Hvad er cybersvimmelhed, og hvorfor opstår det?

Cybersvimmelhed er en tilstand, der er kendetegnet ved visuel træthed og kvalme, som opstår efter længere tids brug af en skærm.
Hvad er cybersvimmelhed, og hvorfor opstår det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 01 juli, 2023

Langvarig og konstant brug af mobile enheder eller computere kan skabe ubehag hos nogle mennesker. Dette opleves med en type køresyge, der kaldes cybersvimmelhed.

Køresyge er ubehag, der opleves af mennesker, når de rejser i biler eller på både. Disse tilstande opstår, når de strukturer, der har ansvaret for at kontrollere kropsholdningen, sender modstridende signaler til hjernen. Signalerne fortolker, at der er en ændring, så de karakteristiske symptomer opstår.

Begrebet cybersvimmelhed har eksisteret siden 1990’erne. Det blev dog kun forbundet med virtual reality (VR)-enheder. Faktisk hævder undersøgelser, at mere end 60% af de mennesker, der brugte VR-oplevelser, udviklede tilstanden. I dag kan ubehaget også opstå efter flere timer på sociale netværk eller virtuelle konferencer.

Tegn og symptomer på cybersvimmelhed

De symptomer, der rapporteres af folk med cybersvimmelhed, ligner meget dem, der præsenteres af dem med køresyge. Specialister opdeler normalt de kliniske manifestationer i kvalme, okulomotoriske forstyrrelser og generel desorientering.

Kvalme er en af de første manifestationer af tilstanden og defineres som den subjektive fornemmelse af at nærme sig opkastning. Dette symptom har en tendens til at forværres af dårlige lugte, eller hvis maven er fuld, f.eks. når man rejser med skib eller fly. Forskning bekræfter, at køresyge giver de samme fornemmelser og symptomer som cybersvimmelhed.

Okulomotoriske lidelser henviser til alle de symptomer, der er relateret til den tredje kranienerve eller okulomotoriske nerve. Denne nerve er ansvarlig for øjenbevægelser og er meget aktiv, når man bruger elektronisk udstyr. Disse lidelser omfatter visuel træthed og hovedpine.

Som det sidste manifesterer generel desorientering sig normalt gennem svimmelhed og vertigo. Disse symptomer er normalt de mest alvorlige og kan begrænse de daglige aktiviteter.

Træt mand ved computer oplever cybersvimmelhed
Overdreven brug af skærme fører til svimmelhed, hovedpine, kvalme og overanstrengelse af øjnene.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

Hvorfor opstår cybersvimmelhed?

For det første er det vigtigt at vide, hvordan menneskekroppen er i stand til at opretholde balance og kropsholdning. Det er en kompleks proces, der involverer synet, proprioceptive receptorer og ørets vestibulære system. Alle disse strukturer sender signaler til hjernen, så den kan tilpasse sig omgivelserne.

Cybersvimmelhed opstår, når de strukturer, der er ansvarlige for at opretholde balancen, sender modstridende signaler til hjernen. Synet vil signalere til nervesystemet, at der er bevægelse ved at se bevægelige billeder. På den anden side vil det vestibulære system og proprioceptionen ikke registrere nogen form for bevægelse, da personen sidder eller står stille.

Nogle undersøgelser afslører, at symptomernes intensitet afhænger af variationen i følsomheden af den visuelle bevægelse hos personen. Mange af de aktiviteter, der udføres på mobile enheder og sociale netværk, kan udløse en episode af cybersvimmelhed.

Blandt de vigtigste udløsere af tilstanden er følgende:

 • Scrolle gennem et feed på sociale netværk.
 • Brug af virtual reality-enheder.
 • Deltagelse i videokonferencer med slides.
 • Spille action- og adventure-videospil.
 • At se på skærme med blinkende lys.

På samme måde bekræfter forskning, at udbruddet af cybersvimmelhed ser ud til at være påvirket af biologiske faktorer. I den forstand anslås det, at kvinder er mere tilbøjelige til at opleve symptomerne end mænd. Desuden er personer i alderen mellem 5 og 12 år samt patienter, der lider af migræne, mere tilbøjelige til at opleve denne tilstand.

Hvordan kan cybersvimmelhed behandles?

Behandling af cybersvimmelhed består i at tage en pause fra det, du laver på skærmen. Det bedste tidspunkt at gøre det på er ved symptomernes begyndelse, når intensiteten af symptomerne er mild. Det er vigtigt at hvile sig, fordi svimmelheden kan fortsætte, selv når øjnene er lukkede.

Man bør også forsøge at stimulere synssansen på den rigtige måde. Idéen er at sende signaler til hjernen om, at der ikke er nogen form for bevægelse. En god måde at opnå dette på er at rette blikket mod horisonten eller et bestemt punkt, indtil de irriterende tegn forsvinder.

Effekten af farmakologisk behandling er meget begrænset. Noget forskning viser, at antihistaminer kan være nyttige i behandlingen af køresyge. Håndkøbsmedicin som cetirizin, diphenhydramin og loratadin kan således hjælpe.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: 10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen

Forebyggelse

Heldigvis er der visse forholdsregler, man kan tage for at forhindre cybersvimmelhed i at opstå. De består i at reducere den tid, man tilbringer foran en skærm. Det er umuligt at fjerne skærme fra dagligdagen, men det kan hjælpe at følge disse anbefalinger:

 • Tag korte pauser og stop med at stirre på en skærm hvert 40. minut.
 • Ret dit blik mod et stabilt punkt af og til.
 • Brug ikke mere end én skærm ad gangen.
 • Hold lydkonferencer i stedet for videokonferencer, når det er muligt.
 • Reducér scrollhastigheden på sociale netværk.
 • Tyg tyggegummi.
 • Træk vejret dybt.

I nogle tilfælde er det umuligt at holde pauser eller kigge væk fra skærmen, så cybersvimmelhed bliver uundgåelig. Reduktionen i symptomernes intensitet er af større betydning, når dette sker. Dette kan opnås ved at undgå tunge måltider og opholde sig i et godt ventileret miljø.

Mand ser på skærm
Det er vigtigt at have et godt ventileret miljø for at undgå at forværre symptomerne på cybersvimmelhed.

En tilstand, der bliver mere og mere almindelig

Brugen af skærme og digitale medier har ført til en stigning i forekomsten af cybersvimmelhed i de senere år. Det er en ændring, der opstår, når hjernen fortolker modstridende stimuli. De vigtigste tegn er kvalme, svimmelhed og træthed i øjnene.

Heldigvis er de nødvendige foranstaltninger til at forhindre ubehaget meget enkle, og alle kan følge dem. Symptomerne på cybersvimmelhed er harmløse og forsvinder, når stimulus ophører.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stanney K, Lawson B, Rokers B, Dennison M et al. Identifying Causes of and Solutions for Cybersickness in Immersive Technology: Reformulation of a Research and Development Agenda. International Journal of Human–Computer Interaction. 2020; 36(19): 1783-1803.
 • Weech S, Kenny S, Barnett-Cowan M. Presence and Cybersickness in Virtual Reality Are Negatively Related: A Review. Front Psychol. 2019 Feb 4;10:158.
 • Gallagher M, Ferrè ER. Cybersickness: a Multisensory Integration Perspective. Multisens Res. 2018 Jan 1;31(7):645-674.
 • Weech S, Wall T, Barnett-Cowan M. Reduction of cybersickness during and immediately following noisy galvanic vestibular stimulation. Exp Brain Res. 2020 Feb;238(2):427-437.
 • Bos JE, van Leeuwen RB, Bruintjes TD. Motion sickness in motion: from carsickness to cybersickness. Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D1760.
 • Weech S, Varghese JP, Barnett-Cowan M. Estimating the sensorimotor components of cybersickness. J Neurophysiol. 2018 Nov 1;120(5):2201-2217.
 • Quintana P, Bouchard S, Serrano B; Cárdenas-López G. Los efectos secundarios negativos de la inmersión con realidad virtual en poblaciones clínicas que padecen ansiedad. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica. 2014: 19 (3): 197-207.
 • Mazloumi Gavgani A, Walker F, Hodgson D, Nalivaiko E. A comparative study of cybersickness during exposure to virtual reality and “classic” motion sickness: are they different?. Journal of Applied Physiology. 2018;125(6):1670-1680.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.