Hvad er egenskaberne og fordelene ved kamutmel?

I dag vil vi fortælle dig om egenskaberne og fordelene ved kamutmel i din kost. Denne kornsort er blevet populær de seneste år på grund af dets ernæringsmæssige egenskaber.
Hvad er egenskaberne og fordelene ved kamutmel?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Kamut er en kornsort, som blev dyrket i Afrika for mange år siden og finder gradvist vej ind i den vesterlandske kost. Det er på grund af de sundhedsmæssige fordele, det bringer med sig, og mængden af næringsstoffer, det indeholder. Det er derfor et meget attraktivt valg til at erstatte hvede. Hvad er egenskaberne og fordelene ved kamutmel?

Det er vigtigt at bemærke, at eksperters position vedrørende indtag af mange kornsorter har ændret sig den seneste tid. De anser ikke længere bestemte fødevarer såsom hvede som et godt valg på grund af dets høje grad af raffinering. I stedet har fuldkornssorter uden noget tilsat sukker, inklusiv kamutmel, fået større popularitet.

Forskellen mellem kamutmel og hvedemel

Kamutmel og hvedemel deler bestemte anvendelsesmuligheder. For eksempel kan begge være den primære ingrediens i pasta. Forskellighederne er dog bemærkelsesværdige. Det vigtigste er, at den førstenævnte er meget større korn, selvom det er meget nemmere at fordøje.

En af de primære forskelle mellem dem er, at kamut har et større indhold af protein, hvor de når 15 gram protein per 100 gram. Det er vigtigt at huske, at disse næringsstoffer er essentielle for at sikre ordentlig muskelsundhed ifølge forskning i tidsskriftet Nutrients.

På samme tid indeholder kamut en større mængde vitaminer, hvor A-vitamin skiller sig ud. Dette næringsstof har vist sig at være i stand til positivt at påvirke vores syn, hvor det reducerer risikoen for at udvikle øjenlidelser.

Med hensyn til kulhydrater viser hvede og kamut ikke nogen betydelige forskelle. Udover det faktum, at kamut selv genererer en lavere glykæmisk øgning. Det er nødvendigt at overveje, at hvede som regel indtages meget raffineret, hvilket ikke er godt for blodsukkerniveauer.

Korn på mark

Generelt indtager personer meget raffineret hvede, hvilket er grunden til, at ernæringseksperter er mere og mere tilbøjelige til at anbefale kamutmel.

Måske du også vil være interesseret i at læse: 6 måder hvedekimolie hjælper dit hår

Egenskaberne og fordelene ved kamutmel

Nedenstående vil vi gennemgå egenskaberne og fordelene ved kamutmel, når du inkluderer det i en sund og balanceret kost.

Det giver energi af god kvalitet

Kulhydrater er essentielle, især i en atlets kost. De formår at give energien, der er nødvendig for at starte anaerob stofskifte, der er ansvarlig for at udføre maksimal indsats.

I tilfælde af stillesiddende personer er behovet for kulhydrater lavere. Du kan dog stadig inkludere dem i din kost, uden det forårsager nogen skade på helbredet. For at nå dette formål bliver du nødt til at etablere de nødvendige mængder og vælge de kulhydrater, der har et lavere glykæmisk indeks.

Det forbedrer tarmenes tilstand

Kamutmel skiller sig ud for sit fiberindhold. Dette substans er essentielt for at fremme tarmenes sundhed. Ifølge et essay udgivet i the International Journal of Food Sciences and Nutrition kan det faktisk forebygge episoder med forstoppelse. Og på samme tid reducerer det risikoen for tyktarmskræft.

Behovet for at inkludere både opløselige og uopløselige fibre i din kost er vigtigt at have i baghovedet. Kamutmel er en god kilde til den sidstnævnte, så det kan komplimentere det, som kommer fra andre kornsorter såsom havre med beta-glukaner i deres komposition.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Ved du egentlig, om du får nok fibre?

Fordele ved kamutmel: Det er et antioxidant

Kamutmels antioxidante egenskab kommer fra dets indhold af A-vitamin. Som vi har nævnt, er dette næringsstof i stand til at beskytte vores syn og også bekæmpe betændelse og dannelsen af frie radikaler.

En god kilde til dette mikronæringsstof er for eksempel forbundet med en lavere risiko for at udvikle leversygdomme. Du kan læse mere i denne artikel udgivetNutrition and Health.

Det bidrager til at kontrollere kolesterol

Vi har allerede nævnt i andre tilfælde, at kosten har en begrænset indvirkning på niveauerne af serum kolesterol. Det er dog også sandt, at fiber spiller en rolle, når det kommer til at ændre lipidprofilen. Kamut kan i denne forstand reducere de totale kolesterolniveauer, selvom det ikke er voldsomt.

Hav dog i baghovedet, at det ikke er godt for dit helbred at holde kolesterolniveauet for lavt. Videnskaben begynder at aflive myter om, at lipidprofil alene er en god markør for hjertekarsygdomme – med mindre man har ekstremt høje niveauer af lipoprotein.

Fordele ved kamutmel: Det forbedrer immunsystemet

Blandt de mikronæringsstoffer, som kamutmel indeholder, må vi nævne zink som noget særligt. Dette mineral kan regulere produktionen af testosteron hos mænd og sikre ordentlig funktion af immunsystemet. Hvis man får de rette doseringer af zink i sin daglige kost, vil det reducere risikoen for at lide af infektiøse sygdomme.

På trods af dets fordele bør man have i baghovedet, at kamut indeholder gluten i sin komposition. Det er ikke passende til personer med cøliaki, glutenallergi eller glutenintolerance – præcis ligesom hvede. Der rådes dog alligevel ikke til at fjerne gluten fra sin kost, med mindre sundhedsfagfolk anbefaler en at gøre det.

Kamutmel på bord

Kamutmel indeholder A-vitamin, kostfibre og zink i vigtige mængder.

Sådan kan man anvende kamut i køkkenet

Du kan bruge kamut præcis ligesom enhver anden kornsort, for eksempel ved at koge det i vand. Vær dog sikker på, at du skyller det, før du kommer det i gryden.

Efter tilberedning i så lang tid, som pakken indikerer, vil kamutgryn være bløde og klar til anvendelse som tilbehør eller som en hovedingrediens i salat.

Du kan også købe kamutmel til at lave pasta eller brød. Opskrifter med denne ingrediens har dog en vis kompleksitet forbundet med denne kornsorts evne til at fermentere.

På grund af dets ernæringsmæssige egenskaber bliver kamut mere og mere populært i vesterlandske køkkener. Et regelmæssigt indtag af det giver fordele for helbredet, som er meget større end dem for almindelig hvede, der skiller sig ud for sit høje niveau af raffinering.

Kamut har også den fordel, at det er meget simpelt at tilberede. Det kan tilberedes sammen med næsten enhver fødevare med protein præcis ligesom ris og quinoa. Det passer også meget godt sammen med grøntsager.

Vi anbefaler, at du prøver det og begynder at gøre det til en regelmæssig del af din kost!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
  • García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
  • Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
  • Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.