Hvad er fordelene ved fitboxing?

Har du hørt om fordelene ved fitboxing? Denne atletiske disciplin kombinerer fitnessøvelser og boksning for at hjælpe dig med at komme i form. Her er, hvad det hele handler om!
Hvad er fordelene ved fitboxing?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fitboxing er en sport, der har opnået popularitet blandt dem, der ønsker at komme i form. Det stammer fra USA og er en kombination af boksning, kickboxing, muay Thai og CrossFit-øvelser. Dets formål er at træne hele kroppen på en omfattende måde.

Ved første øjekast kan fitboxing måske virke som en aggressiv praksis, der kun henvender sig til dem, der er i en optimal fysisk form. Sandheden er dog, at der er øvelser for alle – fra unge folk til seniorer.

Så vil du gerne vide mere om fordelene ved fitboxing? Hvis det er tilfældet, så læs med!

Hvad er fitboxing?

Fitboxing er en relativt ny sportsdisciplin, der er attraktiv på grund af dens interessante fordele. Den kombinerer fitnesstræningsøvelser – såsom dem, der laves med egen kropsvægt eller TRX – og boksning samt kampsportsteknikker.

Denne disciplins primære formål er at hjælpe med at opretholde kroppens fysiske form foruden at opbygge muskelmasse eller tabe vægt. Det sidstnævnte er selvfølgelig nogle af fordelene, da sessionerne af høj intensitet – i omkring 60 minutter – bidrager med en forbrænding på op mod 600 kalorier

Blandt andre ting styrker fitboxing den kardiorespiratoriske funktion, øger den fysiske udholdenhed og forbedrer adræthed og koordination. Det bedste af det hele? Denne aktivitet kræver ikke meget tid, og den er egnet for næsten alle.

Du er formentlig interesseret i: Træningsøvelser til at forbrænde fedt og forbedre din holdning

Hvordan praktiseres fitboxing?

Fitboxing er en form for aerob træning, der går hånd i hånd med visse funktionelle øvelser. Sessionerne er ofte 47 minutter lange og kaldes for “udfordringer”. De begynder med en opvarmningsfase, der varer omkring 15 minutter. Her laves der konditions- og styrkesøvelser for at aktivere musklerne.

Med hjælp fra en træner begynder folk så at bokse og lave kickboxing-træning til musik. På dette tidspunkt laves der 8 runder af 2 minutters træning på sandsækken kombineret med 8 øvelser af 1 minuts varighed med kropsvægt (træning med sin egen vægt).

Dette efterfølges af en session på 10 minutter med funktionel træning (fitness) med hjælp fra elastikbånd, TRX og en fitball – blandt andre redskaber. Ved afslutningen laves der 6 minutters styrkeaktiviteter og 10 minutters udstrækning. 

Det er vigtigt at finde et sted, der vil give råd om fitboxing, så man er vejledt i de krav, som træningen kræver. 

Fordelene ved fitboxing

Generelt har det en bred række sundhedsmæssige fordele at være fysisk aktiv. Særligt fitboxing skiller sig ud for at være effektiv til at forbrænde kalorier og forbedre kroppens form. Denne disciplin har selvfølgelig andre fordele, som du kan lære mere om her!

Hjælper med at bekæmpe stress

En af de primære grunde til at praktisere fitboxing er, at det hjælper med at reducere stress og angst. Ved at inkorporere aerobe øvelser vil man fremme frigivelsen af endorfiner.

Som forklaret i en oversigtsartikel, der blev publiceret i Frontiers in Psychology, reducerer det spændinger og øger følelsen af velvære.

Hjælper med at passe på hjertekarsystemet

Regelmæssig fitboxing vil også føre til en forbedring af det kardiovaskulære helbred. Da det stimulerer blodcirkulationen på et overordnet niveau, hjælper det med at regulere blodtrykket. 

Derved hjælper det med at kontrollere overskydende vægt og fedme, der er faktorer, som har en betydelig påvirkning på risikoen for at lide af hjertekarsygdomme.

Forbrænder flere kalorier

Fitboxings kombination af intervaltræning øger forbrændingen af kalorier – endnu mere end andre sportsdiscipliner. 

Dette varierer selvfølgelig afhængigt af intensiteten, som der trænes ved. I ethvert tilfælde er det blevet estimeret, at sessioner på 47-60 minutter kan forbrænde op mod 1000 kalorier, hvilket fremmer en sund vægt.

Hjælper dig med at opstramme din krop

Denne form for træning træner alle muskelgrupper optimalt. Sammenholdt med træningens evne til at øge forbrændingen af fedt fremmer denne disciplin også kroppens form. Resultatet? En mere defineret og æstetisk figur. 

Forbedrer koordination og stabilitet

En af de vigtigste effekter ved denne disciplin er, at den styrker de centrale muskler – også kaldet kernemusklerne. Ved at inkludere hurtige, roterende bevægelser træner denne træningsform denne del af kroppen optimalt. Ifølge en artikel, der blev publiceret i Harvard Healthstabiliserer dette balancen, forbedrer koordinationen og øger den atletiske ydeevne.

Øger selvværdet

Adskillige studier, såsom et, der blev rapporteret i Neuropsychiatric Disease and Treatment, viser, at regelmæssig fysisk træning har en positiv indflydelse på selvværdet og selvtilliden. Fitboxing er meget gavnligt i den forbindelse, da det involverer, at man lærer teknikker til selvforsvar, der øger selvtilliden. 

På samme tid vil det skabe en følelse af tilfredshed, når man opnår store og små mål i sessionerne, hvilket bidrager positivt til selvværdet. Så er der ydermere effekterne på det fysiske niveau, såsom en sundere vægt, der forbedrer opfattelsen af ens selvbillede.

Tips til at starte til fitboxing

Du er ikke nødt til at have en høj ydeevne for at begynde at praktisere fitboxing. Selv da er det essentielt at gå igennem en indledende proces med læring og tilpasning for at mestre de teknikker, der gøres brug af i træningen. Derfor er det bedst at være ledsaget af en træner, der kan bidrage med vejledning.

I begyndelsen kan bevægelserne og kombinationerne af slag virke underlige og kedelige. Som du øver dem, bliver det dog lettere og lettere at udføre dem. Det er op til hver træner at afgøre, hvornår det er tid til at øge intensiteten. Desuden har vi nogle generelle tips til at begynde at praktisere denne disciplin.

Slap af

Det er afgørende, at du lærer at slappe af under din træning, for at få fremgang. Til at starte med er det normalt at have svært ved at gøre brug af de forskellige bevægelser og slag uden at være en smule anspændt.

Ydermere kan det være svært at færdiggøre sessionen helt. Selv da skal du forsøge at tage det roligt og ikke fokusere din indsats på styrke, men på hastighed og adræthed.

Hav komfortabelt tøj på

Bevægelserne i øvelserne bør være flydende. Af den årsag er det essentielt at have komfortabelt sportstøj på, der gør det muligt at bevæge sig frit, og som ikke skaber ubehag på huden. Du skal sikre dig, at du vælger de rigtige størrelser, så du undgå ubelejligheder.

Øg intensiteten gradvist

Sandheden ved fitboxing er, at det er en krævende disciplin. På trods af dette bør intensiteten øges gradvist i henhold til din fysiske form. Hvis du går direkte fra en inaktiv livsstil til hårde træningsprogrammer, kan det være modarbejdende og føre til skader.

Styrketræning

For at komplementere effekterne, som fitboxing har på kroppen, er det værd at gå i gang med et styrketræningsprogram. Det behøver ikke være dagligt. Det kan for eksempel bestå af 2 eller 3 gange træning om ugen. 

Hvis du praktiserer styrketræning, vil det hjælpe dig med at styrke dine muskler. Overordnet set vil det gavne din form og din sundhed.

Fitboxing er en disciplin, der forbrænder mange kalorier, men også kræver muskulær styrketræning. 

Spis en sund kost

Som med andre sportsdiscipliner bør fitboxing være ledsaget af en sund og balanceret kost. De næringsmæssige behov varierer fra person til person. Det er dog tilrådeligt at overveje følgende:

  • Øg dit indtag af frugter og grøntsager.
  • Spis magert kød og fisk.
  • Spis mælkeprodukter i moderate mængder.
  • Spis nødder og frø.
  • Undgå at indtage forarbejdede fødevarer, sukker og raffineret mel.
  • Drik vand.

Gå ikke glip af: Zumba: Den sjove måde at tabe sig på

Fitboxing, en måde at forbedre din form på til musikkens rytmer

Det faktum, at fitboxing har vundet tusindvis af folks hjerter rundt om på kloden, er ikke nogen tilfældighed. Dets positive effekter på kroppen og træningen med sækken til musikkens rytmer gøre denne disciplin til en anderledes måde at træne på, og man får gode resultater.

Programmerne er selvfølgelig designet til alle. Det gælder alt fra unge folk til voksne, atleter og seniorer. Alle kan begynde at praktisere det, så længe de får vejledning fra en professionel.

Er du klar til at prøve det?

Det kan interessere dig ...
6 effektive armøvelser til at fjerne fedt som du skal prøve
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 effektive armøvelser til at fjerne fedt som du skal prøve

Ved brug af disse seks enkle armøvelser, vil du være i stand til at komme mormorarmene til livs og fjerne løsthængende hud fra dine arme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006;174(6):801-809. doi:10.1503/cmaj.051351
  • Areeudomwong P, Saysalum S, Phuttanurattana N, Sripoom P, Buttagat V, Keawduangdee P. Balance and functional fitness benefits of a Thai boxing dance program among community-dwelling older adults at risk of falling: A randomized controlled study. Arch Gerontol Geriatr. 2019 Jul-Aug;83:231-238. doi: 10.1016/j.archger.2019.04.010. Epub 2019 Apr 22. PMID: 31102925.
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890
  • Cercato C, Fonseca FA. Cardiovascular risk and obesity. Diabetol Metab Syndr. 2019;11:74. Published 2019 Aug 28. doi:10.1186/s13098-019-0468-0

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.