Korbendikt: Egenskaber og anbefalinger til brug

Korbendikt bruges i naturmedicin til at stimulere produktionen af modermælk og fordøjelsen. Hvilke andre anvendelser har den?
Korbendikt: Egenskaber og anbefalinger til brug
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Korbendikt (Cnicus benedictus) er en plante, der hører til Asteraceae/Compositae-familien. Den stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, selv om den i dag er udbredt i områder i USA, Australien og Sydamerika.

Planten er kendetegnet ved sine særlige behårede blade, der ligner mælkebøtter. Den har også en forgrenet stængel og gule, uklare blomster, der ofte anvendes til medicinske formål.

Den bør ikke forveksles med marietidsel (Silybum marianum), som ofte bruges som hjælpemiddel ved leverlidelser. Hvad bruges den så til? I denne artikel fortæller vi dig det.

Egenskaber og anvendelse af korbendikt

En rapport fra 2016 forklarede, at korbendikt indeholder sesquiterpenlactonglykosider, triterpenoider, lignaner, flavonoider, tanniner, æteriske olier, sporstoffer og andre stoffer med farmakologisk potentiale. Derfor tilskrives den antimikrobielle, antiinflammatoriske, helbredende og fordøjelsesfremmende egenskaber.

Den har bl.a. et aktivt stof kaldet cnicin, som ud over at give den sin bitre smag virker som antibiotikum, og som er hypoglykæmisk, diuretisk, stimulerende for mælkeproduktion og antitumorisk.

Der er dog ikke nok kliniske undersøgelser til at fastslå denne plantes effektivitet mod mange af de sygdomme, som den bruges til. Derfor bør den bruges med forsigtighed.

Amning

I naturmedicin er korbendikt ofte foreslået som stimulerende for mælkeproduktionen, dvs. stimulerende for modermælken. Ifølge populær litteratur stimulerer planten produktionen af prolaktin eller oxytocin, som er vigtige hormoner for amning. Der er dog ingen medicinske undersøgelser, der beviser denne mekanisme.

En gennemgang, der er delt i The Ochsner Journal, diskuterer historien om korbendikt som et muligt middel til at stimulere mælkeproduktionen. Den konkluderer dog, at der er behov for flere kliniske forsøg for at afgøre, om det virkelig virker.

Baby ammer hos sin mor

Fordøjelse

På grund af dens indhold af cnicin kan denne plante være et hjælpemiddel mod fordøjelsesproblemer. Som forklaret i en undersøgelse, der er delt i Journal of the Serbian Chemical Society , stimulerer dette stof produktionen af spyt og mavesyre. Derfor kan indtagelsen af planten bidrage til fordøjelsesprocessen og til forebyggelse af maveproblemer.

Hoste

Tanninerne samt plantens flygtige æteriske olier synes at virke som slimløsende midler. Derfor bruges korbendikt som en allieret til at opløse overskydende slim. Med hensyn til dette er der ingen videnskabelige data. Det menes dog, at den kan være et hjælpemiddel mod luftvejsinfektioner.

Bakterieinfektioner

De antimikrobielle egenskaber af korbendikt anvendes til forebyggelse og behandling af bakterieinfektioner. Forskning tyder på, at den kan hæmme væksten af almindelige bakterier, såsom Staphylococcus aureus.

En undersøgelse, der er delt i Journal of Medicinal Chemistry, fastslår også, at cnicin i planten bremser bakterievækst ved at blokere de enzymer, der muliggør bakteriel replikation.

Andre mulige anvendelser

Korbendikt har traditionelt andre anvendelser inden for alternativ medicin. Indtil videre er der dog ingen konkrete beviser for sådanne virkninger:

 • Diarré.
 • Kræft.
 • Øget urinstrøm.
 • Diabetes.
 • Gigt.
 • Arteriel hypertension.

Risici og bivirkninger af korbendikt

Der er endnu ikke tilstrækkelige oplysninger om mulige bivirkninger af korbendikt. Det anses for sikkert, når det anvendes i teform.

Alligevel kan indtagelse af mere end 6 gram om dagen forårsage mavesmerter, kvalme og opkastninger. Det samme sker med dens formater i kosttilskud og tinkturer.

På grund af dens sammensætning anbefales den ikke i følgende tilfælde:

 • Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (Crohns sygdom og colitis ulcerosa).
 • Gravide kvinder.
 • Børn.
 • Patienter, der tager vanddrivende eller syreneutraliserende midler.
 • Anamnese med allergi over for ragweed eller beslægtede planter.
Korbendikt

Anbefalinger for brug og former af korbendikt

Der findes ingen specifikke retningslinjer for korrekt brug af korbendikt. Ofte kommer kosttilskud i doser på mellem 300 og 450 milligram. Doser på mere end 5 gram overskrides ikke, da det kan virke irriterende på maven.

Generelt tilberedes te med en til to teskefulde af den tørrede urt pr. kop varmt vand. Andre præsentationer er tinktur, der laves på alkohol- eller eddikebase, og kapsler.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du vil prøve det?

Egenskaberne ved korbendikt er endnu ikke blevet undersøgt i detaljer. Af denne grund er midler, der er fremstillet af planten, ikke godkendt af Food and Drug Administration (FDA). Der bør udvises forsigtighed, når man erhverver disse midler på markedet.

Ligeledes er det bedst at konsultere en specialist i tilfælde af underliggende sygdomme, eller hvis man er under medicinsk behandling. Det bør ikke ignoreres, at planteforbindelser kan have interaktioner med lægemidler eller forårsage visse komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Al-Snafi, AE (2016). Los componentes y la farmacología de Cnicus Benedictus-A Review.
 • Bazzano AN, Hofer R, Thibeau S, Gillispie V, Jacobs M, Theall KP. A Review of Herbal and Pharmaceutical Galactagogues for Breast-Feeding. Ochsner J. 2016;16(4):511-524.
 • Tešević, V., Milosavljević, S., Vajs, V., Janaćković, P., Djordjević, I., Jadranin, M., & Vučković, I. (2007). Quantitative analysis of sesquiterpene lactone cnicin in seven Centaurea species wild-growing in Serbia and Montenegro using 1H-NMR spectroscopy. Journal of The Serbian Chemical Society, 72, 1275-1280.
 • Szabó, I., Pallag, A., & Blidar, C. (2009). The antimicrobial activity of the Cnicus benedictus L. extracts. Analele Universitatii din Oradea: Fascicula Biologie, 16, 126-128.
 • Anke Steinbach, Axel J. Scheidig, and Christian D. Klein (2008). The Unusual Binding Mode of Cnicin to the Antibacterial Target Enzyme MurA Revealed by X-ray Crystallography.
  Journal of Medicinal Chemistry, 51 (16), 5143-5147 DOI: 10.1021/jm800609p
 • Ulbricht, C., Basch, E., Dacey, C., Dith, S., Hammerness, P., Hashmi, S., Seamon, E., Vora, M., & Weissner, W. (2008). An Evidence-Based Systematic Review of Blessed Thistle (Cnicus benedictus) by the Natural Standard Research Collaboration. Journal Of Dietary Supplements, 5(4), 422–437. https://doi.org/10.1080/19390210802519754

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.