Hvordan fungerer hormonkuren?

Hormonkuren kan i øjeblikket klassificeres som en slankekur, da den kan føre til vægttab.
Hvordan fungerer hormonkuren?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis vi lytter til idéen udviklet i bogen The Hormone Diet, er det muligt at regulere det endokrine system gennem kosten ved at følge hormonkuren. Ifølge forfatteren, Dr. Natasha Turner, “er der omkring 16 typer hormoner, som påvirker evnen til at tabe sig”.

Nogle af dem ville være insulin, kønshormoner, stresshormoner og humørhormoner. Det er beregnet som en kur til at tabe sig og forbedre sit helbred, og fokuserer på forholdet mellem hormonel funktion og vægttab. Så lad os se lidt nærmere på det.

Hormonkuren: En kost til vægttab

Hormonkuren lover vægttab takket være balancering af hormoner. Det er baseret på idéen om, at grunden til, at nogle mennesker har svært ved at tabe sig, er en hormonel funktionsfejl. Korrigering af hormonelle ubalancer i kroppen er det, der ville give mulighed for vægttab og at vedligeholde vægten over tid.

Det fremmer også et bedre helbred og afgiftning af kroppen. For at opnå dette ville nøglen være spisevaner, fysisk træning og kosttilskud. Hormonel regulering vil opnås gennem de fødevarer, der indtages, tidspunktet på dagen, hvor måltiderne indtages, og andre komplementære livsstilsvaner.

Blodprøve tjekker for hormoner

Hvordan virker det?

Kuren er designet til at blive udført i tre trin, der varer seks uger.

Trin 1: 2 uger detox

Det første trin handler om at korrigere nogle spisevaner og stoppe med at spise nogle fødevarer og næringsstoffer, der er skadelige.

Alkoholholdige drikkevarer, koffeinholdige drikkevarer, gluten, tilsat sukker, mejeriprodukter, rødt kød og citrusfrugter er ikke tilladt. Samtidig anbefaler denne diæt at øge indtaget af grøntsager, frugter, fisk, soja, grøntsagsjuice, nødder og glutenfrie fuldkorn.

Med dens skabers ord defineres kuren som en middelhavskost med et lavt glykæmisk indeks.

Trin 2: Genindførelse af kosten

I den anden fase kan nogle af de forbudte fødevarer i de første uger genindføres. Listen er lang, og du skal altid være opmærksom på den individuelle tolerance for hver af dem. Derudover opfordrer kuren også til at stoppe med at forbruge et stort antal ultraforarbejdede produkter.

Trin 3: Supplerende foranstaltninger til hormonkuren

Afslutningsvis tilskunder det tredje trin til fysisk træning for at aktivere hormoner og følelsesmæssigt velvære. Samtidig giver det råd til kvalitetssøvn og stresshåndtering.

Er hormonkuren dårlig for dit helbred?

Hvis vi ser på de vaner, der fremmes af hormonkuren, kan vi ikke sige, at det er en dårlig eller farlig kost for vores helbred. Et reduceret indtag af kalorier uden at gøre vores kost til alvorligt restriktiv med hensyn til kalorier og et øget indtag af sundere fødevarer er grundlaget for mange kostplaner til vægttab.

Derudover begrænser hormonkuren indtaget af forarbejdede fødevarer. Disse typer produkter bør ikke være til stede i nogen form for kost, selvom personen ikke ønsker at tabe sig.

En anden af dens stærke sider er, at den bortset fra at fokusere på mad sætter fokus på søvn, følelsesmæssig balance, stress – som vi bør undgå så meget som muligt – og fysisk træning.

Det er dog altid tilrådeligt for folk, der ønsker at tabe sig, at følge et personliggjort program baseret på ens energibehov og daglige aktivitet. Derudover bør du gradvist tilpasse denne plan til det vægttab, du opnår.

Forarbejdede fødevarer

Problemet med hormonregulering

Hovedproblemet med hormonkuren er, at den lover hormonel regulering, men forskere er stadig ikke sikre på, at det er muligt. I øjeblikket er der ingen videnskabelig dokumentation for, at dette er tilfældet. Der er bøger om hormonkuren, og hvordan man anvender den, men de understøttes ikke af videnskabelige undersøgelser.

Som vi har set, er hormoner en del af den generelle funktion af vores kroppe foruden reguleringen af kropsvægt. Derfor kan det være kontraproduktivt at foregive at kontrollere det udelukkende med målet om at tabe sig.

Derudover fremmer denne kur stort vægttab på kun to uger, hvilket ville være usundt og urealistisk. Det kan dog have en negativ indvirkning på stofskiftet, der ville ende med at generere en efterfølgende vægtøgning.

Hormonkuren: Endnu en kostplan til vægttab

Som vi har set, kan hormonkuren i øjeblikket klassificeres som en slankekur. Selvom den fremmer sund kost og livsstilsmønstre, er den muligvis ikke gavnlig for alle. Det er uden at tage højde for, at det hurtige vægttab mange gange ikke er en god strategi for at tabe sig på lang sigt.

Afslutningsvis skal du sørge for, at dette er det rigtige for dig, før du kaster dig ud i det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Byrne NM, et al. Intermittent energy restriction improves weight loss efficiency in obese men: the MATADOR study. International Journal of Obesity. Agosto 2017. 42-129-138.
  • Leibel RL, Rosenbaum M, Hirsch J. Changes in energy expenditure resulting from altered body weight. New Journal England of Medecine. Marzo 1995. 9;332(10):621-8.
  • Mann T, et al. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. The American Psychologist. Abril 2007. 62(3):220-33.
  • Ogilive RP, Patel SR. The epidemiology of sleep and obesity. Sleep Health. Octubre 2017. 3(5):383-388.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.