De 6 bedste medicinske planter med videnskabelig evidens

Adskillige videnskabe undersøgelser har vist de medicinske egenskaber ved nogle planter. Det er derfor, de nu anses som værende midler mod sundhedsproblemer. Har du nogensinde lært om dem?
De 6 bedste medicinske planter med videnskabelig evidens

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er en bred vifte af medicinske planter med videnskabelig evidens. Deres komponenter og egenskaber er blevet studeret af professionelle, som har afgjort, at de har potentiale som midler i behandlingen af nogle sygdomme.

Som nævnt i en artikel udgivet i Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research er en lang række lægemidler, som anses som essentielle, lavet af ekstrakter fra planter. Nogle værdsætter dog stadig at anvende planter i deres naturlige form.

Hvilke er de mest populære? Læs med for at finde ud af mere!

Medicinske planter med videnskabelig evidens

Traditionelt er planter blevet brugt siden gamle dage til at behandle symptomer på forskellige sygdomme. Som et resultat af det blev studier udført for at teste egenskaberne, de blev tilskrevet.

Ligeledes hjalp deres forskning med at afgøre, i hvilke doseringer de er sikre, hvilke der kan forårsage bivirkninger, og i hvilke situationer de er kontraindikeret. Selvom listen er ret lang, vil vi her dele de seks primære medicinske planter med videnskabelig evidens.

1. Kamille er en af de mest kendte medicinske planter

Kamillete er eksempel på medicinske planter

Det er en medicinsk plante med mange anvendelser. Som nævnt i en artikel udgivet i Molecular Medicine Reports relaterer dets primære anvendelse til lindring af angst, stress og maveproblemer. Nogle personer bruger det dog mod smerte og problemer med huden.

Planten er kendt for sine små blomster, der ligner tusindfryd. Den findes som regel i to former: “tysk kamille” og “romersk kamille”. Det bliver ofte brugt i te, men er blandt andet også tilgængeligt som æterisk olie og ekstrakt.

En artikel udgivet i Electronic Physician Journal nævner det som en “plante med flere formål”, eftersom evidens har slået fast, at den har anti-inflammatoriske, antimikrobielle, antidepressive, diarré-lindrende, leverbeskyttende og antidiabetiske egenskaber. Nogle af dets anvendelser er som følger:

 • Slidgigt i knæet.
 • Colitis ulcerosa.
 • Præmenstruelt syndrom.
 • Mavetarmlidelser.
 • Angst og stress.

Forårsager det nogen bivirkninger? Er der kontraindikationer?

For de fleste sunde voksne anser læger det som sikkert. Specialister anbefaler dog at undgå et for stort indtag.  Der er også rapporteret allergiske reaktioner og interaktion med blodfortyndende medicin.

2. Lavendel

Lavendel er en af de mest populære og gængse planter med videnskabelig evidens. Det er særligt nyttigt på grund af dets angstdæmpende aktivitet, som giver en person mulighed for at reducere symptomer på stress og angst. 

Et studie udgivet i Mental Health Clinician bakker op om disse egenskaber og nævner, at det har en gunstig profil for effektivitet og sikkerhed.

Dets naturlige olie samt urter gavner behandlingen af angstlidelser uden at forårsage en afhængighed eller større bivirkninger. Selv anvendelsen af det til dette formål er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Andre mulige anvendelsesmuligheder inkluderer det følgende:

 • Som et bakteriedræbende og svampedræbende middel.
 • Til at beroliger glatte muskler.
 • Som beroligende middel og antidepressiva.
 • Til lindring af huden i tilfælde af brandsår og insektbid.

3. Purpursolhat

Specialister og den almene befolkning kender midler med purpursolhat ret godt. Foruden dets slående lilla blomster har folk brugt denne plante i form af te, juice og ekstrakter til at styrke immunsystemet og forbedre helbredet.

Et studie i tidsskriftet, Pharmacognosy Reviews, understreger, at det er en urte med immunstimulerende og anti-inflammatoriske egenskaber.

Med hensyn til dets mulige bivirkninger er der nogle kontroverser. Mens nogle forsøg har konkluderet, at det er sikkert, har andre afgjort, at det kan forårsage bivirkninger såsom smerter i maven og allergi. Det bør derfor bruges forsigtigt.

4. Ginkgo biloba

På listen over medicinske planter med videnskabelige beviser er ginkgo biloba kendt for sine adskillige medicinske anvendelsesmuligheder. Det er en urte, som folk bruger meget indenfor traditionel medicin, både i form af kapsler, piller, ekstrakt, blade og mere.

Nylig forskning, såsom det udgivet i Aging and Disease, viser, at planten har vist potentiale som et middel i forebyggelsen af aldersrelaterede lidelser. Det lader især til at hjælpe på hjernens sundhed ved at reducere risikoen for demens.

På den anden side slog et studie udgivet i Drug Design, Development and Therapy fast, at ginkgo også indeholder komponenter, som bidrager til behandlingen af type-2 diabetes. Forskere skal dog alligevel udføre flere studier for at kunne evaluere dets sikkerhed og effektivitet.

Indtil nu er der blevet bemærket disse mulige bivirkninger:

 • Leverpåvirkning, hvilket gør det svært at kontrollere enzymer i leveren.
 • Interagerer med blodfortyndende medicin og andet medicin.
 • Dets frø er giftige, hvis det indtages.
 • Specialister forbinder langvarigt overforbrug med en øget risiko for problemer med skjoldbruskkirtlen og leverkræft (observeret hos rotter).
 • Som det sidste forårsager det hos nogle personer hovedpine, forstyrret fordøjelse, svimmelhed og allergiske reaktioner.

5. Johannesurt

Nogle personer kender Johannesurt under navnet perikum. Det er en plante med beroligende effekter, eftersom det har antidepressive og angstdæmpende egenskaber. I særdeleshed indeholder det hypericin og hyperforin, som det nævnes i en artikel udgivet i Systematic Reviews.

Disse substanser har antidepressivt potentiale, som blandt andet fremmer lindring af angst. Det har også antibakteriel og anti-inflammatoriske effekter og bliver brugt mod symptomer på overgangsalderen.

Overordnet er nogle bivirkninger som følger:

 • Interaktion med lægemidler.
 • Rastløshed.
 • Brændende og summende fornemmelse.
 • Svimmelhed.
 • Lysoverfølsomhed.
 • Irritabilitet.
 • Ubehag i maven.
Johannesurt på mark

6. Pebermynte

Når vi taler om de bedste medicinske planter med videnskabelig evidens, kan vi ikke overse pebermynte. På grund af dets egenskaber er det en af de mest udbredte og brugte urter i hele verden. Folk har tendens til at bruge det til at lindre ubehag i fordøjelsessystemet, hovedpine og luftvejssygdomme.

I den forstand nævner en videnskabelig artikel udgivet i Phytotherapy Research, at mynteblade koncentrerer fenolkomponenter såsom rosmarinsyre og forskellige flavonoider, hvis optagelse hjælper med at bevare et godt helbred. Det har anti-inflammatorisk, antioxidant, antimikrobiel, smertestillende og immunregulerende aktivitet.

Overordnet er et moderat forbrug sikkert for de fleste voksne. I store mængder kan det dog være irriterendePlanten kan også interagere med nogle lægemidler. Hvis man er under en behandling med lægemidler, er det derfor bedst at tale med en læge, før man prøver midler med mynte.

Vi anbefaler også, at du læser denne artikel: 5 urter der forhindrer kronisk træthed

Anvend medicinske planter med videnskabelig evidens forsigtigt

Videnskaben har bevist mange af egenskaberne ved de ovenstående planter. Det betyder dog ikke, at vi kan bruge dem som det første valg til behandlingen af sygdomme. Det meste af tiden er de blot et supplement til at reducere symptomer på bestemte lidelser.

Alligevel har dets effekter tendens til at være midlertidige og ikke altid, som personen forventer. Beviser pointerer dog stadig, at de kan være gavnlige for mange personer. Af den grund er det værd at give dem et forsøg, hvis der ikke er nogen kontraindikationer.

Hvis man er i tvivl, bør man tale med sin læge om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Veeresham C. Natural products derived from plants as a source of drugs. J Adv Pharm Technol Res. 2012;3(4):200-201. doi:10.4103/2231-4040.104709
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Reider N, Sepp N, Fritsch P, Weinlich G, Jensen-Jarolim E. Anaphylaxis to camomile: clinical features and allergen cross-reactivity. Clin Exp Allergy. 2000 Oct;30(10):1436-43. doi: 10.1046/j.1365-2222.2000.00902.x. PMID: 10998021.
 • Segal R, Pilote L. Warfarin interaction with Matricaria chamomilla. CMAJ. 2006;174(9):1281-1282. doi:10.1503/cmaj.051191
 • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
 • López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK. Explorando los mecanismos farmacológicos del aceite esencial de lavanda ( Lavandula angustifolia ) en los objetivos del sistema nervioso central.
 • Manayi A, Vazirian M, Saeidnia S. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev. 2015;9(17):63-72. doi:10.4103/0973-7847.156353
 • Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):66-86. doi: 10.1078/094471103321648692. PMID: 12622467.
 • Zuo W, Yan F, Zhang B, Li J, Mei D. Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases. Aging Dis. 2017;8(6):812-826. Published 2017 Dec 1. doi:10.14336/AD.2017.0615
 • Aziz TA, Hussain SA, Mahwi TO, Ahmed ZA, Rahman HS, Rasedee A. The efficacy and safety of Ginkgo biloba extract as an adjuvant in type 2 diabetes mellitus patients ineffectively managed with metformin: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Drug Des Devel Ther. 2018;12:735-742. Published 2018 Apr 5. doi:10.2147/DDDT.S157113
 • Zhang L, Mao W, Guo X, et al. Ginkgo biloba Extract for Patients with Early Diabetic Nephropathy: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:689142. doi:10.1155/2013/689142
 • Hashiguchi M, Ohta Y, Shimizu M, Maruyama J, Mochizuki M. Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. J Pharm Health Care Sci. 2015;1:14. Published 2015 Apr 10. doi:10.1186/s40780-015-0014-7
 • Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016;5(1):148. Published 2016 Sep 2. doi:10.1186/s13643-016-0325-2
 • Grube B, Walper A, Wheatley D. St. John’s Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin. Adv Ther. 1999 Jul-Aug;16(4):177-86. PMID: 10623319.
 • McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.
 • Nath SS, Pandey C, Roy D. A near fatal case of high dose peppermint oil ingestion- Lessons learnt. Indian J Anaesth. 2012;56(6):582-584. doi:10.4103/0019-5049.104585

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.