Hvad er vestibulær stimulering?

Vestibulær stimulering er en række personlige programmer, som personer, der lider af en vestibulær lidelse, modtager. Vi vil vise dig, hvad det er, og nogle specifikke eksempler.
Hvad er vestibulær stimulering?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 24 oktober, 2022

Vestibulær stimulering kan være vigtig for at forbedre en persons livskvalitet. Det vestibulære system er den del af kroppen, der er ansvarlig for at kontrollere øjenbevægelser og balance.

Det er placeret i det indre øre, og miljømæssige faktorer, genetiske faktorer eller skader kan føre til forstyrrelser i dette område. Der er mange måder at behandle det på, men vi vil fokusere på vestibulær stimulering.

Der er flere måder, hvorpå ændringer af denne type kan påvirke patientens livskvalitet, selv om de især manifesterer sig i synet, balancen, kognitionen, hørelsen og psykologisk. Programmerne er personlige, og deres fordele ses på mellemlang og lang sigt.

Hvad er vestibulær stimulering?

Vestibulær stimulering, også kendt som vestibulær rehabilitering, er en terapi, der anvendes som behandling af patienter, der lider af en vestibulær lidelse. Den udføres på en personlig måde, baseret på en forudgående diagnose og altid under tilsyn af en specialist.

Dens mål er at opnå vestibulær kompensation. Med andre ord, reorganisering og genopretning af dette system sammen med hjernen for at opnå større balance, visuel kapacitet, proprioception og kognition. Selv om en fuldstændig forbedring er umulig, har det vist sig at øge livskvaliteten.

Mange undersøgelser og forskning støtter anvendelsen af vestibulær stimulering, især hvis en specialist udfører den. Vi ved også, at virkningerne kun manifesterer sig, hvis den udføres konsekvent, eller hvis den suppleres med anden behandling, som lægen kan anbefale.

Før man påbegynder et vestibulært rehabiliteringsprogram, er det vigtigt at identificere tilstanden, dens sværhedsgrad, de mest vedvarende symptomer og de mulige årsager. Beviserne tyder på, at de mest almindelige lidelser er følgende:

 • Ustabilitet (40,2 %).
 • Svimmelhed (31 %).
 • Vestibulær migræne (28,2 %).
 • Ménière’s sygdom (13,8 %).
 • Vaskulære lidelser (5,7 %).
 • Kronisk subjektiv svimmelhed (4,6 %).
 • Vestibulær neuritis (4 %).

Disse er kun nogle af de mest hyppige, selv om de også kan forekomme på forskellige områder såsom kognitive (forvirring, desorientering og koncentrationsbesvær), psykologiske (angst, depression og lavt selvværd), auditive (tinnitus, følsomhed og forvrænget hørelse) og mange andre.

Svimmel person kigger ned

En særlig form for svimmelhed er vestibulær svimmelhed. Den er anderledes end almindelig svimmelhed.

Vestibulær stimulering i en tidlig alder

Mange gange diagnosticerer lægerne vestibulær lidelse i en tidlig alder. På dette tidspunkt er det vigtigt at huske, at nervesystemet ikke når sin modenhed før 12-årsalderen. De terapier og programmer, der anvendes tidligere, kan være mere vellykkede.

Det er børnelægen, der har ansvaret for at diagnosticere, om der er nogen form for problem med det vestibulære system, hvilket normalt gøres ved hjælp af høreprøver, elektronystagmografi, vestibulære fremkaldte myogene potentialer, computerstyret dynamisk posturografi eller elektroneurografi.

Afhængigt af symptomerne kan specialisten anvende andre supplerende prøver. Vi ved, at anvendelse af vestibulær stimulering hos børn er effektiv til at fremme deres motoriske, rumlige og balanceudvikling.

Det er vigtigt at huske, at evidensen viser, at disse terapier er sikre for børn. De kan endda udføres, når de kun er et par måneder gamle.

Selvfølgelig har undersøgelser og forskning vist, at vestibulær stimulation kan anvendes hos voksne med en høj grad af effektivitet.

Aktiviteter, der hjælper

Før du prøver nogle vestibulære stimuleringsøvelser, skal du huske på, hvad der blev nævnt i begyndelsen af artiklen: Programmerne anvendes efter en diagnose og er altid personligt udarbejdet. Dette er i tilfælde af, at du lider af en lidelse med kroniske symptomer.

Cawthorne-Cooksey-øvelser

Disse øvelser blev udviklet i 1940’erne til soldater med balanceforstyrrelser, og de bruges ofte til behandling af svimmelhed. Du bør udføre disse bevægelser på et sikkert sted for at mindske risikoen for at skade dig selv.

Hoved/øjebevægelser, mens du sidder ned

 • Kig op og ned uden at bevæge hovedet eller kroppen.
 • Kig til den ene og den anden side uden at bevæge hovedet eller kroppen.
 • Stræk armen ud og peg med pegefingeren. Hold blikket i et par sekunder kun på fingeren, og før den derefter op til næsen og stræk den ud flere gange.
 • Bevæg hovedet i fire retninger med åbne øjne.

Hoved/kropsbevægelser, mens du sidder ned

 • Placer en genstand på gulvet foran stolen, og bøj dig ned for at samle den op, mens du ser på den.
 • Placer en genstand på gulvet ved siden af stolen, og bøj dig ned for at samle den op, mens du ser på den.
 • Læn dig fremad med genstanden i hånden, og før den i cirkulære bevægelser bag dine ben.

Bevægelser, mens du står op

 • Kast en bold fra den ene hånd til den anden over øjenhøjde.
 • Sid og stå med åbne øjne, og skift derefter skiftevis, mens du holder dem lukkede.
 • Læn dig fremad og kast en bold fra den ene hånd til den anden bag læggene.

Øvelser til stabilisering af blikket

Funktionen af disse øvelser er at opnå evnen til at fokusere på et objekt, mens det står stille eller er i bevægelse. Eksempler på nogle af disse er følgende:

 • Placer to mellemstore genstande med 30 centimeter afstand fra hinanden i øjenhøjde. Fokuser dit blik på den ene af dem i 30 sekunder, og skift derefter til den anden (uden at bevæge hovedet).
 • Placer en mellemstor genstand i øjenhøjde. Kig på den i 30 sekunder, og luk derefter øjnene. Drej langsomt hovedet 20 grader, mens du fortsætter med at fokusere på genstanden på en imaginær måde.
 • Placer en lille genstand i øjenhøjde. Sving dit hoved op og ned og til siden, mens du holder blikket fast på genstanden.

Du kan foretage variationer i afstanden, placeringen og størrelsen af objektet, alt efter hvordan du føler dig tilpas. Gentag disse øvelser 4 til 5 gange om dagen.

To eksempler på balanceøvelser til vestibulær stimulering

Du kan kombinere vestibulær stimulering med øvelser til øget mobilitet for at fremme balance og stabilitet i hele kroppen.

Brandt-Daroff-øvelser

De bruges ofte til at behandle svimmelhed, vestibulær neuritis og endda som lindring af symptomer på labyrintitis. Du kan udføre dem derhjemme uden en specialist, og de består af følgende:

 • Sæt dig på sengekanten med ret ryg og drej langsomt hovedet til den ene side i 45 grader.
 • Når du gør det, skal du straks lægge dig ned på den modsatte side. Det vil sige, at hvis du drejede hovedet til højre, vil du ligge på venstre side og omvendt.
 • Hold denne stilling i 30 sekunder.
 • Vend tilbage til positionen ved sengekanten, og vend hovedet tilbage til sin naturlige vinkel. Skift dette ud med at dreje til den anden side for at udføre en komplet serie.

Vestibulær stimulering er effektiv

Der er dokumentation for, at disse øvelser er effektive og sikre til behandling af vestibulære lidelser. Forbedringen kan være op til 90 %, hvis personen udfører daglige sessioner i løbet af ugentlige programmer.

Du kan udføre disse øvelser, som vi har beskrevet, derhjemme uden vejledning. Andre, såsom Epley-manøvren eller Semont-manøvren, kræver dog deltagelse af en kvalificeret professionel – i det mindste for at mindske risikoen for skader på nakken eller halshvirvlerne.

Husk på, at deres effektivitet afhænger af mange faktorer, der omfatter følelsesmæssige og fysiske. Du kan supplere dem med en forbedring af kosten, terapi, psykologisk støtte, medicin og andre behandlinger, som din læge anviser afhængigt af dit tilfælde.

Det kan interessere dig ...
10 øvelser til at stimulere et barns grovmotorik
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 øvelser til at stimulere et barns grovmotorik

Alle babyer er unikke, og de har alle deres egen rytme. Se disse øvelser til at stimulere et barns grovmotorik! Du kan prøve dem i dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Blanco Contreras, M. J., Manzo Valenzuela, L., Mondaca Urra, J., & Zapata Mora, F. Creación de un programa de estimulación vestibular para adultos mayores. 2015.
 • Bouccara, D., Sémont, A., & Sterkers, O. Rehabilitación vestibular. EMC-Otorrinolaringología. 2016; 45(1): 1-8.
 • Guerra-Jiménez, G., Rodríguez, A. A., González, J. C. F., Plasencia, D. P., & Macías, Á. R. Epidemiología de los trastornos vestibulares en la consulta de otoneurología. Acta Otorrinolaringológica Española. 2017; 68(6): 317-322.
 • Han, B. I., Song, H. S., & Kim, J. S. Vestibular rehabilitation therapy: review of indications, mechanisms, and key exercises. Journal of clinical neurology (Seoul, Korea). 2011; 7(4): 184.
 • Herdman, S. J. Vestibular rehabilitation. Current opinion in neurology. 2013; 26(1): 96-101.
 • López, O. A., Fernández, N. P., & Sánchez, N. Rehabilitación vestibular. Revista de Medicina de la Universidad de Navarra. 2003; 72-76.
 • Medeiros, I. R., Bittar, R. S., Pedalini, M. E. B., Lorenzi, M. C., Formigoni, L. G., & Bento, R. F. Vestibular rehabilitation therapy in children. Otology & Neurotology. 2005; 26(4): 699-703.
 • Morera, E. A., Capetillo Rodríguez, Y., Espino Castillo, Y., & López Martínez, H. Efectividad de los ejercicios de Brandt-Daroff en pacientes con vértigo posicional paroxístico benigno. Revista Cubana de Medicina General Integral. 2020; 36(3).
 • Solís-Gutiérrez, C., Monjarás, S. M. C., Morales, V. M. L., Carrillo-Prado, C., & García-Martínez, J. A. Estimulación vestibular en el desarrollo infantil. Lux Médica. 2019; 14(40): 41-51.
 • Tello, G. H. Rehabilitación vestibular en pacientes vertiginosos adultos. 2012.
 • Whitney, S. L., & Rossi, M. M. Efficacy of vestibular rehabilitation. Otolaryngologic Clinics of North America. 2000; 33(3): 659-672.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.