Kentiapalmen: En stor og elegant stueplante

Selv om palmer er store planter, kan nogle eksemplarer nemt tilpasses til indendørs rum. Blandt dem finder vi kentiapalmen.
Kentiapalmen: En stor og elegant stueplante

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 september, 2023

Det kan virke mærkeligt at sige, at det er muligt at have et palmetræ inde i dit hjem. Men kentiapalmen, der oprindeligt stammer fra en ø i Stillehavet, er en plante, der vokser godt både indendørs og udendørs i hjemmet.

Selv om det er en endemisk art – dvs. den vokser kun naturligt på sin oprindelige ø – kan den også findes i USA, Spanien og England. Kentiapalmen udmærker sig ved sin elegance, da den har en slank, cylindrisk og ringformet stamme sammen med en række fiberrige mørkegrønne blade.

Disse egenskaber gør den til et meget attraktivt eksemplar til interiører, hvor den skal have en betydelig plads. Under alle omstændigheder er den meget nem at passe.

Hvilken art er kentiapalmen?

Det er en plante, der er endemisk for Lord Howe Island, et stykke paradisisk land øst for Australien i Stillehavet. Dens videnskabelige navn er Howea forsteriana, og den tilhører Arecaceae-familien, det vil sige palme-familien. I sin naturlige tilstand når den normalt op på 15 meter i højden målt fra udviklingen af dens ringformede stamme.

Hvad angår bladene, udvikler kentiapalmen flade, fjerformede og fiberrige eksemplarer med en attraktiv mørkegrøn farve. Desuden har den brune frugter, der senere bliver rødlige.

For at forstå de optimale vækstbetingelser skal oprindelsesstedet iagttages. I tilfældet med kentiapalmen er det ganske enkelt, da dens eneste naturlige levested er Lord Howe Island.

Der har den en gennemsnitstemperatur på 20 grader celsius, mens de maksimale temperaturer kan overstige 30 grader. Derfor vokser denne palme bedst i tropiske miljøer. Den tåler dog også nogle timers kulde, mens den udvikler sig godt indendørs, da den ikke kræver konstant direkte sollys.

Kentiapalmen står udendørs

Pleje af en indendørs kentiapalme

Det er ret nemt at have en kentiapalme i en have i et område med et varmere klima. Det er nok at give den en god mængde lysindfald, men også nogle øjeblikke med skygge, og at vande den fra tid til anden. Dette er især vigtigt, når det ikke har regnet i flere dage, eller når der er områder, hvor vandet ikke når frem.

Men selv om dette er en palme, der kan vokse sig stor, er den også velegnet til indendørs miljøer. Den elegance, som dette eksemplar byder på, gør den perfekt til store rum, hvor der er plads nok til, at bladene kan udvikle sig.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan planter og bruger du citronella i hjemmet

Sollys og placering

Det er klart, at det naturlige miljø for palmer er udendørs, hvor de får direkte sollys. Kentia er dog et eksemplar, der tilpasser sig godt til mangel på lys, så den kan også placeres indendørs uden problemer.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at den får naturligt lys ved at stå tæt på vinduer, glasdøre eller en anden lyskilde. Dette er især vigtigt i de første år af palmens liv.

Temperatur

Som nævnt er den gennemsnitlige temperatur på dens oprindelsesø 20 grader Celsius. Derfor foretrækker kentiapalmen et område mellem 15 og 25 grader celsius.

Den er dog modstandsdygtig over for koldere temperaturer, da der kan være perioder, hvor temperaturen falder til 5 grader celsius på Lord Howe Island. Der er dog tale om korte perioder. Ideelt set bør den nyde et tempereret klima og undgå at blive udsat for stærk vind eller frost.

Vanding af kentiapalmen

Både i haver og indendørs tåler denne art lidt overskydende fugtighed. Derfor bør man være opmærksom på vandmætning. Når det gælder udendørs palmer, skal den kun vandes, hvis regnvandet ikke når frem til deres område, eller hvis der er perioder med tørke.

Når det gælder vanding af en indendørs plante, er det tilstrækkeligt at vande den en og op til tre gange om ugen. I de kolde måneder bør denne hyppighed reduceres til kun en eller to gange om måneden. Husk på, at palmen på grund af sine naturlige forhold bedre kan modstå en tørkeperiode end en for våd jord.

Fugtighed

En meget fugtig jord kan forårsage fremkomsten af svamp og forskellige sygdomme. Det er dog også vigtigt at kontrollere, at der ikke er omfattende tørke.

Når planten står indendørs, opstår dette som regel på grund af placeringen tæt på forskellige varmeapparater, især om vinteren. I dette tilfælde er det tilrådeligt at sprøjte lidt vand på bladene med en sprayflaske.

Kvinde passer indendørs planter

Jord

For at fremme plantens optimale udvikling er det bedst at bruge jord, der er rig på næringsstoffer. Det kan være organisk kompost eller uorganisk gødning, der kan fås i ethvert gartneri.

Det er også vigtigt at sørge for veldrænet jord. På den måde bliver rødderne luftet, og vandmætning undgås.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Pilevand til at styrke planternes rødder

Sygdomme

Kentiapalmen er sårbar over for en række almindelige sygdomme, hvoraf de fleste er relateret til svamp på grund af for høj luftfugtighed. Derfor er det nødvendigt at kontrollere, at der ikke er nogen vandpytter eller for meget vand i jorden.

Det er også tilrådeligt at anvende et naturligt svampemiddel en eller to gange om året. Denne plante er mere udsat for følgende sygdomme:

  • Spindemider: En lille mide, der normalt optræder i de måneder, hvor der er mest tørke.
  • Mellus: De er også forbundet med varme og tørke. Dette er et skadedyr, som normalt bekæmpes ved at sprøjte med kaliumsæbe og varmt vand.
  • Meldug: Dette er en svamp, der viser sig ved hvide, bomuldsagtige pletter på bladene.

Dyrkning af kentiapalmen indendørs

En af grundene til, at mange mennesker vælger dem til at pynte indendørs, er deres elegante og samtidig eksotiske udseende. Det er trods alt ikke alle, der har en palme i deres hjem.

Men dette eksemplar er ideelt til at opnå en cool indretning med naturlige detaljer. Den er meget tilpasningsdygtig og nem at passe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kahn F, , Arana  C.  Las palmeras en el marco de la investigación para el desarrollo en América del Sur. Revista Peruana de Biología [Internet]. 2008;15( 1):3-4. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=195020250002
  • Herraiz, Alba et al. “Developing a New Variety of Kentia Palms (Howea Forsteriana): Up-Regulation of Cytochrome B561 and Chalcone Synthase Is Associated with Red Colouration of the Stems.” Botany Letters 165.2 (2018): 241–247. Disponible en: https://doi.org/10.1080/23818107.2017.1415818
  • Moura, Isabel, and Maria Filomena Neves Carneiro. “In Vitro Culture of Immature Embryos of Howea Forsteriana Becc.” Plant Cell, Tissue and Organ Culture 31.3 (1992): 207–209. Disponible: https://doi.org/10.1007/BF00036225
  • Oriolani E. J, Moschini R. C, Salas S, Martinez M. I, , Banchero S.  Predicción de epidemias del oídio de la vid (Uncinula necator (Schwein) Burrill) mediante modelos basados en factores meteorológicos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias [Internet]. 2015;47(2):197-211. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382842590015

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.