Hvornår kan dit barn stoppe med at bruge natbleer?

Den bedste anbefaling til dit barn om at stoppe med at bruge natble er at tage processen naturligt og give ham eller hende tid til at gennemføre dette skridt uden pres. De vil sandsynligvis opnå det, inden de er fem år.
Hvornår kan dit barn stoppe med at bruge natbleer?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Det er mest almindeligt for børn at stoppe med at bruge natbleer noget tid efter, at de har smidt bleen om dagen. Nogle gange sker processen samtidig, men der er ingen faste regler.

Hvert lille barn har sin egen rytme.

Nogle forældre kan føle sig utålmodige, når de ser, at deres barn er pottetrænet om dagen, men ikke smider bleen om natten. Sandheden er, at der ikke er nogen grund til at bekymre sig.

Dette er en proces, der er forbundet med nervesystemets modning. Den bør ikke fremtvinges eller presses, men snarere opmuntres og ledsages, indtil den er opnået. Tålmodighed og forståelse er nøglen.

Tidspunktet til at stoppe med at bruge natbleer

Det store spørgsmål for mange forældre er, hvornår man skal stoppe med at bruge natbleer. Der er ikke noget præcist svar på spørgsmålet.

Man kan sige, at det er normalt, at småbørn holder op med at bruge ble om dagen i alderen mellem 2 og 3 år. Derefter er det almindeligt, at man smider natbleen i alderen mellem 3 og 5 år. I 3-årsalderen er det almindeligt, at mange børn holder op med at bruge den.

Det anslås dog, at 1 ud af 4 børn stadig tisser i sengen om natten i 4-årsalderen. Hvis der ikke er opnået kontrol over blæren i 5-årsalderen, er det tilrådeligt at konsultere en specialist.

På trods af dette er eksperterne enige om, at det er normalt at have lejlighedsvis urinlækage op til 7-årsalderen. I stedet for at se på alderen er det faktisk bedre at tage hensyn til tre tegn, der tyder på, at det er muligt at forsøge at smide natbleen:

 • Barnet vågner op med en tør ble i en hel uge.
 • Han eller hun vågner selv om natten med trang til at tisse.
 • Barnet beder om at få bleen af.
Et barn har tisset i sengen

Eventuel urinlækage om natten er at forvente. Det er nødvendigt at konsultere en specialist, når situationen er meget hyppig.

Tips til at stoppe med at bruge natbleer

Det vigtigste er, at barnet føler sig selvsikker og motiveret til at stoppe med at bruge natbleen. Det er nødvendigt at give psykologisk støtte. Det vil sige, at du skal forklare ham eller hende, hvor behageligt det er at sove uden ble og fejre, når han eller hun vågner op uden at have tisset i sengen. På den måde vil han eller hun føle sig støttet.

Det er vigtigt at inddrage barnet i beslutningen om at stoppe med at bruge natbleer. Følgende tips er værd at overveje for at støtte processen:

 • Lykønsk ham/hende for de fremskridt, han/hun gør.
 • Sørg for, at barnet har en pyjamas på, som er let at trække op og ned.
 • Sørg for, at der ikke er nogen forhindringer på vejen til badeværelset.
 • Undgå at lade barnet drikke store mængder væske to timer før sengetid.
 • Hvis barnet vågner af en anden grund, skal du benytte lejligheden til at tage ham/hende med på toilettet.
 • Lad et bærbart lys stå i nærheden af sengen. På den måde kan han/hun bruge det, når han/hun vil på toilettet.
 • Opmuntr barnet til at fortælle dig, hvornår han/hun skal på toilettet, også selv om barnet stadig har ble på.
 • Gør det til en vane at gå på toilettet, inden du går i seng. Ideelt set bør dette gøres efter tandbørstning.
 • Hvis barnet foretrækker det, kan du bede ham/hende om at sige til om natten, hvis han/hun vågner og skal tisse.
 • Der findes også godnathistorier, som kan hjælpe børn med at føle sig støttet under denne proces.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hudpleje om sommeren til babyer og børn

Hvad skal du undgå?

Pres er slet ikke tilrådeligt i disse tilfælde. At stoppe med at bruge natbleer er en proces, der kan tage noget tid.

Det er bedst at være tålmodig og forstå, at hvis dit barn ikke kan holde sig tør, er det, fordi han eller hun endnu ikke har fuldført modningen af sit nervesystem.

Efter at barnet er stoppet med at bruge natbleer er der stadig stor sandsynlighed for, at han eller hun vil tisse i sengen et par gange. Hele denne proces kan tage op til et år. Et vandtæt lagen for at undgå uheld er en god idé.

Det er også en god idé at have en tør pyjamas og tørre lagner ved hånden, bare for en sikkerheds skyld. Du skal ikke skælde dit barn ud eller bebrejde barnet for eventuelle lækager. Forsikre tværtimod dit barn om, at det er normalt.

Hvis dit barn holder op med at bruge natbleen, men derefter tisser i sengen flere gange, er det bedst at tage bleen på igen og prøve igen senere. Måske er det endnu ikke på tide for ham eller hende at tage dette skridt.

En kasse med bleer

Skil dig ikke af med bleerne med det samme, når du holder op med at give barnet natble på. Det er tilrådeligt at vente et par uger for at bekræfte, at barnet er fortrolig med den nye situation.

Respektér barnets rytme, når du dropper natbleerne

Det er nødvendigt at understrege, at hvert barn er forskelligt og derfor ikke bør sammenlignes med andre. Processen med at smide natbleen er ikke let.

Hvis barnet er mellem 5 og 6 år og ikke har været i stand til at kontrollere lukkemusklerne om natten, er det tilrådeligt at konsultere en børnelæge. Selv om han/hun er i stand til det, er det normalt at have lejlighedsvise uheld indtil 7-årsalderen.

Der skal tages hensyn til, at nogle begivenheder kan medføre regressioner i adfærd. Ankomsten af en søskende, en flytning eller en større ændring kan føre til en tilbagevenden til sengevædning.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Deodorant til børn: Hvornår skal de begynde at bruge det?

En naturlig proces

Det er bedst at forsøge at stoppe med at bruge natbleer om sommeren. På denne årstid vil barnet føle sig mere tryg ved at gå i seng med mindre tøj på. Desuden vil barnet ikke blive udsat for kulde, hvis han eller hun tisser i sengen.

Forældrene bør tage denne proces meget naturligt. At holde op med at bruge ble om natten er en milepæl, som vil ske, når barnet er klar til det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Díaz, E. T., Suárez, V. M., Alcántara-Canabal, L., Castañón, C. S., & Muíños, C. C. (2021, August). Valoración de los criterios diagnósticos de la enuresis nocturna. In Anales de Pediatría (Vol. 95, No. 2, pp. 101-107). Elsevier Doyma.
 • HERRARA, R. S., NAVARRO, J. R., & FERNÁNDEZ, G. P. Enuresis nocturna primaria. Seguimiento en una consulta de Pediatría de Atención Primaria.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.