Hvad er den asiatiske kost?

Den asiatiske kost er en af de sundeste kostvaner i verden. Lær om dens fordele og nogle retter, du kan tilberede derhjemme!
Hvad er den asiatiske kost?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Den asiatiske kost er en traditionel kostordning, der er typisk for de asiatiske lande. Den anses for at være en af de sundeste kostvaner i verden, da den befolkning, der spiser den, lever længere end dem, der spiser den vestlige kost.

De vigtigste ingredienser i den asiatiske kost (som omfatter køkkener fra Indien, Japan, Kina og Thailand) er ris, frugt og grøntsager, kylling, fisk, skaldyr, risnudler og æg. Der er ikke overskud af fedt eller sukker, og fødevarerne er normalt grillet, dampet eller sauteret.

I denne artikel forklarer vi mere om fordelene, karakteristika og kontraindikationer ved den asiatiske kost. Så hvis du vil kende nogle detaljer om den asiatiske kost, så læs videre!

Fordelene ved den asiatiske kost

Den asiatiske kost har flere fordele. Vi vil fortælle dig nogle af dem, så du kan forstå lidt mere om, hvordan denne kost kan gøre dit liv længere og holde dig sund og aktiv.

1. Den asiatiske kost fremmer vægttab

I en undersøgelse af overvægtige mennesker, der fik en diæt baseret på fisk og skaldyr, bælgfrugter, frugt og alger i løbet af 28 dage, konkluderede man, at der var vægttab og en forbedret kolesterolprofil.

Faktisk blev det i efterfølgende undersøgelser konstateret, at de samme deltagere var i bedre fysisk form. Forskerne mener, at den opnåede effekt skyldes ændringen i tarmmikrobiotaen.

Faktisk er kun 3% af den kvindelige befolkning i lande som Japan overvægtige. Dette understøttes af en undersøgelse offentliggjort i Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Kvinde måler sin mave

2. Den asiatiske kost sikrer en længere levetid

Okinawa-øerne er hjemsted for verdens længstlevende mennesker. Man mener, at det skyldes deres kost, da de indtager flere kulhydrater end proteiner.

Undersøgelser med mus hævder, at især den japanske kost øger levetiden og mindsker indlærings- og hukommelsesproblemer. Andre undersøgelser viser, at det samme mønster er forbundet med flere aktive år og en bedre livskvalitet.

Generelt menes det at skyldes den måde, maden tilberedes på. Det meste spises råt eller kogt, så vitaminer og mineraler ikke går tabt. Desuden er retterne små og varierede, i små portioner.

Vi tror, du vil kunne lide denne artikel: Sund kost og motion: Den perfekte kombination

Ulemperne ved den asiatiske kost

Selvom denne kost har betydelige fordele, kan den asiatiske kost også have nogle negative punkter, f.eks. et højt saltindhold. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at man kun spiser 5 gram salt om dagen.

Et højt saltindtag fører til problemer som højt blodtryk og øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. Højt blodtryk er en tilstand, hvor blodkarrene har et vedvarende højt blodtryk. Dette kan føre til skader på karvæggene.

Ved overdrevet saltindtag frigiver hjernen et hormon kaldet vasopressin, som bidrager til stigningen i blodtrykket. Dette skaber en ond cirkel, der øger risikoen for tidlig død og en dårligere livskvalitet.

Retter i den asiatiske kost

Her er nogle populære og traditionelle asiatiske retter, som du kan prøve. Du vil måske få lyst til at prøve dem!

Dim sum (Kina)

Dim sum er en kinesisk ret, der kan laves med hvede-, ris- og tapiokadej. Disse små boller er fyldt med kød, grøntsager, fisk eller skaldyr.

Du kan også lave blandinger af disse ingredienser. Dejen lukkes med fyldet indeni og kan dampes, steges, koges eller grilles.

Sukiyaki (Japan)

Sukiyaki er en japansk ret i nabemono-stil, hvilket betyder, at det er en gryderet i ler- eller støbejernsgryder. Denne gryderet er lavet med tynde strimler af oksekød kogt i sød sojasauce. Den indeholder tofu, fiskebouillon og grøntsager. Ingredienserne dyppes i råpisket æg.

Pad Thai (Thailand)

Pad Thai er lavet med udblødte risnudler, der er rørt med æg, tofu, kød eller skaldyr, hakkede jordnødder og grøntsager. Der tilsættes fiskesauce og andre krydderier. Det er Thailands nationalret.

Ramen (Japan)

Ramen er en suppe af svinekød, kylling og grøntsager. Den indeholder sojasauce, kombu-tang og tørret bonito eller katsuobushi. Den serveres normalt med svinekød.

Bibimbap (Korea)

Denne ret er en skål med ris med grøntsager og kød. Lige før du spiser den, rører du alle ingredienserne sammen med sesamolie og tilsætter gochujang. Det er lækkert!

En ret fra den asiatiske kost

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 5 sunde snacks, der i virkeligheden er ultraforarbejdede

Tandoori-kylling (Indien)

Sidst men ikke mindst er tandoori-kylling en typisk indisk ret. Den består af stegt kylling og en særlig aromatisk sauce. Den blev oprindeligt tilberedt i tandoors, som er klokkeformede lerovne.

Kyllingen marineres med yoghurt og en krydderiblanding kaldet garam masala, som indeholder hvidløg, ingefær, spidskommen, paprika og gurkemeje.

Det kan interessere dig ...
Koreansk kost: Den asiatiske nøgle til vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Koreansk kost: Den asiatiske nøgle til vægttab

Asiatiske kvinder bliver berundret verden over for deres slanke figur. Her kan du lære nogle af de simpleste hemmeligheder for vægttab fra koreansk...  • Masaki Asano. Abdominal Fat in Individuals with Overweight Reduced by Consumption of a 1975 Japanese Diet: A Randomized Controlled Trial. Obesity (Silver Spring). 2019 Jun;27(6):899-907.
  • Masao Kanazawa. Criteria and classification of obesity in Japan and Asia-Oceania. 14 January 2003. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition
  • Kazushi Yamamoto. The Japanese diet from 1975 delays senescence and prolongs life span in SAMP8 mice. 2016 Jan;32(1):122-8. doi: 10.1016/j.nut.2015.07.002. Epub 2015 Jul 26.
  • Shu Zhang. The Japanese Dietary Pattern Is Associated with Longer Disability-Free Survival Time in the General Elderly Population in the Ohsaki Cohort 2006 Study. The Journal of Nutrition, Volume 149, Issue 7, July 2019, Pages 1245–1251.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.