Hvad er fantom vibrationer, og hvordan kan du undgå det?

Denne artikel forklarer, hvad fantom vibrationer er, hvorfor de opstår, og hvad de mulige komplikationer og løsninger er.
Hvad er fantom vibrationer, og hvordan kan du undgå det?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Fantom vibrationer kan betragtes som endnu en konsekvens af overdreven brug af teknologier – i dette tilfælde mobiltelefoner. Måske har du selv mærket det. Din mobiltelefon vibrerer i din lomme eller taske. Men du tjekker og ser, at ingen har ringet eller sendt en besked til dig.

Det har noget at gøre med måden, hvorpå hjernen reagerer på de stimuli, som vi opfatter, eller tror, vi opfatter. Man mener dog også, at det kan være relateret til nogle lidelser. Her fortæller vi dig mere om fantom vibrationer, og hvorfor de forekommer.

Perceptuelle bias

Kvinde ser skeptisk på telefon, da hun oplever fantom vibrationer

I enhver situation, uanset om der er en stimulus eller ej, er der flere muligheder:

 • Stimulus præsenteres, sanserne opfatter den, og hjernen bearbejder den.
 • Der er en stimulus, men vi opfatter den ikke.
 • Der er ingen stimulus og ingen perception.
 • Der er ingen stimulus, men hjernen tror, at der er en.

Sidstnævnte er relateret til de såkaldte “perceptuelle prædispositioner”. Det er et begreb, der er blevet brugt til at forstå processen med sprogtilegnelse og -udvikling hos børn.

I denne forbindelse viser undersøgelser om emnet, at mennesker er født med evnen til at skelne de mulige lyde i sproget, som derefter læres eller ej, afhængigt af om den pågældende lyd bruges i det sprog, der tales i omgivelserne.

Og ligesom vi har evnen til dette, har vi evnen til at genkende, om en plante er spiselig ved hjælp af f.eks. duft. Generelt mener man, at jo mere disponeret vi er for en stimulus, jo mere sandsynligt er det, at vi opfatter den.

Det kan endda ske, når stimulus ikke er til stede, da de respektive sensoriske receptorer aktiveres selv i fraværet. Det er hensigtsmæssigt at huske på, at opfattelsen i vid udstrækning ikke foregår i sanserne, men i hjernen.

Alt dette ville forklare, hvad der også sker i tilfælde af fantom vibrationer. Det kan også give os mulighed for at forstå, hvorfor folk ikke oplevede det fænomen, vi taler om, før der fandtes mobiltelefoner.

Hvad er fantom vibrationer?

Fantom vibrationer er det fænomen, der opstår, når vi føler, at vores mobiltelefon er blevet aktiveret, uden at det passer.

Det sker naturligvis for os, fordi vi er mobiltelefonbrugere, og fordi vi har en telefon med os, der er i kontakt med vores krop. Så vi har opfattet stimulus (vibration) mange gange, så vores hjerne allerede forbinder det med en eller anden meddelelse.

Nu kan fantom vibrationen opstå når som helst, men chancerne øges, når vi venter på et opkald eller en vigtig besked, og vi er ofte meget opmærksomme og tjekker telefonen hvert øjeblik.

Ifølge forskningen er dette noget, som et stort flertal af brugerne oplever. Næsten 90 % har sagt, at de bemærker en fantom vibration med en gennemsnitlig hyppighed på to uger eller endnu mindre.

Dette er endnu et tegn eller en manifestation af teknologiafhængighed. Det betragtes betragtes ikke som en lidelse eller adfærdsforstyrrelse. Men det kan meget vel være relateret til tvangstanker eller angst.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 4 negative bivirkninger ved mobiltelefoner, som du ikke kendte til

Årsagerne til fantom vibrationer

Der kan være flere årsager, der forklarer forekomsten af fantom vibrationer. Vi har allerede nævnt en af dem: Overdreven kontakt eller afhængighed af teknologi, som hyperstimulerer og prædisponerer os.

For det andet kan dette fænomen være relateret til en følelsesmæssig komponent hos brugeren. Det kan f.eks. forekomme oftere i situationer med stress, angst eller forventningsangst, når vi som nævnt venter på et vigtigt opkald.

Sådanne situationer kan bringe os i en tilstand af hyperårvågenhed, der svarer til den tilstand, som en soldat, der er på vagt og tror, at han hele tiden opfatter tegn på fjenden, eller som en person, der har været offer for en forbrydelse, og som bliver forskrækket, når han/hun tror, at han/hun hører lyden af en dør, der åbnes.

Det kan også ske for os, når vi gennemgår en vanskelig tid, og vi oplever en følelse af sårbarhed. F.eks. i forbindelse med et afsluttet forhold. Det er muligt, at vi så søger at flygte eller søger tilflugt konstant i vores mobiltelefoner.

På den anden side er der undersøgelser, hvor man har observeret, at de notifikationer, der udsendes af telefonapplikationer, kan aktivere neurotransmittere som dopamin, så de er forbundet med en dynamik af glæde eller ubehag. Fantom vibrationer kan således fungere som en form for forventningsafventning i forhold til et ønske.

Mulige komplikationer

Smilende kvinde ser på telefon

Selv om det blev bemærket, at fantom vibrationer ikke er en lidelse, kan det være forbundet med nogle problemer, såsom øget afhængighed af brugen af mobiltelefoner og lav følelsesmæssig stabilitet, som det blev konkluderet i en undersøgelse.

Desuden viste forskning udført i Taiwan, at dette fænomen forekommer hyppigere hos arbejdstagere med høje niveauer af personlig og arbejdsmæssig træthed, så det menes at være et tegn på stress eller udbrændthedssyndrom.

På den anden side tyder en undersøgelse udført i Indien i 2017 på, at fantom vibrationer, ud over at være et symptom på en mobiltelefonafhængighed, kan være tegn på psykologiske eller neurologiske ændringer, hvilket muligvis kan føre til angst, depression og andre affektive lidelser.

I andre undersøgelser er det blevet bemærket, at det endda påvirker søvnkvaliteten. Faktisk rapporterede mere end halvdelen af de deltagende forsøgspersoner, at de vågnede om natten i den tro, at telefonen vibrerede.

Generelt udgør disse falske alarmer ikke en komplikation for de fleste mennesker. Men det faktum, at det manifesterer sig oftere hos personer med tilknytningsangst og følelsesmæssig afhængighed, er bekymrende.

Hvordan man undgår fantom vibrationer

I betragtning af at der er tale om et nyopstået fænomen, som er forbundet med personens livsstil, kan nogle ændringer i vaner hjælpe med at håndtere problemet og undgå større onder.

I denne henseende kan følgende anbefalinger tages i betragtning:

 • Hav lyd på telefonen i stedet for kun at bruge vibrationer.
 • Slå notifikationer fra sociale netværk fra, så kun opkaldsnotifikationer er tændt.
 • Reducér brugstiden for mobiltelefonen.
 • Aktivér lydløs tilstand, når du sover eller spiser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen

Hvornår skal du søge hjælp?

I første omgang kan du måske tage fantom vibrationer som en misforståelse og endda finde det sjovt uden at gøre et stort nummer ud af det. Det kan dog blive tilbagevendende og forårsage irritation, skuffelse, frustration og endda vrede.

Hvis dette er dit tilfælde, og hvis brugen af telefonen giver dig angst eller stress, eller hvis du ikke kan lade den ligge, selv ikke et øjeblik, er det vigtigt at træffe foranstaltninger. Det kan f.eks. være at gå til psykolog og mødes med støttegrupper.

Det kan interessere dig ...
Hvad er dysfunktionel frygt, og hvordan kan du overvinde den?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er dysfunktionel frygt, og hvordan kan du overvinde den?

Dysfunktionel frygt opstår, når frygten omdanner vante signaler til fare. På denne måde bliver alting til en potentiel trussel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Serniclaes W. On the Invariance of Speech Percepts. ZAS Papers in Linguistics. 2005; 40: 177-194. https://doi.org/10.21248/zaspil.40.2005.265.
 • Rollman G. Perspectives on hypervigilance. Pain. 2009; 141(3): 183-184. Doi: 10.1016/j.pain.2008.12.030
 • Rothberg M, Arora A, Hermann J, et al. Phantom vibration syndrome among medical staff: a cross sectional survey. BMJ, 2010; 341: c6914. Doi:10.1136/bmj.c6914
 • Rosenberg R. An experiential account of phantom vibration syndrome. Computers in Human Behavior. 2015; 52: 124-131.
 • Alam M, Qureshi M, Sarwat A. Prevalence of phantom vibration syndrome and phantom ringing syndrome (ringxiety): risk of sleep disorders and infertility among medical students. International Journal of Advanced Research. 2014; 2(12): 688-693.
 • Drouin M, Kaiser D, Miller D. Phantom vibrations among undergraduates: Prevalence and associated psychological characteristics. Computers in Human Behavior. 2012; 28(4): 1490-1496.
 • Kruger D, Djerf J. Bad vibrations? Cell phone dependency predicts phantom communication experiences. Computers in Human Behavior. 2017; 70: 360-364.
 • Pareek S. Phantom Vibration Syndrome: An Emerging Phenomenon. Asian Journal of Nursing Education and Research. 2017; 7(4):596. DOI:10.5958/2349-2996.2017.00116.1
 • Chen C, Wu C, Chang L, Lin Y. Possible association between phantom vibration syndrome and occupational burnout. Neuropsychiatric Disease and Treatment; 2014. DOI:10.2147/NDT.S73038

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.