Hvad er seksuel undertrykkelse, og hvad er årsagen til den?

Når sex opfattes som beskidt, skamfuldt eller syndigt, opstår der seksuel undertrykkelse. Vi fortæller dig, hvad det er.
Hvad er seksuel undertrykkelse, og hvad er årsagen til den?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Får det dig til at føle dig utilpas eller flov at tænke på sex, at nævne det eller at høre om det? Mennesker er seksuelle væsener, men nogle mennesker oplever ubehagelige følelser i forbindelse med denne del af deres identitet. Når dette sker, kan seksuel undertrykkelse være i spil.

Visse sociale og kulturelle determinanter kan omgive seksualitet med myter, indtil det bliver et tabubelagt emne. Seksuelle erfaringer og seksuelle udtryk opfattes da som uacceptable eller uønskede. Personen beslutter sig for at skjule disse naturlige impulser. Hvad er konsekvenserne heraf? Hvordan kan man gribe ind?

Hvad er årsagen til seksuel undertrykkelse?

Seksuel undertrykkelse er inddæmning af seksuelle udtryk. Det betyder, at seksuelle tanker, fornemmelser og ønsker dækkes til, skjules eller ignoreres, fordi de anses for upassende og skamfulde.

Så hvad kan få en person til at undertrykke disse naturlige impulser? Tja, der er mange faktorer, der kan kombineres for at give anledning til dette fænomen. Nogle af de mest almindelige er følgende:

Mulige konsekvenser

Trist mand sidder i mørke

Seksuel undertrykkelse kan have alvorlige konsekvenser i en persons liv, da vedkommende fornægter en grundlæggende del af sig selv. Skyld og skam ledsager ofte dette problem, hvilket giver følelsesmæssigt ubehag.

Den lidende kan føle sig meget utilpas ved seksuelle tanker eller ønsker (selv om de er naturlige) og har en tendens til at straffe sig selv mentalt eller forsøge at ændre denne tendens.

Af samme grund kan der opstå lavt selvværd, depressive tilstande og symptomer på angst. Desuden påvirkes de sociale relationer (især med en partner) i høj grad, da den seksuelle sfære ikke tages tilstrækkeligt op eller nydes.

Det er også muligt at opleve symptomer som muskelspændinger, søvnløshed og forskellige seksuelle forstyrrelser som dyspareuni eller anorgasmi. Det irriterende er, at det ikke kun påvirker den lidende, men også tredjeparter.

I nogle tilfælde ender disse undertrykte impulser f.eks. med at manifestere sig i form af misbrug eller seksuelle aggressioner over for andre mennesker. Desuden kan der være en tendens til at dømme og fordømme dem, der lever en friere og mere behagelig seksualitet.

Hvornår skal man søge hjælp?

Parterapi kan være løsningen i tilfælde af seksuel undertrykkelse

Det er vigtigt at søge terapi, enten individuelt eller som par, for at løse problemerne med seksuel undertrykkelse.

Det er ikke altid let at genkende og identificere, at man lider af seksuel undertrykkelse. Det er vigtigt at skelne dette begreb fra aseksualitet, manglende interesse for at have sex eller seksuel utilfredshed.

Det vil sige, at hvis en person frit beslutter sig for ikke at involvere sig seksuelt med nogen, før vedkommende har et fast forhold, er det fint. På samme måde udgør det ikke undertrykkelse at have mindre sex end ønsket eller ikke at have interesse i at prøve visse seksuelle praksisser.

Når man skal søge hjælp, er det, når overbevisninger i forbindelse med seksualitet giver betydeligt ubehag eller begrænser personens liv. For eksempel når skyld og skam, en afvisning af ens egen krop eller manglende evne til at nyde seksualitet – alene eller i selskab – dukker op.

Hvordan kan man behandle seksuel undertrykkelse?

For at behandle seksuel undertrykkelse er det normalt nødvendigt med professionel støtte. En psykolog med speciale i sex- og parterapi kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke faktorer der har indflydelse på, hvordan undertrykkelsen opstår og opretholdes.

Ved at ændre overbevisninger og arbejde med selvværd og forholdet til kroppen kan der udvikles en friere og mere tilfredsstillende seksualitet.

Tips og anbefalinger

På trods af at psykologisk intervention er det mest anbefalede skridt, er der visse skridt, du kan tage for at mindske virkningen af de negative konsekvenser af seksuel undertrykkelse. For eksempel:

  • Bliv informeret om seksualitet. Det er bedst at søge vejledning hos en professionel, men du kan også henvende dig til bøger eller artikler, så længe kilden er pålidelig. Dette vil hjælpe dig med at opdage og fjerne tabuer og irrationelle overbevisninger.
  • Arbejd på dit selvværd. Begynd at lære dig selv at kende, lyt til dig selv og værdsæt dig selv ubetinget. Udforsk dine ønsker, behov og grænser for at øge din selvtillid.
  • Forbedr dit forhold til din krop. Lær de forskellige dele af din anatomi at kende, observer dig selv nøgen foran spejlet, og begynd at se på og tale til dig selv med kærlighed og respekt. Fratag nøgenhed dens skammelige konnotationer og lær at anerkende den som noget naturligt.
  • Udforsk din seksualitet for dig selv. Dette vil hjælpe dig til at føle dig mere sikker på at indgå i intimitet med en anden person.

Et reelt problem, der skal opdages tidligt

Seksuel undertrykkelse opstår normalt meget tidligt i livet. Derfor er det vigtigt, at der er tilstrækkelig seksuel psykoedukation for mindreårige, som viser dem, at seksualitet er en del af den menneskelige identitet, og at den er naturlig og værdig til at blive nydt i frihed.

Hvis du som voksen føler, at seksuel undertrykkelse præger og begrænser dit velbefindende, skal du søge hjælp til at løse problemet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Morokoff, P. J. (1985). Effects of sex guilt, repression, sexual” arousability,” and sexual experience on female sexual arousal during erotica and fantasy. Journal of Personality and Social Psychology49(1), 177.
  • Limpus, Laurel, “Liberation of women: Sexual repression and the family” (1960). PRISM: Political & Rights Issues & Social Movements. 37. Disponible en: https://stars.library.ucf.edu/prism/37.
  • Climent, G. I. (2009). Entre la represión y los derechos sexuales y reproductivos: socialización de género y enfoques de educación sexual de adolescentes que se embarazaron. La ventana. Revista de estudios de género3(29), 236-275.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.