Hvad er segmenteret søvn? Fordele og ulemper

At stå op tidligt om morgenen og derefter falde i søvn igen er kendt som "segmenteret søvn". Hvordan påvirker det dit helbred? Lær alt om det her.
Hvad er segmenteret søvn? Fordele og ulemper

Sidste ændring: 26 august, 2022

Opdeling af hvile i faser med et par timers mellemrum er det, der kaldes segmenteret søvn. Det er muligt, at denne hvileteknik kan tilpasses til nogle aktuelle behov, men den er ikke ny.

Sådan hvilede man i middelalderen, da der ikke var elektricitet. Så snart det blev mørkt, gik man i seng. Men timer senere stod man op og udførte nogle daglige aktiviteter, inden man igen gik ind for at hvile sig.

I middelalderen kan det have været produktivt at være vågen i 3-4 timer mellem søvnperioderne. I dag kaldes denne adfærd også for første og anden søvn.

Hvad består segmenteret søvn af?

Grundlaget for segmenteret søvn er ikke at sove på én gang, men at dele nattens hvile op i to eller flere perioder. Når segmenteringen overstiger tre dele, kaldes det “polyfasisk søvn”. Dette er et mønster, der ændrer det traditionelle mønster, som er baseret på hvile i 6 til 8 timer i træk.

Ud over at opdele hvilen i blokke om natten er det muligt at tilføje en blok om dagen.

Dette er ikke klassificeret som en søvnforstyrrelse, men det deler karakteristika med en tilstand, der undertiden har konsekvenser for en persons daglige liv. Blandt virkningerne af søvnforstyrrelser nævner søvnafdelingen på Clínica Universidad de Navarra søvnighed om dagen, udmattelse og problemer med at opfylde forpligtelser.

Siden COVID-19-pandemien har mange mennesker imidlertid ændret deres rutiner og har levet mere af deres liv i hjemmet. De har ubevidst indført bifasisk søvn.

I modsætning til tidligere, hvor mørket straks betød sengetid, er der aspekter af moderniteten, som er tæt forbundet med vedtagelsen af bifasisk søvn og ikke netop skyldes omstændigheder som belysning eller stilhed.

Det vidner en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Human Biology om, at kvaliteten og den gennemsnitlige varighed af søvnen i den anvendte stikprøve ikke udelukkende afhænger af faktorer som lys eller støj.

Kvinde sover i stol som eksempel på segmenteret søvn

Vi bør ikke forveksle segmenteret søvn med søvnløshed eller med lure efter frokost.

Segmenteret søvn og sammenhængen med søvnløshed

Ifølge tidsskriftet Acta Médica Colombiana er kronisk søvnløshed en sygdom, der omfatter komplikationer i det fysiske og mentale helbred. Denne tilstand stammer fra opdelingen af søvnen for nogle patienter.

Der er dem, der udnytter afbrydelsen og tager den som en mulighed for at komme videre med f.eks. arbejde, rengøring og motion. Det er en måde at tilpasse den søvnløse tidsplan til segmenteret søvn.

På dette punkt er flere læger enige om, at praktisering af bifasisk søvn kan hjælpe patienterne med at lindre angst og vende tilbage til søvnen. Dette forklares i en artikel i Harper’s Magazine.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Seks måder at gøre soveværelset mere enkelt på

Fordelene ved segmenteret søvn

Der er 5 faser af nattesøvnen, startende med let hvile op til REM-søvn. I segmentering er der en lang pause efter de første tre timer, efter at man er gået i seng. For nogle mennesker er det lige så meget værd som en dyb og udhvilende hvile.

Så længe opdeling af søvnen i blokke ikke reducerer en persons gennemsnitlige daglige hvile (6-8 timer), har det fordele som dem, der er nævnt nedenstående.

Tid til at slappe af

Det er ligegyldigt, om det er om natten. Brug roen til at slappe af uden pres fra arbejde eller familie. Du kan meditere, skrive, dyrke yoga eller lave kunst. Brug denne tid til at planlægge, hvad du vil lave i løbet af dagen.

Mere intimitet

Sammen med din partner kan du udnytte den tidlige morgen til at nyde intimiteten. Hvis du ønsker en graviditet, er det en god undskyldning at sove i blokke for at øge dine chancer for at blive gravid.

Hormonregulering

Prolaktin stiger om natten og når sin maksimale koncentration inden slutningen af søvncyklussen, ifølge en tekst offentliggjort af Revista Médica Clínica Las Condes.

Selv om der mangler afgørende beviser, mener man, at det at sove i to blokke regulerer produktionen af dette hormon på grund af de niveauer, der registreres i de første timer af dagen.

Flere lucide drømme

Lucide drømme er drømme, hvor du er bevidst om, hvad du drømmer. Du kan måske endda være i stand til at kontrollere dem.

Man mener, at det at sove i segmenter påvirker genkaldelsen af denne type drømme samt hukommelse, kreativitet og koncentration.

Ulemperne ved segmenteret søvn

På den anden side kan de personer, der oplever bifasisk søvn, også opleve de ulemper, som vi nu vil gennemgå. Lær dem at kende for at træffe en bevidst beslutning om denne adfærd.

Kom tidligere i seng

Der er personer, der foretrækker at hvile på denne måde, og det falder naturligt for dem. I disse tilfælde tilpasser de rytmen til segmenteret søvn. Ulempen er, at de skal gå i seng meget tidligere end normalt og dermed spilder nogle nyttige timer.

Det kan føre til angst og andre lidelser

At holde sig vågen, mens andre sover, kan give angst. Det forstås normalt som et spørgsmål om vane, da det er almindeligt at drage fordel af dagslyset til enhver opgave eller arbejde.

Natten repræsenterer tiden til at sove i det kollektive ubevidste, med undtagelse af dem, der har natarbejde eller en natlig rutine.

Kvinde løber om aftenen

Det er en mulighed at udnytte et øjeblik med natlig opvågning til at motionere. Det er dog også rigtigt, at omstændighederne ikke er ideelle til at bevæge sig og derefter falde i søvn igen.

Ændring af søvnarkitekturen

Når søvnarkitekturen er forstyrret i en af dens faser, er der måske ikke tilstrækkelig hvile. Dette genererer forstyrrelser og sygdomme.

Svært at genoptage søvnen

Det er ikke alle, der har let ved at falde i søvn igen midt om natten. I disse scenarier er det vigtigt ikke at ty til intense opgaver eller opgaver, der belaster hjernen meget, så den anden søvnfase er genoprettende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Grunde til, at vores hænder sover, mens vi sover?

Sådan forbedrer du din søvnkvalitet

En anden artikel fra Revista Médica Clínica Las Condes fremhæver, at opfattelsen af god søvn er knyttet til parametre som procentdelen af søvnfaser og deres cyklusser, den tid det tager at falde i søvn, mikroopvågninger og perioder med vågenhed.

Hvis du gerne vil tilegne dig denne måde at sove på med henblik på at få mest muligt ud af natten, så indfør den lidt efter lidt i dine vaner. På den anden side, når segmenteringen af søvnen er et problem, er det tilrådeligt at konsultere en specialist.

Behandlingerne har en tendens til at være adfærdsmæssige og kognitive for at regulere udfaldet, fysisk aktivitet og mad. Ligeledes kan eksponering for naturligt eller kunstigt lys hjælpe med at regulere din døgnrytme og din ængstelige reaktion på vågenhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.