Hvad er de mest fedende fødevarer?

Hvad er de mest fedende fødevarer? Alle disse fødevarer indeholder en betydelig mængde fedt, så du bør kun indtage dem med måde.
Hvad er de mest fedende fødevarer?
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Der er flere undersøgelser, der taler om de mest fedende fødevarer. Det er rigtigt, at der er nogle fødevarer, som på grund af deres kalorieindhold eller deres tilberedningsmåde bør indtages med måde, både hvad angår mængde og hyppighed.

Ved du, hvad disse fødevarer er? Vi fortæller dig det nedenstående.

De mest fedende fødevarer

Her er en liste over fødevarer, der ifølge populær folklore anses for at være “de mest fedende”. Dette hænger naturligvis direkte sammen med den mængde, du spiser, og hyppigheden af indtaget. Hvis du har spørgsmål om dette eller ønsker at starte en slankekur, skal du kontakte din læge.

1. Kartoffelchips

Chips er nogle af de mest fedende fødevarer
Kartoffelchips er nogle af de mest fedende fødevarer, der findes.

En undersøgelse fra 2015 har påpeget, at kartoffelchips er blandt de mest vanedannende fødevarer, der findes. Det vil sige, at det er svært at spise bare et par chips, da kroppen beder om flere og flere.

Når de indtages på en vanedannende måde og i store mængder, kan de generere vægtøgning.

2. Andre chips

Denne snack par excellence ved enhver social begivenhed indeholder en stor mængde kalorier og salt, så chips kan få os til at tage på i vægt .

Desuden kan de være lige så vanedannende som kartoffelchips!

3. Sukkerholdig sodavand

Hvis du indtager et eller to glas sodavand hver dag, kan du ikke blot tage på i vægt, men også øge dit blodsukkerniveau.

Faktisk har forskning fra Den aktuelle udvikling inden for ernæring antydet, at der er en sammenhæng mellem forbruget og en øget risiko for diabetes. Samtidig har forskellige undersøgelser knyttet diabetes sammen med overvægt.

4. De mest fedende fødevarer: Uforarbejdet kød

Mens det at spise for meget okse- eller svinekød almindeligvis forbindes med vægtøgning og kolesterol, fandt en undersøgelse fra 2017 ikke en direkte forbindelse mellem de to faktorer. Der er stadig behov for mere forskning i denne henseende, men det er vigtigt aldrig at gå over gevind med dit forbrug af rødt kød .

5. Forarbejdet kød (pølser)

Forskellige pølser

Pølser og ultraforarbejdet kød giver en betydelig mængde mættet fedt, kalorier, natrium og farvestoffer. Derfor anbefaler lægerne, at man indtager dem med måde.

6. De mest fedende fødevarer: Færdigretter med transfedt

Hundredvis af produkter, som vi ser i supermarkedet, indeholder transfedt. Det er stoffer, der kan påvirke vores sundhed, idet de øger LDL-kolesterolet og sænker HDL-kolesterolet.

Dette kan bidrage til at øge vores risiko for hjertesygdomme og er forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes, ifølge data fra Amerikansk hjerteforening.

Disse typer fedtstoffer findes generelt primært i frosne, forarbejdede og færdiglavede fødevarer.

7. Kartofler

Tro det eller ej, men kartofler anses for at være blandt de mest fedende fødevarer. Den spanske ernæringsstiftelse påpeger dog, at de giver 88 Kcal/100 g, en energimængde, der ikke er overdreven, hvis de spises med måde.

Hvis man steger dem, stiger deres kalorieværdi naturligvis. Derfor anbefaler vi, at de koges eller bages.

8. Slik og desserter

Kager, bagværk osv. indeholder normalt en betydelig mængde sukker og fedt. Det er netop derfor, at de står øverst i madpyramiden. Eksperter anbefaler også et sporadisk og moderat forbrug af dem.

Så hvad er det bedste valg til dessert? Det er bedst at indtage frugt efter måltiderne.

9. De mest fedende fødevarer: Raffinerede kornsorter

Tro det eller ej, men ris er en anden af de mest indtagede fedende fødevarer i verden: Ris bidrager med 381 kcal/100 g. Generelt anbefaler ernæringseksperter at spise brune ris, fordi de fordøjes langsommere, hvilket giver en længere periode med mæthedsfornemmelse.

10. Stegte fødevarer

Alle retter, der er stegt i olie eller fedt, øger kalorieindholdet. Faktisk har flere undersøgelser forbundet et regelmæssigt indtag med en øget risiko for overvægt.

11. Tilberedte frugtsafter

Selv de frugtsafter, hvor der står 100 % naturligt på etiketten, er det ikke: Disse safter indeholder normalt tilsat sukker og konserveringsmidler. Tøv ikke og vælg friskpresset juice i stedet. Der er intet bedre end naturligt!

12. De mest fedende fødevarer: Smør

Smør er en af de mest fedende fødevarer
Du bør indtage smør med måde, da det er en meget fedende fødevare.

Som det sidste bør smør indtages med måde på grund af dets høje indhold af mættede fedtsyrer (44,97 g af hver 83 g samlede lipider, der er til stede i 100 g). Næsten alle læger og ernæringseksperter insisterer på at begrænse dit forbrug af denne fede fødevare.

De mindst fedende fødevarer

Afslutningsvis er der på den modsatte side af spektret de fødevarer, som ernæringseksperter normalt anbefaler som grundlaget for vores almindelige kost.

Blandt dem finder vi:

 • Hvid eller fed fisk: Dette omfatter bl.a. hvilling, havbars, kulmule, torsk osv. De er meget gode på grund af deres interessante bidrag af omega-3 og fosfor.
 • Magert kød som f.eks. kalkun eller kylling (altid efter fjernelse af fedtet). De er også meget mættende og indeholder en masse protein.
 • Skaldyr og krebsdyr: Dette omfatter muslinger, rejer, østers, blæksprutter, krabber osv. De indeholder lidt fedt ligesom fisk og er rige på jod og zink, har proteiner af god kvalitet og meget få kulhydrater.
 • Grøntsager: Dette omfatter spinat, broccoli, gulerødder, tomater, løg og mange andre. Bidragene af mineraler og vitaminer i grøntsager er fremragende, og mængden af fedt er næsten lig nul.
 • Bælgfrugter: Linser, kikærter, sojabønner, bønner osv. giver os zink, fosfor, jern, magnesium og mange vitaminer. De indeholder også protein.
 • Frugt: Alle dem, du kan komme i tanke om, er fedtfattige, undtagen banan, vindruer, kokos og kvæde, fordi de indeholder meget sukker. De andre giver også vand og antioxidanter.

Afslutningsvis kan man sige, at der ikke findes gode og dårlige fødevarer, men fødevarer, som bør indtages sporadisk og med måde. Hvis du er i tvivl om din kost, bør du kontakte en ernæringsekspert.

Billederne er venligst udlånt af Harsha K R, Stu_ Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.

Det kan interessere dig ...
De fire mest fedende fødevarer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fire mest fedende fødevarer

Find i denne artikel ud af de fire mest fedende fødevarer, som du bør undgå, hvis du gerne vil tabe dig. Spiser du ofte disse fødevarer?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cenipalma, S. Humana. Metabolismos del Colesterol. Lípidos y Salud. 2001
 • R. Viviana. Comida chatarra y salud. Cuenta Conmigo. 2011
 • J. Reyes, E. García, J. Gutiérrez et al. Prevalencia de obesidad infantil relacionada con hábitos alimenticios y actividad física. Rev Sanid Milit Mex. 2016
 • PLoS One. 2015; 10(2): e0117959. Published online 2015 Feb 18. Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load. doi: 10.1371/journal.pone.0117959
 • Curr Dev Nutr. 2018 May; 2(5): nzy008. Published online 2018 Jan 30. Diet Soda and Sugar-Sweetened Soda Consumption in Relation to Incident Diabetes in the Northern Manhattan Study. doi: 10.1093/cdn/nzy008
 • Obes Facts. 2017 Nov; 10(5): 483–492. Published online 2017 Oct 12. Obesity and Type 2 Diabetes: Two Diseases with a Need for Combined Treatment Strategies – EASO Can Lead the Way. doi: 10.1159/000480525
 • J Obes Metab Syndr. 2017 Sep; 26(3): 217–226. Published online 2017 Sep 30. Association of Meat Intake with Overweight and Obesity among School-aged Children and Adolescents. doi: 10.7570/jomes.2017.26.3.217
 • American Heart Association. Trans Fats. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
 • Fundación Española de Nutrición. Patatas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/patata.pdf
 • Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
 • WebMD. How Bad for You Are Fried Foods? https://www.webmd.com/diet/news/20170622/how-bad-for-you-are-fried-foods
 • Fundación Española de Nutrición. Mantequilla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/mantequilla.pdf

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.