Hydroterapi i tyktarmen: Myter og fakta, du har brug for at kende

Der findes flere teknikker på markedet, som hævder, at tarmrensning har sundhedsmæssige fordele. Blandt disse er hydroterapi af tyktarmen. Virker det?
Hydroterapi i tyktarmen: Myter og fakta, du har brug for at kende
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Den store variation i afføringsvaner afhænger i høj grad af den måde, vi spiser på. Populariteten af regelmæssige afføringer har fået dem, der ikke går på toilettet ofte, til at ty til teknikker, der hjælper afføringen. En af disse metoder er hydroterapi i tyktarmen.

Kronisk forstoppelse rammer 2 til 34 % af de voksne i nogle samfund. Så det er et ret almindeligt fund.

Symptomerne i forbindelse med forstoppelse får folk til at søge måder at komme af med afføring på. De tyer som regel til afføringsmidler og lavementer, men nogle vælger også mere drastiske behandlinger som f.eks. hydroterapi.

Hvad er hydroterapi i tyktarmen?

Hydroterapi i tyktarmen er en teknik, hvor et rør føres ind gennem endetarmen for at skylle tyktarmen. Formålet med denne metode er at muliggøre en grundig udrensning af tarmen og fjerne de rester, der findes i den sidste del af fordøjelseskanalen.

Til dette formål er der udviklet forskelligt udstyr, der skal lette arbejdet. De har justerbare muligheder, der giver behandleren større frihed til at manipulere.

Disse apparater indfører store mængder vand i tarmen (op til 120 liter). Selv om det også beskrives, at der anvendes andre stoffer, såsom kaffe, urteinfusioner og enzymer.

De er normalt designet til at arbejde med et tryk, der ikke overstiger 120 millibar, og opretholde en temperatur tæt på kropstemperaturen. Sidstnævnte kan dog afhængigt af apparatet indstilles til mellem 21 og 41 °C.

Hydroterapi i tyktarmen

Den omtrentlige varighed af en behandling er 40 minutter, fordelt på et par korte vandingsperioder. I alt kan der udføres 40-60 skylninger i en enkelt behandling, hvor der tilføres ca. 2 liter væske i hver.

Hydroterapi i tyktarmen udføres af en hydroterapeut, som normalt ikke har nogen videnskabelig uddannelse. Bortset fra den tekniske uddannelse til at bruge udstyret.

Mand med mavesmerter grundet forstoppelse

Mulighederne for at behandle forstoppelse er varierede. Hydroterapi er en af de mest ekstreme.

Hvorfor opstod hydroterapi?

Hydroterapi i tyktarmen fremstår som et svar på en gammel og kontroversiel teori, som i de seneste årtier har genvundet popularitet: Autointoksicering. Denne opfattelse går ud fra, at tyktarmen er et simpelt kloaksystem, og den forbinder tilbageholdelse af fordøjelsesaffald med sygdom.

Den oprindelige hypotese er, at forrådnelse af disse materialer producerer toksiner, som kroppen optager. Derfor blev forstoppelse betragtet som en tavs fjende, da den gjorde det muligt for afføring at blive længere i tarmen.

Sådanne påstande blev dog modbevist i 1920’erne. I dag har tarmsundhed igen fået betydning, blot fokuserer forskningen på at forstå mikrobiomets samspil med resten af kroppen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad kan du spise for at genoprette tarmfloraen?

Har hydroterapi i tyktarmen nogen fordele?

Denne metode har ingen videnskabelig støtte, og de fleste læger er imod den.

Nogle ser den som nyttig i forbindelse med forberedelse af tyktarmen, forud for en koloskopi. Dens fortalere foreslår den som en helbredende teknik for en række tilstande, herunder følgende:

 • Colitis.
 • Flatulens.
 • Divertikulitis.
 • Forstoppelse.
 • Irritabel tyktarm.
 • Crohns sygdom.
 • Parasitose i tarmene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fem sunde salater til din tyktarm

Hydroterapeuterne sigter mod at øge deres antal klienter ved at foreslå hydroterapi i tyktarmen som et effektivt middel til behandling af andre tilstande. Der er ingen videnskabelig dokumentation for disse påstande, men der er heller ingen lovgivning, der beskytter patienten mod sådanne påstande.

De tilstande, som de hævder at behandle, omfatter følgende:

 • Bihulebetændelse og andre luftvejssygdomme.
 • Tilbagevendende hovedpine og migræne.
 • Halitose eller dårlig ånde.
 • Psykiske lidelser.
 • Hudproblemer.
 • Forskellige allergier.
 • Alkoholisme.

Hvad siger videnskaben?

I de seneste årtier har man i en del forskning forsøgt at finde frem til de reelle fordele ved hydroterapi i tyktarmen. I en undersøgelse af patienter med irritabel tarm blev der f.eks. anvendt udstyr til hydroterapi, som er godkendt af det taiwanesiske sundhedsagentur.

De foreslåede behandlinger var mindre drastiske og med langt lavere vandingshastigheder end dem, der er beskrevet i konventionelle behandlinger. Resultatet af undersøgelsen er, at der var en forbedring af disse patienters symptomatologi.

I samme undersøgelse beskriver de dog begrænsningerne i deres resultater, da der var tale om en lille befolkningsudvælgelse, og opfølgningstiden for patienterne var kort. På den anden side var en af indikatorerne for effektivitet subjektiv og kunne være resultatet af en placeboeffekt.

På samme måde blev der i en anden serie af undersøgelser udført med patienter med kronisk forstoppelse eller diarré også opnået en forbedring af symptomerne. Under alle omstændigheder var gruppen af personer ikke større end 40.

Risici ved hydroterapi i tyktarmen

Selv om de, der anvender den, foreslår den som en uskadelig teknik, er virkeligheden langt fra denne version. Den største risiko, som en person, der henvender sig til en hydroterapeut, er udsat for, er tarmperforation, som kan udløse sepsis og vand- og elektrolytforstyrrelser. Begge tilstande er dødelige.

Så sikkerheden ved hydroterapi i tyktarmen er blot en myte. Derudover er der andre risici, herunder krydskontaminering, gastrointestinale symptomer efter sessionen (kvalme, opkastning eller diarré), fylde i maven og analsmerter.

Smerter ved anus efter hydroterapi i tyktarmen

Efter behandlingen kan der være ømhed og smerter fra den manipulation, der blev udført med instrumentet.

Kontraindikationer for hydroterapi i tyktarmen

En uendelig liste med hensyn til denne teknik udgøres af de patienter, som under ingen omstændigheder bør gå til en hydroterapeut. Blandt disse kontraindikationer er følgende:

 • Graviditet.
 • Neoplasmer.
 • Prolaps i endetarmen.
 • Brok i maven.
 • Blødninger i fordøjelseskanalen.
 • Analfissurer og -fistler.
 • Hæmorroider.
 • Tidligere strålebehandling.
 • Arteriel hypertension og hjertesygdom.

En kontroversiel behandling

Hydroterapi i tyktarmen kan have potentiel nytteværdi i behandlingen af visse patienter med sygdomme, der påvirker mave-tarmkanalen. Især forstyrrelser forbundet med udstødelsen af afføring.

Denne ressource bør dog kun overvejes hos patienter, hos hvem medicinsk behandling ikke har været effektiv. Ligeledes bør teknikken overvejes, før man vælger et kirurgisk indgreb, da den er mindre invasiv.

Anbefalingerne for udøvelse af hydroterapi i tyktarmen er dog, at udstyret kun bør være til individuel brug, at dets dele bør være til engangsbrug, at der bør anvendes filtreret vand fra hanen i stedet for andre stoffer, og at væskemængderne bør reduceres. Træning i brugen af disse apparater bør være obligatorisk for at undgå alvorlige bivirkninger.

Det er af afgørende betydning, at disse patienter opretholder en tæt lægelig opfølgning. Der er ligeledes behov for meget mere forskning i denne henseende.

Det bør undersøges nærmere, om vi står med en teknik med en acceptabel risiko/fordel-faktor, der kan betragtes som en mulighed. Eller om vi tværtimod endnu en gang befinder os med en myte.

Det kan interessere dig ...
Anvendelse, typer og fordele ved thalassoterapi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anvendelse, typer og fordele ved thalassoterapi

Ønsker du at lære om typerne og fordelene ved thalassoterapi? Denne teknik bruger elementer fra det marine miljø (havvand, alger, sand, mudder).


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Araujo, M.; Kraemer, P.; Evidencia Científica sobre la Efectividad y Seguridad de la Hidroterapia Colónica y la Mesoterapia; Unidad de Evaluación de Tecnologías de Salud; 2006.
 • Ernst, E.; Colonic Irrigation and the Theory of Autoitoxication: a Triumph of Ignorance over Science; Journal of Clinical Gastroenterology; 24 (4): 196 – 198; 1997.
 • Jarvis, W.; Colonic Irrigation; National Council Against Fraud; 2000.
 • Barret, S.; Gastrointestinal Quackery: Colonics, Laxatives and More; Quackwatch; 2010.
 • Hsu, H.; Leung, W.; Hu, G.; Treatment of Irritable Bowel Syndrome with a Novel Colonic Irrigation System: a Pilot Study; Techniques in Coloproctology; 20: 551 – 557; 2016.
 • Koch, S.; Melenhorst, J.; van Gemert, W.; Baeten, C.; Prospective Study of Colonic Irrigation for the Treatment of Defaecation Disorders; British Journal of Surgery; 95 (Issue 10): 1273 – 1279; 2008.
 • Manon, M.; Autointoxication and Historical Precursors of the Microbiome–Gut–Brain Axis; Microbial Ecology in Health and Disease; 29 (Issue 2); 2018.
 • Transcom S.L. San Sebastián; Hidroterapia del Intestino Grueso con Hydro-Colon; Natura Medicatrix; 36; 1994.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.