Karakteristika og anvendelse af novalgin

Novalgin bliver brugt til at behandle posttraumatisk eller post-operation moderate eller seriøse smerter og kramper. Læs med for at lære alt om det!
Karakteristika og anvendelse af novalgin

Sidste ændring: 22 december, 2022

Novalgin er en type medicin, der består af metamizol eller dipyron. Det hører til gruppen, pyrazolon, og har smertestillende og feberstillende effekter. Novalgin har dog også mindre kraftfulde anti-inflammatoriske og krampelindrende egenskaber.

I denne artikel kan du opdage de forskellige karakteristika og anvendelsesmuligheder af novalgin.

Sådan virker novalgin

Novalgin kan bestå af metamizol

Ligesom alt andet medicin af den samme gruppe, fungerer dipyron og metamizol ved at hæmme handlingen af cyclooxygenase. Det hæmmer derfor syntesen af prostaglandin på grund af dets smertestillende og krampelindrende egenskaber.

På trods af dette og på trods af det faktum, at dets metabolitter også er aktive og hæmmer syntesen af prostaglandin, er dets anti-inflammatoriske aktivitet ikke høj.

Derudover kan metamizol berolige og mindske aktiviteten i den glatte muskulatur i mavetarmkanalen og livmoderen. Dipyron og metamizol kan gives oralt, intramuskulært og intravenøst.

Leveren omdanner hurtigt novalgin. Det omdannes der til aktive metabolitter, som bliver udskillet gennem urin.

Anvendelse af novalgin

Novalgin bliver brugt til at behandle posttraumatiske eller post-operation moderate eller seriøse smerter og kramper.  Læger giver det også i tilfælde af høj feber, som ikke reagerer på andre midler eller feberstillende medicin.

Doseringer og kontraindikationer

Piller på bord

Doseringen afhænger af den ønskede smertestillende effekt og patientens situation. Generelt er den typiske orale dosering til voksne mellem 8 og 16 mg/kg af deres kropsvægt.

Parenteral administration er forbundet med en øget risiko for allergisk chok. For at behandle feber hos børn, kan læger give en dosering på 10mg/kg af deres kropsvægt.

De smertestillende og feberstillende effekter manifesterer sig 30 til 60 minutter efter, at det er givet. Læger skal holde nøje øje med parenterale doseringer på over 1 g på grund af risikoen for højt blodtryk.

Eksperter anbefaler også diabetikere at tage piller eller tabletter i stedet for sirup. Derudover, bør patienter med nyre- eller leversvigt undgå at tage høje doseringer.

I forhold til kontraindikationer bør novalgin derudover ikke blive anvendt i de følgende situationer:

  • Overfølsomhed overfor pyrazoloner.
  • Akut eller kronisk nyre- eller leversvigt.
  • Bloddyskrasi
  • Aktive mavesår
  • Hjertesvigt
  • Gravide eller ammende kvinder

Læger bør desuden evaluere deres patienter hæmatologisk før behandling og periodisk under behandlingen.

Bivirkninger

Metamizol eller dipyron er en type smertestillende medicin, som på grund af sin giftige effekter, især grundet dets risiko for allergisk chok, blev taget af markedet i flere lande. Tilgængelig information indikerer, at dets anvendelse resulterer i voldsomme reaktioner af overfølsomhed. Disse indebærer:

  • Allergisk chok: Selvom det ikke er særlig gængst, er det en seriøs og nogle gange irreversibel reaktion. Selvom dets oprindelse er ukendt, er det dog en immunologisk reaktion.
  • Chok: En anden seriøs overfølsom reaktion. Dets symptomer er kløe, koldsved, døsighed, kvalme, stakåndethed og misfarvning af huden.

Allergisk chok sætter patientens liv i fare og kræver, at de stopper behandlingen. I disse tilfælde har patienten brug for øjeblikkelig medicinsk pleje.

Patienten kan derudover også lide af overfølsomme reaktioner forbundet med huden, især i slimhinderne i øjnene og næsen. Andre reaktioner på novalgin inkluderer leukopeni, trombocytopeni og hæmolytisk anæmi.

Anbefalinger til sundhedspersonale

Forskellige piller på et bord

Det spanske bureau for medicin og medicinske enheder (AEMPS) analyserede situationen for metamizol i Spanien med hensyn til tilfælde af allergisk chok. Af den grund insisterer de på, at personer husker, at det er receptpligtig medicin. De gav også de følgende anbefalinger til sundhedspersonale:

  • Anvend kun metamizol i kortvarige behandlinger på maks syv dage.
  • Brug kunne denne medicin, når det passer til de godkendte anbefalinger og den mindste effektive dosering.

Hvis længerevarende behandling er nødvendig, vil der dog være behov for periodiske hæmatologiske evalueringer, inklusiv ændringer i blodet. Giv ikke denne medicin til patienter, som ikke kan evalueres.

Konklusion

Før man giver novalgin, bør læger tjekke den medicinske historie i detaljer. Derudover bør de undgå at give det til patienter med en historie med overfølsomhed eller hæmatologiske reaktioner overfor denne medicin. Vi håber, denne artikel om anvendelsen af novalgin har været nyttig for dig.

Det kan interessere dig ...
Anvendelse og bivirkninger ved Norfloxacin
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anvendelse og bivirkninger ved Norfloxacin

Norfloxacin bekæmper mikroorganismer, som er modstandsdygtige overfor andet medicin. Hvad bruges det til? Hvad er dets bivirkninger?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.