Hvad er en hysteroskopi, og hvad er den til?

Ved du, hvad en hysteroskopi er? Find ud af, hvad du skal vide om denne procedure, og svarene på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål her.
Hvad er en hysteroskopi, og hvad er den til?

Sidste ændring: 09 august, 2022

I dag vil vi vise dig, hvad en hysteroskopi er, hvordan den udføres og hvad dens formål er. Der findes i øjeblikket snesevis af indgreb og undersøgelser, som gør det muligt at undersøge skeden, livmoderen og æggelederne for abnormiteter, der kan forklare visse symptomer.

Anvendelsen af disse prøver varierer alt efter kontekst, patient og specialistkriterier.

Hysteroskopi er en procedure, der blev opfundet i 1865. Der findes to typer: Diagnostisk og kirurgisk. I det første tilfælde er det en sonderende undersøgelse, mens det i det andet tilfælde er et indgreb for at rette op på tilstande i livmoderen. I de følgende afsnit lærer vi dig alt, hvad du bør vide om den, og vi opklarer også nogle hyppige spørgsmål.

Hvad er en hysteroskopi?

Kvinde er indlagt efter en hysteroskopi

En hysteroskopi er en klinisk eller ambulant procedure, der bruges til at få adgang til livmoderhulen. Dette sker ved hjælp af et hysteroskop, et tyndt, fleksibelt instrument med et kamera og belysning, der letter undersøgelsen for specialisten.

Det er et minimalt invasivt indgreb og en standardteknik til evaluering og behandling af patologier i livmoderen, som eksperter påpeger. Der identificeres to typer af procedurer:

 • Diagnostisk hysteroskopi bruges til at diagnosticere problemer i livmoderen.Som forskerne påpeger, er det en supplerende mulighed, så den hverken udelukker eller erstatter andre metoder som endometriebiopsi, laparoskopi, Rubin-test og hysterosalpingografi. Den udføres ofte ambulant.
 • Kirurgisk hysteroskopi bruges til at korrigere en abnormitet eller tilstand, der er blevet opdaget i den diagnostiske proces. Der indføres små instrumenter gennem hysteroskopet, så specialisten kan udføre indgrebet.

Med udviklingen af nye teknologier er denne procedure en af de sikreste og mest udbredte til behandling af anomalier i livmoderen. På trods af dette kan brugen af den i visse sammenhænge begrænses: Gravide kvinder, rigelig eller moderat vaginal blødning (på tidspunktet for inspektionen), aktive bækkeninfektioner, aktiv genital herpes og andre.

Vi ved, at du vil finde denne artikel interessant: Fibroider i livmoderen? 5 vigtige fakta

Hvad er en hysteroskopi til?

Gynækolog taler med en patient

Som American College of Obstetricians and Gynecologists minder os om, bruges hysteroskopi primært til at fastslå årsagerne til unormal vaginal blødning. Specialisten kan bruge denne procedure til at diagnosticere eller behandle forskellige tilstande, der befinder sig i livmoderen. Lad os se på et udvalg af sammenhænge, hvor det kan bruges:

 • Afgøre årsagerne til en abort.
 • Afgøre eventuelle infertilitetsproblemer.
 • Lokalisere en spiral og fjerne den.
 • Udføre sterilisationsprocedurer.
 • Kontrollere unormale resultater fra celleskrab.
 • Undersøge og fjerne uterine fibromer og polypper.
 • Udtage vævsprøver (biopsi).

Måske du også er interesseret i at læse: Hvorfor oplever du smerter i underlivet?

Generelt er dette de mest hyppige typer anvendelse af denne procedure, selv om specialisten kan bruge den til andre formål eller som supplement til andre undersøgelser, der allerede er udført. Enhver form for tilstand i eller omkring livmoderen kan diagnosticeres eller behandles ved hjælp af dette indgreb.

Hvordan udføres en hysteroskopi?

Hysteroskopier udføres normalt en uge efter menstruationen. Dette giver mulighed for bedre undersøgelse, diagnosticering eller behandling af eventuelle tilstande i livmoderen. Der kan anvendes lokal, regional eller generel anæstesi under processen, afhængigt af din helbredstilstand og kriterierne hos den fagperson, der udfører undersøgelsen.

Før hysteroskopet indsættes, udvider specialisten din livmoderhals. For at gøre dette bruger han/hun særlige dilatatorer eller lokal medicin. Derefter indsætter han/hun hysteroskopet og fører det gennem skeden, livmoderhalsen og til sidst livmoderen. På dette tidspunkt indføres en gas, opløsning eller væske, som udvider dette hulrum.

Der anvendes normalt kuldioxid eller en saltvandsopløsning til dette formål. Den nøjagtige mængde kontrolleres omhyggeligt for at opnå den udvidelse, der er nødvendig for at undersøge området.

Herfra vil behandleren begynde at kontrollere livmoderens slimhinde og de åbninger, der forbinder til æggelederne. Afhængigt af hvad der gøres (diagnostisk eller kirurgisk indgreb) kan proceduren vare mellem 15 minutter og 1 time.

Hvis du har planlagt en diagnostisk hysteroskopi, og der påvises en abnormitet, som kan behandles på det tidspunkt, kan dette omdannes til en kirurgisk hysterektomi. Herved undgår man at udføre to indgreb, så længe der er patientens samtykke.

Ofte stillede spørgsmål om proceduren

Hvis det er første gang, du står over for en procedure af denne type, vil du sikkert have mange tvivlsspørgsmål, som ikke er blevet besvaret i de foregående afsnit. Vi besvarer nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om hysteroskopi.

Hvilke farer er der ved denne procedure?

Ifølge John Hopkins Medicine er de hyppigste komplikationer infektion, blødning, bækkenbetændelse, skade på livmoderhalsen og komplikationer med den gas eller væske, der bruges til at udvide livmoderen.

Der er dokumentation for, at 0,76% af de kirurgiske hysteroskopier kan resultere i perforation af livmoderhulen. Risikoen er meget lav, så det er en sikker procedure.

Hvordan er genopretningsprocessen?

Afhængigt af den anvendte bedøvelse (lokal, regional eller generel) vil du have brug for medicinsk overvågning mellem nogle få minutter og flere timer. Denne består af evaluering af blodtryk, vejrtrækning og andre værdier. Når alle disse er stabile, vil du kunne forlade klinikken.

Vi tror, at du også vil kunne lide at læse denne artikel: Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?

Hvad kan jeg forvente bagefter?

Du kan opleve nogle bivirkninger efter indgrebet. De mest almindelige er let blødning og smerter i maveregionen. Du kan også føle ubehag eller prikken i maveområdet. Specialisten vil foreslå indtagelse af nogle lægemidler, hvis disse virkninger er ubehagelige (rådfør dig med lægen, før du tager noget lægemiddel).

Skal jeg overnatte på sygehuset?

Da det er et mindre indgreb, kan du forlade hospitalet samme dag, som indgrebet er planlagt. Dette er med undtagelse af større komplikationer, en usædvanlig reaktion på anæstesien eller hvis lægen finder det hensigtsmæssigt.

Hvis du ikke har fået svaret på alle dine spørgsmål vedrørende dette indgreb, opfordrer vi dig til at rådføre dig direkte med din læge. Det er vigtigt, at du ved, hvad indgrebet går ud på, og hvad du kan forvente. Hysteroskopi er en sikker og hurtig undersøgelse, så du skal ikke være bange i disse henseender.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du beregne frugtbare dage
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du beregne frugtbare dage

For at beregne frugtbare dage skal du vide, hvordan du genkender de tegn, som din krop sender dig. Her ser vi på nogle af de tegn og symptomer. • Jansen, F. W., Vredevoogd, C. B., Van Ulzen, K., Hermans, J. O., Trimbos, J. B., & Trimbos-Kemper, T. C. Complications of hysteroscopy: a prospective, multicenter study. Obstetrics & Gynecology. 2000; 96(2): 266-270.
 • Moore, J. F., & Carugno, J. Hysteroscopy. StatPearls [Internet]. 2020.
 • Valle, R. F. Hysteroscopy in the evaluation of female infertility. American journal of obstetrics and gynecology. 1980; 137(4): 425-431.