Knuder i pungen: Årsager, symptomer og behandlinger

Når der opstår Knuder i pungen, bør man søge læge. Især når de opstår pludseligt, forårsager smerter eller har en fast konsistens.
Knuder i pungen: Årsager, symptomer og behandlinger

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 05 november, 2022

Knuder i pungen er klumper, der opstår af forskellige årsager. Pungen er den hudpose, der indeholder testiklerne. Nogle gange dannes der klumper der, som indeholder væske eller andet væv. De kan også være et resultat af betændelse.

I de fleste tilfælde er de godartede (ikke kræft). Men disse knuder kan også være tegn på testikelkræft. Derfor bør de aldrig ignoreres.

Det vigtige er, at næsten alle disse knuder i pungen kan behandles med succes. Selv testikelkræft har en meget god prognose, hvis den opdages og behandles tidligt.

Hvordan ser knuder i pungen ud?

Størrelsen af disse knuder varierer meget. Nogle gange er de kun på størrelse med en ært, og nogle gange bliver de meget større.

De fleste er bløde i konsistensen, fordi de er fyldt med væske. De fører ofte altid til en hævet pung. Når de har disse karakteristika, er de normalt harmløse og forsvinder som regel af sig selv.

Når disse masser har en hård konsistens, er det muligt, at der er tale om et mere alvorligt problem. De er normalt resultatet af unormal vævsvækst i pungen. Selv om de ikke forårsager smerte eller ubehag, kan de stadig være farlige.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Epididymal hypertension eller blå testikler: Hvad er det, og hvorfor forekommer det?

Hvorfor opstår der knuder i pungen?

Knuder i pungen opstår af forskellige årsager. De vigtigste årsager er følgende.

Orchitis

Orchitis er betændelse i testiklen. Det stammer fra en bakterie- eller virusinfektion.

Det forekommer normalt kun i den ene testikel, selv om det også er muligt at påvirke begge testikler. Denne tilstand er ofte forbundet med fåresyge og kan medføre infertilitet.

Mand med testikelkræft tjekkes af læge

Bitestikelbetændelse

Epididymitis er betændelse i bitestiklen. Dette er et rør, der forbinder testiklerne med sædlederne, hvorigennem sæden cirkulerer.

Årsagen er som regel en bakteriel infektion og hos personer under 35 år en seksuelt overført sygdom. Meget sjældent løber urin ind i bitestiklen og forårsager den infektion, der kaldes kemisk epididymitis.

Hydrocele

En hydrocele opstår, når en af de sække, der omgiver testiklen, fyldes med væske. Normalt indeholder sådanne sække kun en lille mængde væske. Når denne væske ophobes i overskud, forårsager den knuder i pungen.

Hæmatocele

Hæmatocele ligner hydrocele, men i dette tilfælde fyldes sækkene omkring testiklen med blod. Denne tilstand er næsten altid forbundet med en operation eller et tidligere slag.

Spermatocele kan forårsage knuder i pungen

Spermatocele er en godartet og næsten altid harmløs cyste, der opstår i nærheden af en af testiklerne. Problemet er, at disse cyster bliver meget store i volumen, og det kan gøre dem meget ubehagelige, selv om de ikke forårsager smerter. De kaldes også epididymalcyste eller spermacyste.

Varicocele

Varicocele er en anden årsag til knuder i pungen. Dette er en forstørret vene, som næsten altid forekommer i venstre testikel.

Den er normalt symptomfri. Der er dog tilfælde, hvor den genererer smerter og påvirker fertiliteten.

Brok

Lyskebrok er en bule, der dannes i lysken. Det opstår, fordi en del af tarm- eller fedtvævet stikker ud gennem et svagt punkt i mavemusklerne.

Det kan påvises som masser eller klumper i pungen. Nogle gange forårsager det ikke smerter, men andre gange gør det, især når man løfter noget tungt, hoster eller bøjer sig forover.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Årsagerne og behandlingen af knopper på penis

Testikeltorsion kan forårsage knuder i pungen

Testikeltorsion opstår, når sædstrengen snor sig. Dette er et rør, der forbinder penis med testiklerne.

Tilstanden er sjælden og mere almindelig hos unge. Den forårsager stærke smerter og er en kirurgisk nødsituation. Hvis den ikke behandles i tide, kan den føre til tab af testiklerne.

Testikelkræft

Testikelkræft er ualmindeligt og er en anden årsag til, at der opstår knuder i pungen. Den er mest almindelig hos mænd mellem i alderen 15 og 35 år.

Selv om det er en farlig sygdom, kan den næsten altid behandles og overvindes. Det vigtigste er, at den opdages tidligt.

Symptomer og diagnose af knuder i pungen

Symptomerne på knuder i pungen afhænger af den underliggende årsag. Nogle gange giver de ingen symptomer og er knap nok mærkbare. Andre gange er de ret mærkbare og forårsager meget ubehag.

Generelt set er symptomerne følgende:

  • Ømhed i testiklerne.
  • Hårde eller hævede testikler.
  • Rødme i huden i området.
  • Forstørrelse eller udbuling af pungen.
  • Smerter, der strækker sig fra lysken til maven eller ryggen.

Nogle gange kan der være feber eller hyppigere vandladning, hvis årsagen er en infektion. Der kan også være blod eller pus i urinen.

De test, der udføres for at diagnosticere knuder i pungen, er som følger:

Laborant står med en urinprøve

Behandling af knuder i pungen

Behandling af knuder i pungen afhænger af årsagen. Den er dog næsten altid enkel og ikke-invasiv.

Generelt anvendes antibiotika, hvis der er tale om en infektion, der forårsager en tilstand som orchitis eller epididymitis. Smerten kontrolleres med smertestillende midler og isposer.

Ved behandling af knuder i pungen af godartet oprindelse bør hver enkelt patient vurderes. Nogle gange behøver der ikke at blive gjort noget. Andre gange foretages der dræning, reparation eller kirurgisk fjernelse.

Ved testikelkræft behandles det med kirurgi, kemoterapi og strålebehandling. Alle tre behandlinger kan anvendes, men ofte er en eller to behandlinger nok.

Hvornår skal man gå til lægen?

Knuder bør aldrig ignoreres.

For at sikre, at de ikke går ubemærket hen, er det bedst at lære at foretage en testikel-selvundersøgelse. Dette er en simpel procedure, der hjælper en person med at opdage abnormiteter tidligt.

Det er også bedst altid at bruge kondom eller andre barrieremetoder, når man har sex. Sørg også for at beskytte dine testikler under sport. Hvis der opdages noget unormalt i pungen, er det bedst at konsultere en læge så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Schiappacasse-Faúndes, G., Díaz-Araneda, I., Vargas-Hudson, P., Vivanco-Lacalle, M., & Rencoret-Palma, G. (2021). Hematocele y hemoperitoneo como manifestación inicial de carcinoma hepatocelular: Caso clínico. Revista médica de Chile, 149(4), 635-640.
  • Felipe, J. H. J. Y., Castillo-Aldaco, J. D., & Fimbres-Franco, R. (2022). Torsión Testicular. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 38(2), 169-176.
  • Parra, I. E. L., Tinoco, H. J. C., Bernardo, D. C., Esteban, I. D., Saus, I. P., Villalba, M. M., … & Alfaro, G. G. (2022). Patología escrotal no urgente. Seram, 1(1).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.