Impetigo hos børn

Mange forældre kommer til lægen foruroliget, fordi deres barn har væskende blærer eller lokale skorper. Det er som regel impetigo. Det er en af de mest almindelige sygdomme. Den kan forebygges, smitter og kan kontrolleres med den rette behandling.
Impetigo hos børn

Sidste ændring: 11 september, 2022

Impetigo hos børn er forårsaget af en bakterie, der skaber en hudinfektion. Generelt forekommer den normalt omkring mund, næse og ører. Den vigtigste smittevej er direkte kontakt med læsionen.

Den har en højere forekomst hos børn i alderen mellem 2 og 6 år, fordi disse børn får flere skrammer og snitsår og også klør sig mere. Dette fører til spredning af bakterien.

Den kan forekomme på alle tider af året, selv om den ses hyppigere i de varme måneder på grund af temperaturen og fugtigheden.

Hvordan fremstår impetigo på huden?

Impetigo fremstår på huden som sår dækket af honningfarvede skorper. De er normalt ikke ledsaget af feber, og patienterne forbliver generelt raske. Sårene heler normalt efter et stykke tid uden ardannelse.

Som en overfladisk hudinfektion kan den forårsage kløe, svie og endda smerter, hvis den er lokaliseret i området omkring munden. Den forekommer undertiden med lymfeknuder tæt på infektionsområdet. Disse knuder er mobile og kan forårsage smerte.

Hudafskrabning på barns arm

Årsagerne til impetigo hos børn

I ca. 90 % af tilfældene skyldes impetigo Staphylococcus aureus, mens Streptococcus pyogenes er årsagen i resten af tilfældene. Streptococcus er også årsag til f.eks. streptokokfaryngitis.

Langt de fleste af os bærer begge bakterier på huden. Men ved sår, bid, skrammer eller snitsår er bakterierne i stand til at forårsage en infektion, hvilket resulterer i impetigo.

Typer af impetigo

Der findes to hovedtyper af impetigo:

 • Ikke-bulløs impetigo. Denne skyldes i vid udstrækning streptokokker. Den eroderer hudoverfladen efter små sår eller traumer og forårsager større sår, som senere dækkes af en myelisk skorpe. Der kan normalt observeres flere læsioner hos det samme barn som følge af autoinokulation. Den er ikke relateret til blærer.
 • Bulløs impetigo. Dette er forårsaget af stafylokokker. Den forårsager blærer og vesikler fyldt med klar væske på huden. De går let i stykker og forårsager et område med blottet, skinnende dermis, der vil få en gullig skorpe.

Diagnose

Barn med impetigo

Anamnese og fysisk undersøgelse er afgørende for diagnosen af impetigo.

Ved den fysiske undersøgelse under lægekonsultationen stiller specialisten diagnosen på baggrund af udslættets karakteristika og anamnesen. Børnelægen kan finde det nødvendigt at anmode om en laboratorieprøve for at fastslå, hvilken bakterie der forårsager tilstanden.

Der er flere dermatologiske sygdomme, som fører til en vanskelig differentialdiagnose:

Det er derfor, at vi understreger behovet for konsultation med en kvalificeret læge. Denne fagperson vil ved hjælp af sygehistorien og en fysisk undersøgelse gå videre til den korrekte differentialdiagnose. Den endelige diagnose stilles dog af den mikrobiologiske analyse af eksudatet fra læsionerne.

Passende behandling af impetigo hos børn

Målet er at behandle infektionen, og den anbefalede behandling er antibiotika. Disse kan anvendes lokalt eller oralt, afhængigt af læsionernes omfang på kropsoverfladen, eller hvis den er ledsaget af systemiske symptomer.

Brugen af blødgørende cremer hjælper med at opretholde hudens barrierefunktion. Symptomatisk adjuverende behandling kan om nødvendigt dækkes med antihistaminer mod kløe eller antiinflammatoriske midler. Det er vigtigt at anvende solbeskyttelse for at undgå hyperpigmenterede områder på den læsionerede hud.

Impetigo hos børn er smitsomt, indtil læsionerne er helt væk. Man bør dog være forsigtig.

Sådan forebygger og kontrollerer du spredningen

Nogle af anbefalingerne til at forebygge spredningen af impetigo hos børn er følgende:

 • Hold børnenes negle korte og rene.
 • Lær dem at lade være med at kradse i hudlæsioner, da dette giver bakterierne mulighed for at trives.
 • Hvis de rører ved læsionerne, skal de vaske det udsatte område med vand og sæbe.
 • Undgå kontakt med andre børn i denne periode.
 • I tilfælde af rifter skal de rengøres med vand og sæbe og påføres antibiotisk creme.
 • Del ikke snavset tøj, lagner eller håndklæder med en person med en aktiv hudinfektion.
 • Oprethold en ordentlig fugtpleje af huden for at aktivere hudbarrieren.

Impetigo hos børn er almindeligt, men skal kontrolleres

Selv om vi anser impetigo hos børn for kun at være en lokaliseret hudinfektion, skal behandlingen iværksættes hurtigt på grund af den høje smittefare.

Søg læge, hvis symptomerne fortsætter, eller hvis der er mistanke om, at infektionen er blevet værre, f.eks. smerter, feber eller øget hævelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • García-Romero, M. T. (2017). Impétigo ampolloso. Acta pediátrica de México38(5), 351-354.
 • Moyano, M., Peuchot, A., Giachetti, A. C., Moreno, R., Cancellara, A., Falaschi, A., & Roldán, D. (2014). Infecciones de piel y partes blandas en pediatría: consenso sobre diagnóstico y tratamiento. Arch Argent Pediatr112(2), 183-191.
 • Sellarés Casas, E., & FA, M. L. (2007). Infecciones cutáneas bacterianas. Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica1, 29-35.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.