Imiteret træ: Sådan anvender du denne maleteknik

Det er muligt at simulere naturligt træ eller genoprette naturlige træoverflader med teknikken til imiteret træ.
Imiteret træ: Sådan anvender du denne maleteknik

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 08 februar, 2023

Det er muligt at få en overflade til at se ud som træ ved hjælp af en simpel malingsteknik. Det er ikke længere nødvendigt at anskaffe sig trægenstande eller -pynt. Med blot et par specifikke produkter og et gummiværktøj kan du opnå en struktur som imiteret træ.

Denne teknik kan anvendes på forskellige overflader som f.eks. døre, rammer og vinduer. Så længe det ikke er på et porøst materiale, giver denne maleteknik dig en visuel effekt, der får dig til at glemme det originale træ. Hvis du har et stramt budget, kan du opdage de korte og nemme trin til at opnå imiteret træ af høj kvalitet.

Hvad er teknikken med imiteret træ?

Dette er en type uægte udseende, der har til formål at efterligne udseendet af naturligt træ. På denne måde er det muligt at give indtryk af, at forskellige tømrer- og håndværksgenstande, f.eks. døre, vinduer eller møbler, er lavet af dette materiale.

Det bruges til at forvandle forskellige overflader med en naturlig træmæssig effekt.

Det bruges også til at fremhæve årerne på et allerede slidt træ. Det betyder, at du kan genvinde tekstur og det visuelle format i et objekt, der allerede er lavet med dette materiale, men som er falmet eller slidt på en eller anden måde.

Dette kan ske på grund af tidens gang eller farveslitage. Så sammenfattende kan teknikken med imiteret træ anvendes på både nye elementer og gamle genstande, der skal restaureres.

Du er måske interesseret i: Sådan kan man male møbler af laminat

Karakteristik af imiteret træ

Det centrale produkt, der opnår denne effekt, er en slags lak eller polyurethanmaling. Et veludført arbejde bør reproducere overflader, der visuelt ligner naturligt træ. Men desuden skal farven ligne dette materiales fibre, og der skal opnås en glat tekstur.

I sidste ende skal overfladebehandlingen være jævn, glat, modstandsdygtig og glat uden klumper eller porøsiteter. På den anden side skal der opnås en mellem- eller satinagtig glans uden at få en meget skinnende effekt eller en mat effekt.

En træstol slibes

Møblet kan miste sin farve og sine visuelle egenskaber med tiden.

Hvor kan det anvendes, og hvilke værktøjer skal jeg bruge?

Teknikken med imiteret træ kan anvendes på forskellige materialer, f.eks. metal, cement, slidt træ eller puds. Det vigtige er, at det ikke er porøst.

Teknikken fungerer på en lang række elementer, der indgår i hjemmet, både i strukturen og i møbler eller dekoration. Døre, rammer, vinduer, metalåbninger, skabe og apparater er nogle af de mange muligheder for at omdanne dem til imiteret træ.

De materialer, der skal bruges, er meget få og lette at skaffe. Derfor er det ud over den lette anvendelse også en meget økonomisk teknik.

  • Specifik lak eller maling. Det grundlæggende element er træeffekten. Den kan opnås ved at kombinere forskellige nuancer, alt efter personlige præferencer.
  • Pensel. Det er tilrådeligt at bruge en pensel eller rulle til påføring af maling til imiteret træ.
  • Gummistempelværktøj. En genstand, der er beregnet til at stemple knaster og træets karakteristiske årer. Det føres hen over overfladen efter påføring af malingen og kan fås i ethvert byggemarked.
  • Fugtig klud. Dette er nødvendigt for at rengøre værktøjet mellem de forskellige lag.
  • Fortynder. Ved afslutningen af arbejdet er det tilrådeligt at rengøre pensler og ruller med dette produkt.

Trin til at udføre teknikken med imiteret træ

Når du har alle de nødvendige værktøjer, er det muligt at omdanne overfladerne med imiteret træ. Det er en simpel opgave, hvor en række trin anvendt med omhu og præcision kan give dig flotte resultater.

1. Forberedelse af overfladen

Ud over at sikre de korrekte overflader og materialer til dette arbejde er det vigtigt at kontrollere, at de er tørre og rene. Denne rengøring og forberedelse skal lægge vægt på at fjerne ujævnheder, støv, fedt, snavs og gammel maling.

Når det hele er forberedt, vælger nogle mennesker at påføre et lag olieforsegler eller syntetisk træforsegler. Hvis der er tale om metaloverflader, skal produktet være rustbeskyttende.

Vindueskarm spartles

2. Forskellige farver

Generelt er det træ, som vi efterligner med denne teknik, fyrretræ, selv om andre nuancer kan opnås ved at vælge en kombination af farver. Der blandes to nuancer: En lysere og en mørkere. De mest almindeligt anvendte er brun, beige, gul, okker, grøn eller creme.

3. Primer

Det anbefales at påføre et tidligere lag maling for at sikre en bedre vedhæftning efterfølgende. Dette lag kaldes en primer og består af en ensartet belægning, der forbereder overfladen til det endelige lag.

4. Påføring af maling

Før du åbner dåsen, skal du ryste den i et par sekunder for at blande produktet godt. Når primeren er tør, påføres et nyt lag, der dækker hele overfladen ensartet og uden klumper.

Hvis der er to farver, påføres det første lag med den lysere nuance. Når det er tørt, påføres laget med den mørkere farve med en rulle eller pensel.

På denne måde skabes effekten. Husk på, at dette er en lignende proces som glaseringsteknikken.

5. Brug af værktøjet

Bortset fra alle de tidligere elementer, vi har nævnt, er det vigtigste værktøj i denne teknik stempelværktøjet. Før malingen tørrer, skal du føre dette værktøj over overfladen med lette bevægelser.

Det vigtige er at generere træ-effekten.

Bevæg det forsigtigt op og ned og drej det fra tid til anden for at skabe de knaster, der er så typiske for dette materiale. Overdriv ikke bevægelsen, da det kan se meget kunstigt ud. Brug den fugtige klud til at tørre malingen af fra værktøjet mellem de enkelte lag.

Imiteret træ og andre lignende teknikker

Imiteret træ er ikke den eneste variant af denne maleteknik. Den kan også bruges til at opnå en rustik effekt med maling i alle farver. Formålet er at skabe synlige linjer med forskellig intensitet, der simulerer bevægelserne ved lasering eller kæmning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • CastilloMorales M. I, , ErdoizaSordo J. J. Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques [Internet]. 1995;1(2):9-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61700203
  • Tamarit Urias J. C, Borjade la Rosa A, FloresVelázquez R, , CoronaAmbríz A.  Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2002;8(1):83-90. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62980110

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.