Hvad er kyfose? 6 tips til behandling af krum ryg

Afvigelser i rygsøjlen, som f.eks. kyfose, kan betyde mere end blot et æstetisk problem. Læs videre, og vi fortæller dig alt om det.
Hvad er kyfose? 6 tips til behandling af krum ryg
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Kyfose er en afvigelse af rygsøjlen, som består af en unormal krumning eller bøjning af rygsøjlen. Ryggen viser således et pukkelagtigt udseende, normalt omkring skulderbladene.

Desuden kan den være ledsaget af symptomer som smerter eller åndedrætsbesvær. Det kan være medfødt eller have andre årsager, hvoraf brud, slitage og osteoporose kan nævnes.

Til diagnosticering udføres visse undersøgelser, f.eks. røntgenbilleder og MR-scanninger. Behandlingen af kyfose afhænger af alder og årsag. Den omfatter korrigerende kirurgi, afstivning, fysioterapi og visse smertestillende midler. Vil du vide mere om denne sygdom?

Hvad er kyfose? Typer og symptomer

Barn undersøges for kyfose

Der er forskellige afvigelser, som kan påvirke rygsøjlen. Kyfose viser sig som en slags pukkel i højde med skulderbladene.

Der findes flere typer af rygsøjleafvigelser. Skoliose er en afvigelse, der opstår sidelæns (hvis man ser personen forfra eller bagfra), mens lordose er en indadgående krumning af lænden (taljen). Kyfose er den tredje variant.

Dette ord stammer fra det græske ord kyphós, som betyder “bukket”. Kyfose består især af en unormal eller overdreven krumning af rygsøjlen i den øvre del af ryggen. Den ses som et fald fremad i nakke, skuldre og hoved, der giver en bue eller runding i form af en pukkel.

Ifølge undersøgelser er den samlede prævalens af kyfose 2,8 %. Den er mindre hyppig blandt kvinder (2,1 %) end blandt mænd (3,6 %). Med alderen ændrer tallene sig dog, idet den hos postmenopausale kvinder kan være på omkring 30 %.

Typer af kyfose

Der er beskrevet flere typer kyfose:

 • Holdningsmæssigt: Det kan skyldes ukorrekt kropsholdning, hvilket fører til deformation af muskler, knogler og led.
 • Medfødt: I nogle tilfælde kan denne afvigelse observeres fra fødslen.
 • Juvenil: Det påvirker ryggenes ryghvirvler.
 • Kyfose forårsaget af alder: Hos ældre mennesker sker der en svækkelse af knogler og muskler, hvilket kan føre til forekomsten af denne type af afvigelse.

Symptomer

Det mest synlige tegn på kyfose er det runde udseende af ryggen i højde med skulderbladene, selv om det også kan ses på nakken.

Derudover kan der forekomme andre symptomer, f.eks:

 • Stivhed i rygsøjlen.
 • Ømhed og smerter i nakke og skuldre.
 • Åndedrætsbesvær.
 • Generel træthed.
 • Følelsesløshed eller vanskeligheder med at udføre visse bevægelser.

Måske du også vil synes om: Fem øvelser til at styrke rygsøjlen

Årsager til kyfose

Når kyfose opstår, mister ryghvirvlerne deres form og får et kileformet udseende, der er tykkere i den ene del end i den anden. Lad os se, hvad de mest almindelige årsager er.

Scheuermanns sygdom

Scheuermanns sygdom, også kaldet “vækstdystrofi”, påvirker ryghvirvler hos unge. Årsagen er ukendt, selv om der kan være tilknyttede mekaniske faktorer (især hos atleter) samt genetiske faktorer. Ud over kyfose forårsager sygdommen forskellige rygproblemer, herunder degenerative diskuslæsioner.

Svækkelse af knoglerne

Hos ældre voksne kan knoglesvækkelsen og tabet af skeletmasse i forbindelse med osteoporose medføre krumninger, brud og misdannelser i rygsøjlen, især hvis hvirvlerne lider af kompressionsbrud.

Skader og traumer

Ud over de førnævnte brud kan der være andre typer skader, der påvirker rygsøjlen, både hvad angår ryghvirvlerne, bruskskiverne og endda rygsøjlen.

Degeneration af bruskskiverne

Ligeledes kan de bruskskiverne, der adskiller ryghvirvlerne og tjener som stødpude mellem dem, med alderen samt eventuelle brok, tørre ud eller blive sammenpresset. Dette kan forårsage eller forværre kyfose.

Medfødte problemer

I nogle tilfælde udvikler rygsøjlens knogler sig ikke godt i løbet af svangerskabsperioden. Dette er i nogle tilfælde forbundet med sygdomme som f.eks. Ehlers-Danlos syndrom.

Andre årsager

Kyfose kan også forekomme hos unge og ældre voksne på grund af andre årsager, f.eks:

Hvordan er diagnosen af kyfose?

Kvinde ved skrivebord oplever rygsmerter

Selv om kyfose rammer ældre mennesker mere, kan en stillesiddende livsstil og antallet af timer brugt ved computeren påvirke udviklingen.

Til at begynde med vil lægen foretage en generel undersøgelse, som omfatter målinger, primært af højden. Der kan også foretages en vurdering af reflekser og muskelstyrke.

Desuden foretages billeddannende undersøgelser til forskellige formål. Disse omfatter ofte:

 • Røntgen: Gør det muligt at observere graden af afvigelse af rygsøjlen og at påvise abnormiteter i ryghvirvlerne.
 • Tomografi: Hvis der er behov for en mere detaljeret undersøgelse.
 • MRI´-scanning: Ved mistanke om infektion eller tumor.
 • Neurologiske undersøgelser: For at påvise svaghed, lammelse eller manglende følsomhed.
 • Knogletæthedsmåling: Ved patienter med en diagnose eller mistanke om osteoporose.
 • Andre undersøgelser: Lungefunktion, hvis den er påvirket af kyfose.

Behandling af kyfose

Behandling af kyfose afhænger af årsagen og sygdommens sværhedsgrad eller progression samt af personens alder. En sådan behandling kan omfatte nogle eller flere af følgende alternativer, som kan kombineres med hinanden.

Medicinering

Blandt de anbefalede lægemidler anvendes normalt smertestillende midler i håndkøb, som f.eks. acetaminofen, ibuprofen eller naproxen. Hvis der er mange smerter, bør der anvendes andre stærkere midler, men med lægeordination.

På den anden side anbefales der hos personer med osteoporose lægemidler til knoglestyrkning (bl.a. alendronat, ibandronat og risedronat), som hjælper med at forebygge knoglebrud.

Fysioterapi

Fysioterapeuten kan gøre brug af forskellige teknikker til at hjælpe med behandlingen af kyfose:

 • Massage af de berørte muskelgrupper.
 • Åndedrætsøvelser.
 • Genoptræning af kropsholdningen.
 • Elektroterapi, varmeterapi eller ultralyd.

Kirurgi

I alvorlige tilfælde, hvor kyfosen forårsager kompression af rygsøjlen eller nerverne, hvis krumningen er udtalt (60 grader) og forårsager mange smerter, eller hvis der er infektion eller en tumor, kan det være nødvendigt med operation. Der foretages normalt en rygmarvsfusion ved hjælp af metalstænger og skruer. Genoptræningen kan være langsom.

Tips til pleje og forebyggelse af kyfose

Hvis den er medfødt, er det ikke muligt at forebygge kyfose. Men i andre tilfælde kan risikoen for, at den opstår eller forværres, reduceres, hvilket bidrager til at mindske behovet for operation. Der er nogle tips, som man skal huske på både til forebyggelse og pleje, når der allerede er stillet en diagnose.

1. Brug af korset

Brugen af en ortopædisk støtte, der delvist immobiliserer, kan især hos børn og unge med Scheuermanns sygdom hjælpe med at standse sygdommens udvikling.

Det skal bemærkes, at støtten skal bruges korrekt og altid følge lægens anbefalinger med hensyn til tid, dvs. at den ikke må fjernes, selv om den er ubehagelig.

2. Korrekt kropsholdning

Det er nødvendigt at forsøge at opretholde en god kropshygiejne, især hos ældre mennesker og hos dem, der på grund af deres arbejde skal sidde længe foran computeren. Dette bør også gælde, når man ser fjernsyn eller tjekker mobiltelefonen.

3. Undgå en stillesiddende livsstil

Blandt de forskellige konsekvenser af en stillesiddende livsstil er tab af muskelmasse, styrke og udholdenhed i musklerne, netop fordi de ikke bruges. Og dette påvirker også rygområdet.

4. Vedligeholdelse af en stabil vægt

Ifølge undersøgelser er der en tendens til at opstå holdningsmæssige afvigelser hos personer med fedme, da den direkte vertikale trykbelastning øges, hvilket især påvirker rygsøjlen, knæene og anklerne.

Dette kan medføre komplikationer hos personer med kyfose. Derfor bør fysisk aktivitet og en sund kost være en integreret del af behandlingen af denne sygdom.

5. Udstrækningsøvelser til ryggen

Ved nogle typer kyfose kan patienten opleve en vis forbedring ved hjælp af udstræknings- og styrkende øvelser til ryggen. Nogle af disse kan personen selv udføre, men i andre tilfælde er det nødvendigt at få hjælp af en professionel (fysioterapeut).

6. Gå til lægen

Det er vigtigt at gå til regelmæssig kontrol i følgende tilfælde:

 • Når der er en personlig historie med afvigelser (f.eks. skoliose).
 • Hvis du lider af osteoporose eller er over 60 år.

Lad os huske, at en tidlig diagnose kan betyde en mere effektiv eller mindre invasiv behandling.

Mulige konsekvenser og komplikationer ved kyfose

De foranstaltninger og behandlinger, der er nævnt ovenstående, kan bidrage til at mindske risikoen for at få komplikationer og forskellige konsekvenser, som f.eks:

 • Rygsmerter, som kan blive invaliderende.
 • Åndedrætsbesvær: På grund af den forkerte krumning kan der være pres på lungerne.
 • Udførelse af opgaver: Vanskeligheder med at gå, sidde eller se op. Det forhindrer endda kørsel.
 • Søvnløshed:Ifølge forskning kan denne sygdom påvirke kvaliteten af hvile hos nogle mennesker.
 • Fordøjelsesproblemer: Ved at komprimere fordøjelsessystemet, især maven, kan det være forbundet med problemer som refluks og synkebesvær.
 • Lavt selvværd: Personer med kyfose kan have en negativ opfattelse af deres kropsbillede.

Prognose for kyfose

Prognosen for kyfose afhænger af typen og sværhedsgraden samt af den enkeltes alder. For unge med Scheuermanns sygdom stopper sygdommen, når de holder op med at vokse, uden at der er behov for operation. Det kan dog være nødvendigt, at de fortsat skal bære støttebøjle.

For ældre voksne er tidspunktet og overholdelse af behandlingsanbefalingerne imidlertid afgørende. For dem er det nødvendigt at træffe foranstaltninger, fordi deres knogler normalt er svagere, og der kan opstå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ávila-Ramírez J, Reyes-Rodríguez V. La obesidad y el sobrepeso, su efecto sobre la columna lumbar. Revista Mexicana de Neurociencia. 2009; 10(3): 220-223.
 • Cervantes V, Otero C, Mayoralas S, Díaz Lobato S. Ventilación mecánica no invasiva en enfermedades restrictivas. Revista Americana de Medicina Respiratoria. 2021; 21(1): 35- 40.
 • Durán S, Rodilla V. Abordaje de la enfermedad de Paget en Atención Primaria. A propósito de un caso. Medicina General. 2000: 508-510.
 • Frank M, Engell V, Andersen M, et al. Prevalence, concordance, and heritability of scheuermann kyphosis based on a study of twins damborg. The Journal of Bone & Joint Surgery. 2006; 88(10): 2133 – 2136.
 • Garreau de Loubresse C, Lonjon G, Ferrero G. Cifosis patológicas. EMC – Aparato Locomotor. 2020; 53(3): 1-24.
 • Marty-Poumarat C, Carlier R. Enfermedad de Scheuermann. EMC – Aparato Locomotor. 2017; 50(4): 1-13.
 • Puerto Martínez M. Caracterización clínica y manejo del Síndrome de Ehlers Danlos. Rev Ciencias Médicas. 2017;  21(4): 124-150.
 • Tampe V, Schonhaut L, Espinoza A, Dockendorff I. Hipoplasia vertebral asociada a cifosis toracolumbar en lactantes, ¿variante anatómica? Casos clínicos. Rev Chil Pediatr. 2018; 89(2): 251-256.
 • Vital J, Pedram M. Espondilolistesis ístmica lítica. EMC – Aparato Locomotor. 2005; 38(3): 1-20.
 • Frank Pessler, MD, PhD, Helmholtz Centre for Infection Research. https://www.msdmanuals.com/es/professional/pediatr%C3%ADa/trastornos-del-tejido-conectivo-en-niños/s%C3%ADndrome-de-ehlers-danlos

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.