

Det er klart, at begge processer er vigtige, men dette stof bør ikke indtages i overskud for at forhindre ændringer i organernes funktion.

Afslutningsvis er et varieret forbrug af grøntsager i vores kost vigtigt. Det er ikke kun fytokemikalier, der har denne antioxidant evne, men også nogle vitaminer, såsom E-vitamin, kan spille en lignende rolle.

Det ideelle er at indtage flere forskellige typer fødevarer for at opfylde de daglige behov og dermed undgå udvikling af kroniske og komplekse sygdomme i årenes løb. Desuden bør andre gode vaner, såsom fysisk aktivitet, fremmes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595
  • Cassidy A. Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med. 2018;61:76-82. doi:10.1016/j.mam.2017.05.002
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.